Цената на българско бебе в Гърция стигала 30 хил. евро

Случаите на трафик на година са между 6 и 12
17
Цената на българско бебе в Гърция стигала 30 хил. евро
Снимка: архив, Ройтерс

До 30 хил. евро може да стигне цената на дете в Гърция при трафик на бебета, каза Камелия Димитрова от Центъра за изследване на демокрацията пред БНТ.

По думите й „бизнес моделът“ се развива в различни части на страната - първоначално в районите около Варна, а след това и на други места.

Още по темата
Тя обясни и схемата - бременни жени, най-вече с много нисък социален статус, раждат в Гърция, след това грък припознава детето, а родилката се връща у нас. След известно време тя отново предприема пътуване до южната ни съседка и се отказва изцяло от своите родителски права.

Наскоро в Гърция беше арестувано българско семейство, направило опит да продаде детето си за 8 хиляди евро. Според полицията това не е единичен случай, а е разбита цяла нелегална мрежа за продажба на български бебета в Гърция.

Според Камелия Димитрова вероятно причината това да става там, са известни пропуски в законодателството, като например, че има срок от половин година едно дете да бъде регистрирано като новородено.

„По отношение на всички форми на трафик винаги има институции, които в някакъв етап на реализация на сделката би следвало да си затворят очите“, коментира тя.

Димитрова уточни, че статистиката за трафик на бебета е само по отношение на идентифицираните жертви, които са много малка част от цялостното явление трафик на хора.

Данните са за между 6 и 12 такива случая на година, подчерта тя. Според нея първите случаи на трафик на бебета са идентифицирани около 2005-2006 година.

По думите й трафик на бебета има не само в Гърция, но и в Китай, Боливия, Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: трафик на бебетаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
30 000 евро на всеки девет месеца си е екстра доход! Даже и за западна Европа! Айде братчедите,действайте!
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето как ще решим проблема с *** раждаемост.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е добре и ще има ръст на гръцките инвестиции и висок икономически растеж в България. Вече включиха проституцията в БВП.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най- добре е този " износ" да се легализира. Така"износителите " няма да получават социални помощи, ще си плащат тока, водата и осигуровките.А на византийците ще им се...
4
1
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Това е...нагла лъжа за българските бебета,по...простата причина,че са...бели и не се вписват в...гръцката среда.
3
4
 
7
 
! Отговори
План преди 9 години
Едмонд дьо Ротшилд е казал през 1992 г. че в 2030 г. няма да има нито българи, нито България ! Всички евреи са семити - сефарадите, хазарите, хасидите, шалашите и другите. Бен Ладен е хазар: областта в централен Афганистан с площ 162 345 кв.км. се нарича Хазаристан ! Индийци, пакистанци, араби, Бангладеш - всичко е семити.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците имат кинти и плащат добре.
1
0
 
14
 
! Отговори
ебач преди 9 години
Аз съм готов да свърша най-трудната част - правенето на бебетата, само за 30% от сумата.