Българите купуват основно стоки на промоция

Carrefour чака фалити на хипермаркети у нас или обединяване на търговци
Обновена: 16 яну 2014 14:10 | 16 яну 2014 11:42,
65
Българите купуват основно стоки на промоция
Снимка: Reuters

Липсата на ръст в сектора на бързооборотните стоки в България вероятно ще доведе до фалити на част от по-малките хипермаркети, както и изтегляне на някои от големите търговски вериги. Друга възможност е  консолидирането на пазара – малките независими търговци могат да се обединят.

Прогнозите са на изпълнителния директор на Carrefour за България и Сърбия Милош Ристич. Заедно с част от ръководството на Marinopoulos, която управлява бизнеса на Carrefour в България, той представи някои от бъдещите планове на компанията за развитието ѝ у нас.

Сръбският мениджър определи българския пазар на бързооборотни стоки като стабилен и по-добре работещ в сравнение с повечето балкански страни. Един от основните проблеми според него е, че от няколко години пазарът е зациклил и не е показвал никакъв ръст. "При силната конкуренция и увеличаващия се брой магазини ефектът е преразпределяне на обороти между търговците", обясни той.

Не е изключено след време дори и представители на големите вериги у нас да се обединят, коментира мениджърът пред Investor.bg.  “Тази тенденция се наблюдава винаги, когато има икономическа криза. Оборотите се преразпределят, пазарът се наглася спрямо търсенето. Това са нормални процеси”, коментира той.

Българските потребители купуват основно стоки на промоция

Българинът купува основно стоки на промоция, като за последните две-три години оборотът на тези продукти се е удвоил, обясни Ристич.

„Хората влизат в магазините, ровят и се „залепват“ на отстъпките. В същото време стоки от щандовете за биопродукти и риба отиват на боклука. От тях не печелим нищо, но ги държим заради по-претенциозните клиенти и защото искаме да възпитаме ново потребителско търсене“, каза Ристич.

Той бе категоричен, че конкуренцията на пазара е жестока: „Ако ние отворим супермаркет до конкурентна верига, им отнемаме част от клиентите. Ответният удар е те да открият хипермаркет до някой наш, което има тежки последици".

В момента под френската марка работят 723 магазина в Гърция, 19 в Албания (след покупката на веригата Euromax), 17 в Кипър и 1 в Македония. В България веригата вече има 9 хипермаркета и 12 супермаркета в големите градове на страната. До края на тази година се планира и навлизане в Сърбия с магазини в Белград и Нови Сад. Експанзията ще се ръководи от "КМБ България".

Веригата се разраства у нас с инвестиция от 12 млн. евро.

Три нови магазина на френската верига Carrefour ще отворят в България през тази година. Инвестициите в новите обекти ще възлезе на около 12 млн. евро, а Ристич не изключи възможността при поява на добри локации да бъдат отворени и повече магазини.

До края на април ще бъдат открити магазини в "Панорама мол" - Плевен и в "Ритейл парк Пловдив". През есента "КМБ България" ще отвори и най-големия си обект за годината – хипермаркет от 7000 кв.м в търговския център Plaza West в столичния квартал "Люлин".

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Кирчо преди 10 години
Лошо. Много обеднява народеца - много. Мизерията ще е пълна напролет. Тази година ще е и суха. Ще трябва да се учим да правим ракия от кактуси. И ако не започнем всички да работим малко повече... много лоши неща се очертават за България... много
57
0
 
5
 
! Отговори
Ванчето преди 10 години
Ами то вече на всяка стока в магазините пише "ПРОМОЦИЯ" или "НАМАЛЕНИЕ"... ТЪРГОВСКИ ТРИК!
56
0
 
0
 
! Отговори
lsl преди 10 години
Доколкото виждам много разбирачи, т.е. мат'рял и 4-5 свестни и интелигентни коментара.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПешкоХаха, да...американците са ***, англичаните също...германците са сухари....японците много работят...само ние сме най-хубавите :) и живеем в най-голямата *** и сме най-бедни в Европа. И комунисти и турци ни крадат и тормозят.Но, плюйте си...то това ви остава.
54
2
 
1
 
! Отговори
Проевропейски настр преди 10 години
В Германия ограничаваме ( не само чужденците и немците включително) печалбите на големите вериги по следният начин: Всеки трети клиент , ако закупи продукти за 50 евро, значи е откраднал поне за още 100. В случай, че те хванат, плащаш си глобата ( между 20 и 100 евро ) и сменяш магазина за известно време. Явно въпреки това, печалбите им са достатъчни. Един от най-крадените продукти е сьомгата, все пак е 3-4 евро за 100 грама. Явно в България никой не им съдейства във веригите, щом изхвърлят риба
53
0
 
7
 
! Отговори
realist преди 10 години
Da, kupuvat i stari koli i telefoni vtora uportreba kakto i drehi vtora upotreba. Ako vzimaha min zaplata 1 500 lv nimaha da gledat tolkova promociata a i kak da iskarat do kraia mesetsa a shtiaha da tarsiat kachestvo i zdravoslovnoto.
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
карфур са най-пропадналата верига в чужбина.там са със статут на квартален магазин.лошо изглеждат магазините им,а пък персонала като събран от улицата.не знам защо минават за успешен в БГ.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами купувай скъпите ти веее
50
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 10 години
За момента Карфур са магазините с най-слаб асортимент и пример за зле управлявана верига. Обикновено най-добрите в професията говорят за фалити, а не опашкарите.
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой ще фалира? Дрън - дрън. Нали Била беше фалирала преди 5 години? Не мога да се размина от хора между щандовете! Ако изобщо остане нещо непродадено и му мине срока го връщат на производителя, той да се оправя. Счетоводителите им са живи дяволи. Дерат българския народ и единственото което се изнася от България са парите на българите. Не само Била - всички!
48
2
 
19
 
! Отговори
хахах преди 10 години
Вие сте фалирали отдавна, какво навлизане, какви нови магазини?!? Нямате стока в сегашните магазини. Щандовете ви са пълни с алкохол, тоалетна хартия и пласмасови кофи, а вие говорите за нови магазини. С какво ще ги напълните, като дължите на партньорите си милиони?
47
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като,чета коментарите по-долу разбирам защо сме на това дередже. Хора,които хал хабер си нямат от елементарни понятия по икономика си позволяват да коментират как щяло да бъде по-добре... Кофти мат'рял....
46
2
 
16
 
! Отговори
nina преди 10 години
Hora ne kopuvaite nishto ot karfur, ot blizo godina plashtat po polvin zaplata na slujitelite si, tova e nenormalna rabota i te sedqt s nadejdata , 4e shte im izplatqt pulnite zaplati, no uvi za sega NE
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хранителни продукти на промоция-никога.Виж облекла и други стоки -може.
44
0
 
20
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Точно вчера гледах един епизод на Саут парк, осмиващ Черния петък. Голем майтап беше, американците са ***
43
7
 
8
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Месарницата, млекарницата и пекарната вече не са понятия от българския пазар. Днес в големите градове хорота отварят интернет вижда промоциите на веригие, знаят кое е с по-дборо качество и най-вече какво им трява и отиватт да го купят на една по-прилична цена.е така се пазарува например сирене " Сердика", което все още има добър вкус и е от мляко, също немското масло " Мегле". Купувачите -знаят и как промоциите на едни и същи стоки "обикалят"веригите, които са в конкуренция.
42
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименКога сме яли свинско за 15 лв. преди да ги има веригите? Спомням си обаче как изведнъж за месец всички вериги вдигнаха сиренето и кашкавала с 50% и в последствие плавно още толкова. Спомням си и как не продаваха български картофи и вкарваха евтин такива и след една година производството на картофи в България спадна с 50% и цените скочиха още. Познай с какъв марж продават сега вноса си?
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има разлики между различните вериги хипермаркети. В някои е по-евтино, отколкото в други и не прилагат евтини номера.
40
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз не виждам нищо по- нормално от това да се пазаруват главно стоките, които са на промоция. Всъщност нищо сензационно не видях в тази статия. И не мисля, че само в България се купуват най- вече промоционални стоки.
39
4
 
30
 
! Отговори
Искате истината ли? преди 10 години
Месо от месарницата, млечни продукти от млекарницата, хляб от пекарната, яйца и зеленчуци от село или от пазара.. Има и качествени Био продукти, но не от веригите. И най важното е, че всичко е 100% Българско и качествено. Който го мързи да си яде *** от чуждите вериги. Явно сте много богати за да храните другите държави.