Честваме 9 май - Деня на Европа

Гвардейци издигат знамето пред Паметника на незнайния войн
193
Честваме 9 май - Деня на Европа
Снимка: Reuters

"Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност". С тези думи на 9 май 1950 година в Париж тогавашният френски външен министър Робер Шуман се обръща към международните медии.

Той прочита декларация, с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към Европейска федерация".

"Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват." Днес тези думи на Шуман се считат за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз.

Идеята за обединяване в Европа на двете ключови индустрии, чрез които се развива оръжейната индустрия, предполага създаване на гаранция за мир на континента. Тя принадлежи на Жан Моне - икономически съветник на френския външен министър.

Преди повече от 50 години Моне предлага на Робер Шуман и на германския канцлер Конрад Аденауер следния амбициозен план - създаване на наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла за въглища и стомана. Предложението, обявено от Шуман, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, и през април 1951 г. те подписват договора, който учредява първата Европейска общност - Европейската общност за въглища и стомана.

След като през 1985 г. на Срещата на върха в Милано 9 май е обявен за Ден на Европа, тази дата става един от символите на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и единната валута - еврото.

През 1992 г. Договорът от Маастрихт учредява Европейския съюз - международна организация без аналог, на която държавите членки са предоставили голям кръг от правомощия, включително и такива в областта на външните работи и политиката на сигурност.

Сега в Европейския съюз членуват 28 държави, от 1 януари 2007 година и България. Поредната годишнината от историческата реч на Робер Шуман се чества с различни прояви в страните от Европейския съюз.

България отбелязва 9 май с множество мероприятия в столицата и в страната. В 10:30 часа пред Паметника на незнайния войн в столицата с военен ритуал ще бъде издигнато знамето на Европа и ще бъдат поднесени венци и цветя. В церемонията ще участват почетен караул от гвардейци и гвардейският представителен духов оркестър.

Министър-председателят Пламен Орешарски ще участва в отбелязването на Деня на Европа и 10-тата годишнина от разширяването на ЕС от 12:00 часа в "Дома на Европа" в София.

От своя страна Столичната община организира празнични концерти, съобщава БТА. От 12:00 часа на Летище "София" - Терминал 2, популярни класически пиеси ще представи Софийската филхармония с диригент и солист Мартин Пантелеев. В градинката "Кристал" за столичани и гостите на града от 12:00 часа концерт ще изнесе Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов. В същия час, в подлеза на метростанция "Сердика" ще свирят музикантите от Джаз формация "София". От 19:00 часа в зала "Света София" ще се състои концерт на Симфониета "София" под диригентството на Свилен Симеонов.

С парад на знамената и празничен пикник в парка ще бъде отбелязан Денят на Европа във Велико Търново, съобщиха от общинската администрация. Празничното шествие ще започне от 10:00 ч. по главната улица. То ще бъде водено от 12 деца от 12 детски градини, които ще носят изписано мотото "Творим Щастие", с което Велико Търново кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 година. Ученици ще носят знамената на всички страни-членки на ЕС. Шествието ще бъде посрещнато от кмета на общината Даниел Панов, който ще произнесе слово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Този ден на Европа нямаше да го има ако Русия не беше я освободила от Хитлер.
115
0
 
2
 
! Отговори
хх преди 10 години
Западноевропейците изграждаха своята социална държава с много демокрация и то РЕАЛНА, върху нейните принципи се роди и ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА, която стана първата предпоставка западноевропейските народи да се вдигнат огромната разруха на войната и достигнат огромен материален духовен просперитет. Сега западноевропейците от северна и средна Европа- Швеция, Финландия, Норвегия , Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария са построили изцяло развития социализъм на Маркс и се считат за най-добре изградени социални държави, те достигнаха с точно 15 пъти по-висок жизнен стандарт от българите.А на
114
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от каде го измислиха ден на ЕВРОПА ,няма що , ден над победата над хитлеписка германия ,срамуватса да кажат истината , това е
113
1
 
8
 
! Отговори
Арети преди 10 години
В контекстта на това словосъчетание ЕС да се подраэбира МАРИОНЕТНИЯ РЕЖИМ на окупираните държави, подвластни на финансивия терор на европеиските лидери!!!!
112
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ден на Европа? ?И ся какво, гей парад ли ще има? 9-ти май е ДЕНЬ ПОБЕДЫ! !!!Не се мъчете да набивате еврогейскипростотии в главите на родолюбивитебългари.
111
1
 
10
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 10 години
До 1569 Май 1945 деня в който България спря своето западно развитие, и така до днес.-----Два пъти бяхме съюзник на западна страна - Германия! Видяхме катастрофалния резултат!
110
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв е смисълът от военен парад? Цивилизованите народи имат военно-исторически музеи.
109
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
9 Май 1945 деня в който България спря своето западно развитие, и така до днес.
108
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
9 май - Ден Победa!
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 153Как успя да намесиш ГЕРБ в цялата работа изобщо не ми стана ясно ...
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да оставим без отговор простотията, неблагодарността, еврофъшкиите, от ГЕРБ и други, и тези, които смятат, че сме били изгубили от тази война, защото не са прочели нищо.Нека се удавят в глупостта си и блатото на покварената си ценностна система!Да ги оставим да се радват на това, че простащината и цинизма стреля върху истината, историята, страданията и паметта на милиони хора.Поп-гей ще ги изповяда , ще им платят сребърници от форума и готово!Не отговарям на нискочели.
105
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
09.05.1945г. - Честито начало на Студената война!
104
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Черната армия и Вермахта провеждат заедно парад на победата в град Брест през септември 1939г и празнуват заедно подпалването на Втората Световна Война. Злото сторено от червената армия все още не е наказано и затова днес света е отново пред прага на война. Нищо чудно, че в деня на Европа военнолюбците в москва вкарват танкове и ракети в центъра на столицата си за да задоволяват своя нагон да леят кръв.
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 148 политологЗА БЛИЗО 4 ГОДИНИ ТАКА ИЗВЕДОХТЕ БЪЛГАРИЯ ОТ БЛАТОТО,ЧЕ ВИ ОСТАНАХА САМО ХВАЛБИТЕ НА ГОЛ *** ПО ФОРУМИТЕ!!!БИВА ЛИ ДА СТЕ ТОЛКОВА ***!!!ПРАВА Е ПРИКАЗКАТА "КАКВОТО Е...ЛО,ТАКОВА ИЗЛЯЗЛО"!!!
102
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пийте си водката, карайте си Москвича, сечете си дървата в Коми, живейте си в соц. панелките, пейте за танкистите, умирайте на 50 от алкохолизъм и не ме занимавайте с глупости. Аз искам да съм в Европа, а не в Сибир и сега имаме този исторически шанс. Нека са живи и здрави и руснаци, и немци, и французи, и унгарци, и нека никога повече да не воюват. Но това е възможно НЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА 9 МАЙ, а на падането на Берлинската стена и Европейския Съюз. Защото войната в Европа свърши през 1989 г.
101
17
 
4
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Колкото повече време управляват тройната мафия БСП-ДПС-Атака-ДС , толкова повече мислещите българи виждат , че на този етап единствено ГЕРБ и Б.Борисов могат да изведат България от блатото , в което ни набутаха тройната коалиция. В най скоро време ще се повиши драстично тока , горивата , а от там и всички хранителни продукти. Не случайно Станишев , Сидеров и Бареков се писаха водачи на Евролистите. След изборите ще избягат в Брюксел уж да променят Европейската политика, а ние ще подсмърчаме .
100
3
 
23
 
! Отговори
1878 преди 10 години
Срамно е нагло да се преиначават събитията!Днес е девети май - ден на победата на Съветската армия над фашистка Германия.Това е така ,защото тази европа, която се пъне да празнува днес се намеси заедно със САЩ когато войната беше изнесена отСъветската армия тогава хитрата лисица чърчил се намеси за разпределянето на баницата. Това е - другото са евтини номера и спекулации! между другото парадът на Червения площад- красота и възхищение!
99
1
 
17
 
! Отговори
Анти ЕС преди 10 години
Един руснак написал днес във форума на Русия: "Горката Русия, на всички помага в трудни моменти и накрая всички я изкарват виновна." Прав е човекът....като се замисля, какво и е трябвало да помага не неблагодарните българи. Остави ги още 5 века под турско, да ги колят и бесят фесовете!
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 131Абе вие хора имате ли поне средно образование? Макар че образованието не е задължително да върви с интелект... Нашите възрожденци, разбирай хората, дали живота си за свободата на България, го наричат "робство". Кой точно си ти и какво си направил за България, че да даваш исторически квалификации? Съвсем да не говорим, че дори и да не е робство по американския "демократичен" модел, основната разлика е, че *** не са се водели собственост на конкретен турчин.
97
2
 
10
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 10 години
EС - европейската *** днес нямаше да съществува, ако не беше Червената Армия. Майн Фюрер се снима пред Айфеловата кула, а Холанд и Белгия бяха на колене. Скандинавците и те видяха зор. Полските продажни пизди го отнесоха най-големия - и от фюрера и от Сталин. Затова тия католически психопати днес са най-голямото зло в Европа.

Спонсорирани публикации