Корупцията - мила родна картинка

Политиците неглижират проблема, твърди експерт
17
Корупцията - мила родна картинка
Снимка: Булфото, архив

Корупцията е тежка болест на обществото у нас. Родните политици се опитват да неглижират този проблем и да го сметат под килима, коментира Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници", по Нова телевизия относно доклада на Европейската комисия за нивото на корупцията у нас.

По думите му споменатите казуси в доклада са една „мила родна картинка и са добре познати”.

Още по темата
От доклада стана ясно, че 11 на сто от българите споделят, че през изминалата година им е бил поискан или се е очаквало да дадат подкуп. Едва 9 на сто от българите намират, че се предприемат достатъчно наказателни преследвания, за да се възпрат хората от корупционни практики.
 
Според Славов oбаче, ако политиците се опрат на констатациите в доклада, той може да е и позитивен.
 
Повече от 90% от бизнеса казва, че за да работят, трябва да извършат някакви корупционни практики.

„Споменат е и медийният пазар през идеята за концентрацията им, споменати са и изборите. ЕК сочи като сериозен дефицит невъзможността да се избегнат изборните измами. Новият Избирателен кодекс няма да реши тези проблеми, а само ще ги задълбочи и хаосът ще е по-голям”, твърди Славов.
 
„Този доклад казва, че сме създали административни структури и правни рамки, но те не работят”, добави той.
Експертът смята, че докладът ни казва, че в България липсва единна структура, към която да бъде адресиран този проблем.

„В него има конкретни препоръки към народните представители, а и към нас”, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
хх преди 10 години
"Никой (най-малко редовият българин!!!) и нищо не стои над БСП ! А БСП - това сме АЗ и МОНИКА ! Нашият татко е Ахмед паша, мамка ни е от харема на ДС, Янукович ни е брат - и по кръв и по идеи, а слонът Делян ни служи като магаре !"
15
0
 
4
 
! Отговори
zdf преди 10 години
Bg darjavna mafia s ogromna siva ikonomika v bg partii.bg partiini lideri sa v centera na sivata ikonomika i na sivata produkcia v bg.Naivniat bg narod plasta pari na bg partii.Bg mafiotski partii ne davat otchet publichno za kakvo harchat bg levove na bg narod.Problem, narode. Spirai parite za bg partii.Ami zasto ne davash pak taka parite si na bg *** - na doverie i bez otchet?!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само двата скандала около М Станишева са дастатачни за доклада
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е при българското племе!Трайте и не скачайте, няма резултат!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Корупцията -"мощен двигател"на българската икономика.Да й се издигне паметник пред Народното събрание още преживе.Белким вземе,че пукне.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е в манталитета на българина, дори и да може да свърши работа сам, ще се обади на познат, на познатия, ще се направи на интересен, после ще върне услугата ползвайки пак заобиколния път, ще почерпи и това е в ежедневието на българина. Все някой нещо да ти уреди, на вдигне телефона....а за високите нива не ми се мисли за какво става въпрос. Харесва ни как живеят хората в цивилизования свят, но искаме да си живеем по нашенски е няма как да стане.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко което се прави по въпроса зо корупцията е от време на време да се измерва и да се обявяват критични нива и обещания за подобряване. Без корупция България няма да е това което е
9
0
 
13
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Попитали един Народен представител:- Вие какво работите?- Аз не работя, аз съм депутат.- А колко взимате?- Колкото дадат и още малко.
8
0
 
8
 
! Отговори
бобо преди 10 години
Съветвам Камелия Цветанова да открие и се срещне с м-р Гупта - изп.директор на Прамот Митал и м-р Пракаш-негов фин.директор и ще има доста материал за писане!!! Стига да й стиска!!!!
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бсп+ дпс+атака= КОРУПЦИЯ!
6
1
 
3
 
! Отговори
бобо преди 10 години
Знаете ли колко струва подписа на мин.на икономиката /като принципал/ ,за свикване на общото събрание,примерно на "Кремиковци!"
5
1
 
18
 
! Отговори
бобо преди 10 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ- Защо никой не се срещна и попита представителите на Прамот Митал,защо изоставиха "Кремиковци" и си тръгнаха!!??/ Фамилия със 100 годишен опит в тоя бизнес и с предприятия и офиси в Люксембург,Англия,Индия и т.н.??? Защо никой не ги запита,а после разсъждаваме,що ли си тръгват и никой неиска да инвестира в БГ. Много интересни отговори биха дали тези хора,и то с доказателства!!! Пък после нека хора като Р.Овч.,Орешарски и др.полит-звезди да говорят как мислили за бълг.икономика!
4
0
 
22
 
! Отговори
bobo преди 10 години
Всички журналисти и млади и стари се упражняват върху темата корупция!!! Защо обаче никой от тях не си направи труда да се срещне с някой чуждестранен инвеститор тръгнал си от нас и закрил своя бизнес в България с въпроса: ЗАЩО СИ ТРЪГВАШ ОТ БЪЛГАРИЯ;ЗАЩО СИ ЗАКРИВАШ БИЗНЕСА В БЪЛГАРИЯ!!!??? Как мислете, защо го правят!!??? Ми,много просто,заради корупция!!1 И то ,тя е по-високите етажи!! Имам предвид министри,министри-председатели,профсъюзи и др.пподобни!!!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е!
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Корупцията се създава от Европейския съюз. Така те купуват национални предатели и грабят.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Камелия Цветанова, разберете, че в България НЯМА корупция- има хонорари, бонуси, бакшиши, а от висока култура или любезност може и до нотариален акт да се стигне- всичко е в реда на нещата. Всяка страна си има религия в нашата страна религията се нарича Щедрост!