40 дни Коледен пост и молитва

От днес започва постът и ще продължи до 24 декември
Обновена: 15 ное 2013 07:43 | 15 ное 2013 07:10, Александър Попов
19
40 дни Коледен пост и молитва
Снимка: Булфото

Днес започва Коледният пост за християните, който е с продължителност 40 дни и не е така строг като Великия и Богородичния пост. В определени дни се разрешава консумацията на риба, на охлюви, миди и октоподи. За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние е в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение.

Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Исус Христос, като това е станало сравнително късно - през 12-и век.

Корените на поста трябва да търсим още в зората на човечеството, в заповедта, която Бог дал на първата човешка двойка, "да не ядат от дървото за познаване на доброто и злото", припомнят от православната църква. С това хората в самото начало е трябвало да се приучат не само на послушание, но и на въздържание - така необходими условия за нравственото усъвършенстване на човека, за утихване на страстите и за възстановяване на общението му с Бога.

Още от старозаветни времена до пост се прибягвало, главно в дни на скръб и тежки изпитания, при покаяние и преди започване на важно и трудно дело, за да се изпроси Божията милост и подкрепа. Сам Господ Исус Христос започва своето земно служение с 40-дневен пост и утвърждава поста, като му придава нов, по-дълбок духовен характер и смисъл.
 
В тези тежки и метежни за страната ни времена, можем да се обърнем към това старо и изпитано през вековете средство - постът, та очистени и умъдрени във въздържание, покаяние и молитва да си върнем Божието благословение, да си върнем мира в нашите души и помежду ни, за да видим верния и спасителен път за България, призовават от Светия синод.

Постите продължават до 24 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
3
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
НАЙ ДОБРЕ ДА ИДВА СТРАШНИЯ СЪД - ПЪЛНО Е С БЕЗБОЖНИЦИ!
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Постът е определен от Църквата и се предполага че хората които ще се ангажират с неговото изпълнение са вярващи а не критикуващи.Който иска да се разтовари от холестерола може по всяко време.Но християнския пост е време не само за молитва и милосърдие но най-вече за разкаяние за сторените грехове.Изпросване на опрощение Божията милост и наследяване на Царството Небесно според думите на Христос.Постът не е задължителен.
15
5
 
1
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Posti li stoi ma gledai.
14
6
 
3
 
! Отговори
Улавия преди 10 години
А ако Господ не е искал да ядем животни, защо ги е направил от храна?И охлювите имат ли душа, щом може да ги ядем без да нарушаваме EULA-то на постите?М?
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Постът е за вярващи хора които изповядват религията и се молят.Но постът е само строга диета за останалите хора.За вярващите поста е и духовен за това никой не говори.Самото не ядене на тлъстини и животински продукти разтоварва организма но без духовните подвизи не принася нищо на приносителя си.
12
2
 
2
 
! Отговори
Данаил преди 10 години
До azОнази част от нашата Църквка която е приела "новия календар" чества Рождество (Коледа) заедно с католиците на 25 Декември.За православните християни Рождество Христово е на 7 Януари. Постът започва на 28 Ноември и свършва на 6 Януари.На 4 Ноември (ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО) и на 19 Декември (Св.Николай Чудотворец-Никулден) се разрешава риба. Също в събота и неделя. Сряда и петък са строг пост- без олио.Постът е сериозно изпитание за всеки от нас! Особено духовния пост.
11
3
 
7
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
до Хелуин.Човек съм който вярва в Бог но не и в религии. Купонясването сред дим от цигари с уиски и постни бадеми е вредно за здравето не само по време на пости. Религията е мощно средство за обиденение и подчинение на масите както в доброто така и в лошото. Четох някъде мисля в стария завет беше " Да приемем доброто от Бога, а лошото не ? " Голяма истина има в тези думи. Постите са едно от добрите неща. Аз лично го свързвам със здравето, здраве на човешкото тяло и дух (психика).:)
10
1
 
7
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Дали да се пости или-не всеки си решава сам за себе си!Но категорично организмът се прочиства от токсините и други вредни вещества!Благоприятно е и за нервната система и психиката.
9
0
 
11
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Леки пости на всички!Самоограничението и самоконрола е това което ни прави хора.Търсейки светлината ние ставаме част от нея.Дано Бог просвети сърцата и съзнанието ни и ни помогне да станем по-добри!Всички ние, дори и жалките ни политици.
8
1
 
6
 
! Отговори
чичо ти Хелуин преди 10 години
До ДебораДеби, права си донякъде, но звучиш като на комсомолско събрание.Християнският пост не е диета. Стремеж към въздържание и всякакъв вид пречистване - най-вече духовно. Дисциплина, антотренинг, както щеш го наречи. Кел файда, като не ядеш месо, пък купонясваш с уиски и постни бадеми и си правиш всичко онова, което ти доставя удоволствие...С американските "традиции" и китайските украси, Рождество Христово може да се превърне в "етикет", "шопинг" и "маркетинг" за много хора.Това е кофти
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Постът започва след 13 дена. Т.е. по православният календар. И езическият празник "нова година" се пада по време на пост. Календара в България е променен от комунистите през 1968 г. Прииема се паписткият календар за богуслужебни цели. Исторически вече се е утвърдил т.нар. стар стил. И няма как да се твърди, че сега започват пости щом само в България, Гърция и Румъния са по нов стил.
6
0
 
2
 
! Отговори
до аз преди 10 години
До аз: pravoslavieto/1/calendar.htm- там ще видиш дните , в които се разрешава риба.Леки пости на всички, които ще постят!
5
0
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Много е лесно да азграничиш посно от блажно.Всяка храна която не съдържа животински съставки е постна. Изключение прави рибата и всички рибеи.Олиото и маргарина са постни защото не са с животински произход.Масло мляко и яйца са от животно.Лек пости на всички !
4
0
 
12
 
! Отговори
Дебора преди 10 години
Абсолютно съм съгласна с древната идея наречена "пост". Два пъти в годината по месец и половина ако си разтоварваме организма от храна съдържаща какъвто и да е животински произход ще направим огромна услуга на черния дроб който ще ни благодари и дари с по-добро здраве.Повярвайте ! Без връзка с религии грижете се за здравето и благодарете на бог за всеки ден от Него подарен!Леки пости на тези които имат воля и желание !
3
1
 
8
 
! Отговори
До az преди 10 години
Първа и последна седмица само растителна храна с олио.Риба може , но без сряда и петък. Скариди , миди и охлюви са постни.
2
0
 
2
 
! Отговори
az преди 10 години
решилсъм да постя, кои дни може да се яде риба и какво може да се яде?
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
През постите може ли да се яде наденица от кварталния магазин,то там няма месо?