ДКЕВР пак отложи решението за лицензиите на ЕРП-тата

Развръзка по казуса ще има най-рано след 12 май
Обновена: 28 апр 2014 14:05 | 28 апр 2014 11:22,
50
ДКЕВР пак отложи решението за лицензиите на ЕРП-тата
Снимка: архив, БТА

Решение за лицензите на трите електроразпределителни дружества у нас (ЧЕЗ България, EVN България и Енерго – Про) ще бъде взето най-рано след 12 май, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

До тази дата трите компании трябва да внесат становища във връзка с представените от Националната електрическа компания (НЕК) допълнителни доказателства на 7 април.

Още по темата
След като получи становищата, енергийният регулатор ще анализира фактите и на закрито заседание ще вземе решение за лицензите на дружествата.

Фактите са достатъчни, за да отложат за втори път решение по казуса, какви са те обаче така и не стана ясно и на днешното заседание на комисията. "Лицензиантите са уведомени и това е достатъчно", заяви пред журналисти председателят на енергийния регулатора Боян Боев, помолен да коментира съдържанието на представените документи.

Според представителите на ЧЕЗ България става въпрос за част от търговската документация между тях и НЕК и не са допълнителни доказателства по случая. За Енерго Про представените нови доказателства всъщност само потвърждават тяхната позиция и обосновават действията им в защита на обществения интерес.

От EVN България допълниха, че новите факти нямат много общо с процедурата, която се води сега, и затова се нуждаят от още време, за да изготвят становището си по тях. Реално удължаване на срока поиска само EVN България, но и трите дружества имат нов срок (до 12 май) за становища и защита, тъй като има общи факти по процедурата, които комисията иска да изясни, заяви Боев.

Представителите на трите дружества бяха категорични, че изпълняват своите задължения. Според тях процедурата по отнемане на лицензи е неоснователна и трябва да бъде прекратена. На въпрос на журналисти дали споразумение между НЕК и трите дружества ще спре и процедурата за отнемане на лицензите, Боев отговори лаконично: "Ще видим".

Припомняме, че енергийният регулатор откри процедурата преди повече от месец с мотива, че трите ЕРП-та дължат на НЕК близо 350 млн. лева. Според компаниите обаче парите са прихванати законно като компенсация за средства, които са платили на производителите на зелена енергия.

От ДКЕВР днес не можаха да отговорят дали сумата е променена - т.е дали прихващането на суми продължава, или дали някое от дружествата не е внесло своите задължения. "Отговорът е в компетенциите на НЕК", допълни Боян Боев пред журналисти след края на заседанието.
 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: ДКЕВРЕРП-талицензии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SLAVEYKOV- NE SME NAROD A MAPSHA VAN MONOPOLITE
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако сега не се направи нищо по въпроса с ЕРП-тата те ще станат толкова нагли че вече българите ще им робуват докато са живи.Пък и ще е странно цяла държава да няма ресурс да се оправи с тези наглеци.Жалко!
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако това правителство не направи нещо по въпроса за ЕРП-тата както се пъчеше,си мисля че на някой отговорни другари хич няма да им харесат резултатите от евровота.Пък и на следващите които ще дойдат определено няма да им е лесно да вдигат цената на тока защото всяко нещо си има граници специално ГЕРБ имат опит в това.Така че извода е че заради общото благо трябва да се вземат лицензите и да се назначат служебни управляващи,под контрола на държавата и да престанат кражбите в ЕРП-тата.
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боко има акции в ЧЕЗ за милиони, Педеросен е човек на ЕВБ, БСПарите пък ще делнат рушвета с ДКЕВРъ и така!Печалбата от тока си остава в три частни фирмички, никога няма да бъде дадена на хората!!!Жалко, жалко, жалко племенце....
16
8
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 10 години
*** ще викаш на баща си, разбра ли ****о
15
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Иван 19Чугун, не можеш да произвеждаш нещо за 1 лв, а да го продаваш за 10 стотинки. Нали?По хиляда лева няма да плащаш ток, бъди спокоен. За останалото се сърди на партийните другари.
14
17
 
12
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Геберунгелите са накачулили статията:D, ако зависи от тях по хиляда лева ток ще плащаме, само гуруто им да е на власт и да му слушаме дебилизмите по телевизията! Герберунгели, ама повечето хора, нямат партийна субсидия и не са крали, колкото вас, за вас тока не епроблем - знам.
13
1
 
16
 
! Отговори
стоянчо преди 10 години
Резииииил! Мишоцииии! Всичко ми е ясно - една работа не можете да направите като хората! Лошото обаче е че вземате добри заплати на НАШ гръб! Това си има определение - ТУНЕЯДСТВО се казва!
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 8И каква е вината на Боко Тиквуня? Увеличение на цената на тока ще има след изборите така или инак. Ще бъде усетено от *** на есен, когато потреблението е най-високо. Тогава кой ще бъде виновен?
11
3
 
18
 
! Отговори
чвор преди 10 години
Всичко ще стане след изборите и развръзкате ще е,че нямат основание да им вземат лицензите,гаранция!!!!!!!!!!!!Еврофутбол да пускат залози,че да си оправям живота!
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 11Хахаха... Пич, НЕК олеква месечно с около 100 милиона лева. Т.е. дрогарите от БСП-ДПС-Атака я засилиха с всичка сила към стената и катастрофата ще бъде чутовна. В момента удържат положението със заеми, защото идват избори. Но след изборите - жална ви майка. Цената на тока ще скочи поне с 30% за да се върнат заемите и да се покрият загубите. Цената ще я платят - обикновените *** по села и паланки. На печелившите - честито. Утре пак гласувайте за любимите другари. Лека и доходна
9
3
 
18
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Тези за съвсем *** ни мислят. Разбира се, че развръзката ще е на 26-27 май, след изборите - и *** би се сетил.
8
5
 
9
 
! Отговори
гном преди 10 години
До 5Протестите бяха,защото наглостта премина всякакви граници и започнаха да ни крадат без дори да го крият ( и не говоря само за ЕРП-тата) ! Лошото беше,че отново хората бяха яхнати...
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха ха ха *** напълниха гащите. и след изборите няма да посмеят оти никой не е нарушавал нищо!
6
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
че Тиквата има вина, спор няма
5
8
 
9
 
! Отговори
Киро Майтапа преди 10 години
Нищо няма да направят, нямаме държава, мополите, олигарсите са по силни от държавата, не е по силите и да се справи с РПТ-тата
4
2
 
15
 
! Отговори
Аполитичен преди 10 години
Тройната коалиция няма да допусне трусове в енергетиката точно преди изборите,такаче тези лицензи,отлагания,неплатени дългове,неспазване процедури и пр.мръсотия щебъдат заметени под килима.За управляващите е важен не проблемът с тока, а това дапокажат предизборно на народа че се грижат за него.Отново ще има отлагане и след 12.05. или ще се затъне в процедурни хватки до изборите.А след тях-я камилата я камиларя!
3
4
 
15
 
! Отговори
До 4 преди 10 години
Ами нали това искахте на протестите бе? Оставка на правитеството, защото ви били високи сметките за тока. Еми това ви даде Боко Тиквето. Айде като протестирате *** поне мислете какво искате да се случи. То е ясно, че искате властта ама сега защо пак се оправдавате с Боко, като той направи това, което искаха протестиращите от него ?
2
3
 
13
 
! Отговори
Н. преди 10 години
Колко удобно се получи, какво съвпадение да е след като минат изборите :)) Къде сте платени драскачи, кажете че Боко тиквата е виновен, щото са му черни веждите.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде на бас, че ще решат чак след изборите.Изкуственото намаляване на цаните на правителството беше ход, с който да хвърлят пясък в очите на хората - тъй като намалиха напрактика нощната тарифа главно, хората не усетиха промяна на сметките, само PR пак си направиха на гърба на народа, но тая реклама ще коства много на НЕК и държавата.Жалко е, че има ***, които да се връзват на тия *** и ДПС и да гласуват за тях. Много жалко за България, водят я пак към фалит.. Нищо вие сте си виновни