При криза газ за защитените потребители ще има за 45 дни

От хранилището "Чирен" вече не се черпи природен газ
12 мар 2014 18:00,
14
При криза газ за защитените потребители ще има за 45 дни
Снимка: архив, Reuters

От газохранилището в Чирен вече не се черпи природен газ, каквато е нормалната практика по това време на годината. Заради извънредната ситуация в Украйна в момента в хранилището само се нагнетява газ.

Това обясниха представителите на "Булгаргаз" и " Булгартрансгаз" по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика относно готовността на страната за реакция при газова криза. Двете компании са разработили планове, така че защитените потребители да не бъдат засегнати от кризата. В рамките на 45 дни техните доставки са гарантирани.

По данни на "Булгаргаз" в Чирен в момента има 192 млн. куб. метра газ. До 22 март ще бъдат нагнетени още 10 млн. куб. метра. Дневният добив от находището може да е около 3 млн. куб. метра газ, обясни Александър Петров, началник отдел "Лицензионна дейност" в газовия доставчик. Той обясни, че на 5 март е изпратено писмо до "Газпром експорт" с уведомление, че заради извънредната ситуация е прекъснат добивът и се нагнетява хранилище "Чирен", за да няма санкции от страна на Русия. На този етап обаче няма отговор.

Петров уточни, че в зимния период потреблението е между 10 и 14 млн. куб. метра в най-студените дни. Около половината от това потребление се пада на топлофикационните дружества. "Само потреблението на  "Топлофикация -София е 4 млн. куб. метра газ дневно", допълни представителят на "Булгаргаз".

Според плана за действие в кризисна ситуация, приет през 2012 година, в "Чирен" трябва да има 130 млн. куб. метра газ. "Количеството в момента е много повече", уточни той. В случай на прекъсване на доставките дружеството може да разчита на местен добив, който е около 600 - 650 хил. куб. метра, както и на реверсивната връзка с Гърция, по която могат да дойдат 3 млн. куб. метра газ.

От думите на председателя на Управителния съвет на "Булгартрансгаз" Евгени Попов пък стана ясно, че ще има ново забавяне на изграждането на газовата връзка с Румъния. Този път заложеният срок е краят на април, като остават 200 метра за свързване на съоръженията. След това остава да бъде изтеглена тестваната тръба на българска територия. Открити археологически находки край град Мартен е причината за забавянето на строежа с пет месеца.

На този етап не можем да ползваме това съоръжение заради несъвместимост на мрежите. Налягането в българската мрежа е по-високо, но при спиране на доставките от Русия налягането ще падне и ще можем да получаваме газ от Румъния.

При спиране на доставките от Русия България може да разчита още и на количествата газ в магистралните газопроводи, които са около 20 млн. куб. метра, както и транзитните газопроводи, които са над 38 млн. куб. метра.
В момента изпълнителните директори на "Булгаргаз" и на "Булгартрансгаз" са в Анкара за подписване на Меморандум за сътрудничество за изграждането на връзка с Турция.

На базата на докладите в комисията приеха заключението, че защитените потребители ще имат достатъчни количества при криза.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** :)природата ще ми пазите?
11
3
 
2
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО! преди 10 години
СВЪРШИ ЛИ ГАЗТА ....ИЗВАДЕТЕ СЪРЦАТА НА *** ПРЕЗ ЗАДНИЦИТЕ ----ЗА ДА ВИ СВЕТЯТ И ТОПЛЯТ..... КАТО НА ДАНКО!!ТОЗИ ПРОЦЕС СЕ НАРИЧА ---ДИВЕРСИФИКАЦИЯ ,ДРУГАРИ...ХА,ХА,ХА,АХ,ХАААААААААА
10
2
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Единственото, което трябва да се направи за хората е да се пуснат спрените блокова на АЕЦ "Козлодуй" и да се пусне ток по 5-6ст за хората и фирмите, напук на всички енергийни мафиоти. Да се спрат процедурите по 7-ми блок на Козлодуй и Белене, защото са скъпи.А бизнеса, който е на газ да са си направили алтернативни захранвания - да не са си купували джипове, яхти и къщи.
9
1
 
10
 
! Отговори
България Uber Alles! преди 10 години
Е, тя България си има и газ и злато и уран! Ама нали ТРЯБВА ДА ПЪЛНИМ ГУШИТЕ на Русия и САЩ! Щото сме МНОГО БОГАТИ, а те горките са МНОГО БЕДНИ!
8
1
 
8
 
! Отговори
ghjk преди 10 години
ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА БЕ ?КОЙ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ГАЗ?ПРИ ТАКИВА ЗАПЛАТИ И ЦЕНИ ?ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПУШИ И ИМА СМОГ НАД ГРАДОВЕТЕ ОТ ДЪРВА ИЗСИЧАТ СЕ ГОРИ НИЕ НЕ СМЕ ЗАВИСИМИ ВЪОБЩЕ ОТ ГАЗТА ТЯ НЕ Е ФАКТОР В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е ЕДНА ЛЪЖА ЗА ДА МОЖЕТЕ ДА ВДИГАТЕ ЦЕНИТЕ И ДА ЛЪЖЕТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ГНУС ЛЪХА ОТ ВАС......ИМА МАЗУТ ЗА ПАРНОТО АКО НЯКОЙ СЕ ПРИТИСНЯВА ОТ ТЕЦОВЕТЕ ИДВА ПРОЛЕТ НЯМА ДА СЕ ШАШКАТЕ ОТ ЛЪЖИТЕ .ТЕЦОВЕТЕ СА НА ВЪГЛИЩА....
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами що спряхте "Набу/т/ко" бе пиленца. Кой ви пречеше да си го строите. Пак ли "лошите" руснаци. Сега ще падне едно крадене на газ от хохлите /украинците/ за което ще плащат абдалите /българите/. Москалите естествено ще им врътнат кранчето и ев/роп/ейския съюз ще реве на умряло. Айде отказвайте им газа щото и той е "комунистически". И петрола им отказвайте и ядреното гориво и металите и....
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роско обеща, че ще диверсифицираме с Катар.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВАбе *** ниеден оти плашиш ората! Зимата свършва, топлофикациите могат да работят на мазут а в Сливен Перник и русе на въглища 14000 МВ генериращи мощности от които половината на въглища местно производство.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какво ни е да добиваме шистов газ?Руският газ е най-истинският и силен газ на света...
3
3
 
15
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Ал ОЕСА ДОСТАТЪЧНО ОБРАЗОВАНИ И ЗНАЯТ КАКВА ЕКОБОМБА Е ТОЗИ ВАРВАРСКИ МЕТОД ЗА ИЗВЛИЧАНЕТО МУ ОТ ПОЧВАТА. КАК ТИ СЕ СТРУВА 369 ХИМИЧЕСКИ ВЕЩЕСТВА ОТ КОИТО НАД 50% СИЛНО ОТРОВНИ ОСТАВАТ В ИЗПАРЕНИЯТА СЛЕД НЕГО, А ВЪВ ЗЕМЯТА? А ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА? ПОТЪРСИ И ВИЖ КАКВО СА НАПРАВИЛИ СЪС ОКОЛНАТА СРЕДА ВЪВ ПЕНСИЛВАНИЯ СЛЕД ДОБИВЪТ НА ШИСТИ И КАКЪВ ЛУНЕН ПЕЙЗАЖ ОСТАВЯ ТОЗИ УВИЙСТВЕН МЕТОД СЛЕД СЕБЕ СИ!
2
30
 
5
 
! Отговори
Ал преди 10 години
А някои наши сънародници преди 2-3 години протестираха с/у проучването за добив на шистов газ!
1
5
 
21
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ПРИ КРИЗА ЗА ГАЗ- УМИРАМЕ ПРАВИ / ОТИВАМЕ В Г * З/!