Министърът: На училище – с GSM, на 15 септември – с букет

Първи учебен ден ще има във всички училища въпреки потопа
Обновена: 12 сеп 2014 14:04 | 12 сеп 2014 10:24,
27
Министърът: На училище – с GSM, на 15 септември – с букет
Снимка: архив Булфото

Просветният министър Румяна Коларова не подкрепи идеята децата да оставят GSM-ите вкъщи, когато тръгват за училище. Дебатът „за“ и „против“ телефоните на учениците се появи отново в навечерието на първия учебен ден. Някои училищни директори обявиха, че ще викат родителите, ако децата им са с GSM, а мотивите им са, че мобилните устройства пречат на учебния процес.

„Не е редно децата да оставят телефоните вкъщи, мисля, че това е част от сигурността им“, каза Коларова пред „Нова телевизия“. Тя разказа, че внучката й сега ще е в първи клас. „Първото нещо, което й купихме, беше телефон“, каза още просветният министър.

Още по темата
Тя обясни, че ако училищата решат децата да са без телефон на чина, трябва да помислят сериозно как да променят обзавеждането в класната стая, така че да осигурят място, в което да оставят апаратите. Коларова даде пример с министрите, които оставят в специални кутийки мобилните си телефони, преди да влязат в залата за заседание на правителството."Не съм против забраната, но мисля, че ще настъпи хаос“, каза още тя.

Министър Коларова се противопостави и на идеята на едно шуменско училище, вместо да се дават пари за букети в първия учебен ден, да бъдат дарени средства за наводненията. „Убедена съм, че красивите букети не са много скъпи. И съм убедена, че на 15 септември децата трябва да отидат с букет на училище“, каза тя и допълни, че в противен случай влизането в час няма да е празник.

Коларова обяви, че първи учебен ден ще има във всички училища независимо от наводненията. В част от тях учебният процес ще започне само на втория етаж, защото първият се ремонтира. Министърът благодари за помощта на родителите в ремонтите на училищата и призна, че без нея нямало да има нормално начало на учебната година.

„Родителите помагат с труд и мисля, че това е много по-скъпо, отколкото със средства“, каза министърът на образованието.

Тя коментира и скандалa с учебника, в който се учи, че полицаи, а не заптиета, са хванали Васил Левски. Коларова обясни, че част от информацията в него е коригирана, а друга предстои да бъде коригирана, и изрази надежда, че следващата година ще има нов учебник, защото сегашният е претърпял множество корекции.

Министърът на образованието съобщи и че започва проверка в страната заради сигналите за нелегални ислямски пансиони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 25какви автобуси те гонят пък тебе?пеша сме се прибирали,и нито майка ми нито баща ми са идвали да ме прибират,айде стига говори глупости,на 14 години сме отишли и по други градове да учим,по квартири и т.н,сега са ужас,глезени,само пред компа и това им е живота,за който са виновни родителите
23
1
 
10
 
! Отговори
Те преди 9 години
За министърката най-важните проблеми на училището са телефоните,букетите,заптието и ...Ако бях на млади години и аз щях да напусна родината си.
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 24. Ми няма как да сравняваш "Едно време" със сега! Както казваш, едно време имахме училищен автобус който всяка сутрин ни обираше от няколко спирки, след училище беше същото. Едно веме *** или бащати едва ли са киснали в задръсвания и са се чудили как да те приберат от училище на веме. Едно време едва ли са гледали родителит ти на кръв, че излизат по рано за да вземат детето си от градина, училище... Едно врме ейй....
21
2
 
12
 
! Отговори
в преди 9 години
офф,айде ние като не сме имали телефон на времето,сигурно сме умрели...аман,и комп нямаше,играехме си по улиците и това е,много ги разглезихте тия деца бе
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е върхът на невежеството - да насърчаваш децата да ходят с мобилен телефон (Дже Се Ем както някои му викат) на училище.
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
днес ще забранят gsm на децата, а утре ще ви маркират с бар код и с чипкриворазбраната цивилизацияна този ЕС му давам още 2-3 години макстакива рестикции спрямо индивида е имало само по време на Хитлер и Сталин
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Арлин, ти имаш ли дете? и ако да къде живете? Немога да си представя да оставя детето си на училище без да имам връзка с него. Друг е въпроса какъв ще е апарата всеки има глава на раменете си и ако помисли ще разбре, че със скъп апарат детто му е в опасност от обир и психически травми.... Що се отнася до наказанията в училище съм за с две ръце
17
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е забранила европейската комисия в училищата?що не се скриеш бе разбирач?като искат да няма звънене на телефони в час, да сложат заглушители!ама да отнемат правото на комуникация на човешки същества...айде моля...
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 1 и 2 Е явно толкова чувате, или чувате само това което ви изнася. Ще ви дам един пример, преди има няма 10 г. на кандидат студентски изпит си бяхме оставили телфоните по време на изпита на бюрото на квестора.. Е след изпита няма да ви кажа какъв въргал стана. Милслит ли, че и в училище няма да е така, ако няма специално обособени места за тях? А това дали ще се монтират такива кутии зависи само от ръководството на самото училище..
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на министъра!!!Разни треторазредни учители са си повярвали и демонстрират остроумие, състрадателност и съпричастност.Тези кирпичи са от дядовците на пострадалите.Д спрат да реват, че това бил резултат от труда през целият им живот.Ако искат обезщетение да отидат при застрахователите, ако имат сключена застраховка де.Ако се помага на тях, на останалите защо не се помага?Значи ли, че останалите са второ качество хора?
14
1
 
8
 
! Отговори
До "До Аз съм з преди 9 години
До Анонимен - да за това съм съгласен - телефона е за разговори! Не говоря за смартфон. Ако го хванат в час - телефона се взема и се викат родителите! След което ще се наказваме!
13
4
 
14
 
! Отговори
АРЛИН преди 9 години
Госпожо Коларова, не телефоните осигуряват сигурността на нашите деца, а системата и организацията в училище. На Вашата внучка ,ако в междучасието някой и вземе телефона , който сте купили специално за първи клас, как мислите , че ще се защити??? Добре , че сте на временна позиция
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Аз съм заАз също, но с мярка. Не се звъни в часовете, не се купуват скъпи телефони... Трябва дисциплина.
11
5
 
5
 
! Отговори
Dino преди 9 години
Tazi Kolarova e prosta.V Irlandiia GSM i tabletite ne se nosiat v uchilishte.Zabraneni sa.Tuka si imat kompiutri v uchilishtata,samo s uchebnite programi v tiah.
10
4
 
13
 
! Отговори
Аз съм за преди 9 години
Аз съм за мобилните телфони - все пак искам да знам къде е детето ми, но това не значи че не могат да им ги вземат ако ги използват в час!
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая Коларова е ***!Вчера казваше, че не фактите в историята са важни, днес държи учениците да си имат мобилни телефони в час.Живея в Испания и тук телефоните са забранени в училищата!За сигурността на децата е помислено като училището е с порта, която се отваря сутрин , децата влизат и точно в 9 ч се затваря.Неможе да влезе и излезе никой без специално разрешение на администрацията на училището. След свършване на занятията портата се отваря,децата излизат, а полицаи следят за реда .
8
5
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
Не забравяй от коя партия е тая случайница, стана Министърка.
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егати и министърката,щом ПЪРВОТО нещо,което е купила на внучката си за първи клас е телефона- това ли е най-важното за първокласник...................какъв манталитет само
6
3
 
22
 
! Отговори
... преди 9 години
Станалата по случайност министър г-жа Коларова била ли е някога учител в редовни часове? Не й знам биографията, но като й чета "идеите" мисля, че и понятие си няма от реален учебен процес и практика.
5
0
 
13
 
! Отговори
пешо преди 9 години
До Анонименще пишат също така че турците са задоволявали сексуално мъже жени и деца 500 г