Без закон за казуса с КТБ изплащат само гарантираните депозити

Искров отговаря след два месеца дали ще подаде оставка
Обновена: 11 юли 2014 21:03 | 11 юли 2014 18:40, Надежда Бочева
225
Без закон за казуса с КТБ изплащат само гарантираните депозити
Иван Искров. Снимка: БТА

Ако парламентът не приеме специален закон за казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), който да позволи държавата да придобие активи от Креди Агрикол, БНБ може да позволи изплащането само на гарантираните депозити. Така ще се окаже, че влогове за около 2 млрд. лв. ще останат незащитени. Защитените депозити са за 3,6 млрд. лв.

Това разясни управителят на БНБ Иван Искров на журналисти в парламента по повод законодателните промени, които да позволят одържавяването на Креди Агрикол, заради което дългът ще нарасне.

Още по темата
Днес стана ясно, че банковият лиценз на КТБ ще бъде отнет, а сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която ще бъде национализирана.

„Срокът е вчера. Опитваме се в екип да съберем политиците на една маса“, каза Искров. Той очаква подкрепа, ако политиците се съгласят, че това е системна банка и значим ресурс.

Надявам се по най-бързия начин законопроектът, който сме изготвили, да бъде приет от парламента, каза Искров.

След като очаквам действия от политиците, това означава, че сме имали съгласуване. Не е задължително финансовият министър да внесе проекта, това може да бъде направено от депутатите, допълни Искров. Той уточни, че писането на проекта е започнало преди два дни, когато се изяснила ситуацията в КТБ.

Запитан защо БНБ реши да защити всички влогове, а не само гарантираните, управителят на Централната банка каза: „Хората искат да се намери работещо решение“. Считаме, че не трябва да се оставят на произвола на съдбата незастрахованите депозанти, които са държавни и частни предприятия, болници, както и една от топлофикациите. Това е част от консенсуса, който се търси, за да защитим парите на хората, обясни Искров.

Той коментира, че се подготвят и законодателни промени, свързани с промени по отношение на надзора, който ще бъде вдигнат на ниво управител. Юристите на БНБ разясниха, че сега подуправителят „Банков надзор“ самостоятелно упражнява своите правомощия. От УС на БНБ по отношение на надзора зависи даването и отнемането на лиценз на банка, също и поставянето на банка под специален надзор. Никоя друга мярка и разрешение, свързано с надзора, не е от компетенциите на УС и това ще се промени.

В бъдеще се предвижда всички двадесетина надзорни мерки да се докладват и приемат от УС на БНБ. Това засяга всички видове разрешения и одобрения, които се дават на банки, одобрения за придобиване на мажоритарен дял и др.

По повод множество въпроси как се е получил пробивът в надзора, Искров обясни, че не е „контрольор и душеприказчик“ на подуправителите. Те се избират от НС с точно определен портфейл и мандат. Искам да делегирам правомощия и да запазя правото си на контрол. Когато става въпрос за проблем, ние го осъждаме като екип, обясни Искров.

На въпрос дали ще си подаде оставката, Искров каза: Мога да нося отговорност, трябва да намерим решение на проблемите. След два месеца ще ви отговоря на въпроса за оставката.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: БНБКТБИван Искров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
5
 
! Отговори
Един преди 9 години
И защо ние, данъкоплатците, трябва да плащаме влоговете на тези, които са били достатъчно глупави да не виждат, че КТБ е пирамида? Когато пазарната лихва е 3%, а някой ти дава осем, това е ясно, че е измама. Не искаме да плащаме от нашите джобове за това, че някой е измамник, че друг се е оставил да бъде измамен, а тоз *** с копринения костюм Искров взимал 30 бона заплата и нищо не разбрал. Искров - в затвора, който имал пари в КТБ - да духа супата.
179
0
 
3
 
! Отговори
Един преди 9 години
Този Искров трябва да ходи в затвора. Не може БНБ да позволи да има милиардни необезпечени кредити, да няма документация, друг да е изнесъл стотици милиони, а видиш ли, той горкия Искров - нищичко не знае. Че за какво взимаш 30000 заплата бе, ***? Дано да не те срещна на улицата, щото ще получиш нещо от мене безплатно.
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо се държите така, все едно няма компютри. Информацията, която е нужна, не може да бъде изтрита навсякъде. Хванете крадците и не ни занимавайте с врели - некипели. Нали всички сте експерти, при това най-големите. Хайде, бъдете поне малко и държавници, дето служат на страната си и на нейните граждани. Толкова ли е трудно да сте и честни държавници. Световните примери са безброй. Имаме си ги и у нас, макар и малко. Бъдете като тях, поне малко. Не може алчността за имане да е така ослепителна.
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано корупцията да не е всесилна и да не успеете да прокарате такъв закон.Само както е в Европа.Всичко друго са ваши манипулации.Ако МВР,ДАНС,съд и прокуратура си свършат работата,няма никой в България да бъде излъган и ограбен по този начин.Аман от кредитни милионери.Печените крадци могат да бъдат хванати и наказани от държавни мъже.Стига сте се прави на такива.Знаете само да се пъчите с власт и пари,но когато полицията ви пази. Този път не бива да се размине на измамниците,както през 1996т.
176
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Определено Искров не си заслужава заплатата, но ще попитам, ако това не беше банката на властта, а друга, щяха ли да измислят закон и за нея? Или Народът може да губи, а властта- не?! Гнусна история!Маркс
175
0
 
6
 
! Отговори
Krasi преди 9 години
Писна ми все народа да е дава акъл на тези, които получават пари и които уж трябва да го използват. Лъжи след лъжи, преди седмици всички много гордо твърдяха, че КТБ не е фалирала, искров поне 10 пъти пред цяла БГ се изказа и сега какъв е извода..........че всичко е една Огромна лъжа.
174
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Върнете БКП и живковата конституция.
173
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
narkoagentite na bg partii pravyat vsichko vazmojno da otklonyat bg naroda ot preki referendumi - kato chuyat "referendum" i glavata i sarceto gi zabolyava vednagatasi godina ste razigravat mnogo bankov i energien theater , za da izbyagat ot preki referendumi na bg narod. barzat, ama ste stignat s 30 godini zakasnenie.
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Банкер 111 КОМЕНТАРЕдин от малкото смислени коментари, за което поздравления и много ++++++! Но тук се разчита на принципа "ЕДНА ЛЪЖА, КАЗАНА МНОГО ПЪТИ, СТАВА ИСТИНА", когато насреща има много "балъци"! А какви сме ние, май е много ясно!
171
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо До 52 A помните ли 1996 годинаПомним 2009 г. и 1500 банкови фалити в САЩ
170
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 52 A помните ли 1996 година, когато фалираха масово банки, инфлацията беше убийствена , колко животи отне тогава това!! И кой утравляваше тогава и сега?
169
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боготошите-демокради да спрат сълзите си. Скоро ще духат здраво супата!Върхушката да не се коси за милионите си загуби - зорът ще е, когато истинските комунисти дойдат на власт. Национализация, конфискация на заграбеното и нов Народен Съд.
168
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
До АнонименА помните ли как през 1996 год. при управлението на Б С П фалираха банки и висока инфлация ПОМЕТЕ живота на много хора?
167
0
 
5
 
! Отговори
От чужбина преди 9 години
До До ИскровАко ние , които работим в чужбина като гастарбайтери и спестяваме в България не си получим парите като българи , които са си плащали честно данък - лихва в Родината , ще бъдем принудени да спестяваме само в чужбина! Еврата и доларите ни ще напуснат България и няма да има повече доверие!
166
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отдавна си се знаеше че това е банка на ДПС и Пеевски .При Борисов това беше заварено положение , и колко от парите на държавната енергетика бяха в тая банка в края на мандата на ГЕРБ, може да проверите.Но това комунистите да викат , този е комунист , е като оная работа с крадеца...
165
1
 
6
 
! Отговори
До Искров преди 9 години
Да внесеш в НС законопроект с който цяла България да ги задължиш да съберат и да ми върнат парите загубени от участието ми без никакъв резултат в ТОТО-то!
164
4
 
12
 
! Отговори
Иван преди 9 години
А защо Народното събрание да приема Закон за защита на влоговете на спестители от КТБ? - Ттака всички граждани да плащат някои алчници вложили на депозит в КТБ пари да им бъдат върнати без загуби.Да не съм ги карал да внасят пари в КТБ.Внасят и съжтветно поемат риск. Защо аз да им плащам риска?Държавата им дава до 10000 Евро и толкоз. За останалото да не са спали.
163
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички крупни съвременни богатства са натрупани по най- безчестен път.Илф и Петров, "Златният телец"
162
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я кажи бе Боце ти като беше министър педседател защо държавните пари ги въртехте в тази банка и всички разплащания с държавни фирми ,общини и организации с платежни нареждания минаваха през тази банка кажи ва бедния и объркан народ виж че народа се бие като вода у брег заради тебе
161
0
 
4
 
! Отговори
до 195 преди 9 години
Държавата контролира най- общо.Тя не може да каже на банката как да си управлява парите освен при явни нарушения на интересите на вложителите.В случая с КТБ , при последната контрола всичко е било наред.Така че отговорността си е на банката .В противен случай трябва БНБ да има по-голям контрол върху банките.Не може някой си да дава пари на когото му падне,а после народа да плаща.Що за глупости?