Отбелязваме Еньовден - Деня на слънцето

Църквата почита празника Рождение на Св. Йоан Кръстител
Обновена: 24 юни 2014 08:48 | 24 юни 2014 08:48, Александър Попов
18
Отбелязваме Еньовден - Деня на слънцето
Снимка: Булфото, архив

Църквата почита днес църковния празник Рождение на Св. Йоан Кръстител, известен и като Еньовден.

Заченат с Божията намеса, Св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан.

Рождението на Св. Йоан е подсказано "свише". Родителите му Захарий - юдейски свещеник, и Елисавета, вече на преклонна възраст - получават вест, че ще имат син.

Българите наричат празника Еньовден още Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Според народните вярвания на този ден "слънцето играе или трепти", когато изгрява.

Народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити. Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве.

В българския празничен календар Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден. Празникът има различни названия - Яневден - в Софийско, Иванден - в Западна България, Иван Бильобер - в Североизточна България. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения.

На този ден всички трябва да станат рано и да посрещнат изгрева на еньовденското слънце, за да усетят лековитата роса, която то отърсва от себе си, миейки се преди път. Започне ли да се показва слънчевият диск, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.

В нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата. За лечение и гадаене при залез слънце се взима от чист сладък извор "мълчана вода", налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата й сила.

В нощта на умиращото и възраждащото се слънце е апогеят на лечебната сила на растенията. Събраните в потайна доба преди изгрев чер трън, еньовче, вратичка и комунига, иглика и маточина се използват за лек през цялата година. Билките се вият на венци и се разпределят на Св. Врач, отбелязван на 1 юли.

Днес имен ден празнуват Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Енчо, Еньо, Иван, Ивана, Иванка, Йоан, Йоана, Даян, Даяна, Дилян, Диляна, Диян, Дияна, Деян, Деяна и имена на билки.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Хонорик преди 9 години
Днес е Рождение на Св. Йоан Кръстител.Честит празник на вярващите в Христа!Да сте живи и здрави! :)
12
0
 
2
 
! Отговори
ИВАН преди 9 години
Днес пак да имам имен ден,не го знаех това....иначе честито на останалите именници!
11
3
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
Езичество е да се покланяш на творението /няма значение слънце ,животно,човек/,а не на Твореца."Безумният /глупакът/рече в сърцето си-няма Бог"Това е определението пък за ***.Има една мъдра книга,която се чете с молитва .Препоръчвам ти я.Тя е наднационална,общочовешка и в нея има повече от човешка мъдрост.Защото чрез нея като в огледало се виждаме колко всички сме недостатъчни пред Бога.Но изборът си е на всеки човек.И до утре да спорим-Божието ще устои,всичко друго ще пропадне.Аз къде съм???
10
6
 
1
 
! Отговори
Еньовден преди 9 години
Масонската нова година...
9
1
 
4
 
! Отговори
varg преди 9 години
Това е езически обичай.
8
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Свестно си го написал Сашко, продължавай в този дух. Много изчерпателно, интересно и на сериозна тема.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато се е празнувал този празник юдеите не са чували за него хахах
6
3
 
3
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До до 2И краставиците и доматите ни харесват !Ние ви продаваме с ГЕН РИН и се бутате като *** на промоции да си храните децата с тях а нашите малки пънкарчета ги храним с ваши органик продукти!Толкова сте заблудени ,че даже не знаете за благословените си билки !
5
1
 
2
 
! Отговори
I преди 9 години
Ot koga Ivan praznuva na Eniovden???
4
6
 
6
 
! Отговори
Билка преди 9 години
Затънали сме в езичество и се чудим откъде ни са сушата,пороите,та даже и торнадо по нашите земи. Йоан Кръстител,който насочваше погледите към идващия Спасител-Исус Христос няма нищо общо с култа към слънцето,който е езически празник.А билките ,че са лековити ,няма спор.Така ,че събирайте си билки и внимавайте със слънцето.Божието-Богу,кесаревото-кесарю-така е писано.
3
0
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
КРАСТАВИЦИТЕ ще ни обереш
2
10
 
2
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Само билките са достатъчни за да ви оберем страната и да Ви прогоним !
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честит празник на билкаря Еньо Миланов от кв. Симеоново, София, да е жив и здрав!