Дано съседите не се възползват от желанието да бъдем наказани!

"До 2 седмици КФН да даде отговор на въпросите, които бяха поставени в НС"
Обновена: 30 яну 2015 17:44 | 30 яну 2015 16:25, Веселина Йорданова
277
Дано съседите не се възползват от желанието да бъдем наказани!
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Плащаме най-скъпия газ в Европа и се надявам съседите ни да не се възползват от желанието да бъде наказана България. Това каза премиерът Бойко Борисов пред представители на Американската търговска камара, пред които говори за приоритетите на кабинета през 2015 година.

"Ако това се допусне, би означавало, че не сте ни партньори. България не трябва да бъде наказана. Няма да е честно към българите, че това е нашият избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари", посочи Борисов във връзка с проекта за газопровод "Южен поток", за който Русия обяви от Турция, че спира, за да строи "Турски поток".

Той подчерта, че българите обичат Русия. „Ако сме толкова мили на Русия, да ни дадат газта на цената, на която дават на Германия. Когато става дума за такива огромни пари от България, ще си отстояваме интереса, дори и да паднем от власт", каза още Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че правителството максимално ще подпомага всеки инвеститор. „Искам да се спазват правилата. Народът ни гледа", заяви още премиерът пред американските фирми.

По думите му доказали сме, че страната ни е от най-стабилните евроатлантически партньори.

За енергетиката Борисов каза още, че водим дела в Женева за милиарди евро относно ядрената централа в Белене. Вярно е, че ние нямахме пари да строим, но и огромни пари сме дали. Сега доколкото разбирам от срещата между руския и турския президент в Анкара, Турция ще строи четири ядрени руски реактора. Може ли НАТО-вска България да не го прави, а НАТО-вска Турция да го прави? Това е въпрос, който чака отговор от нашите европейски и американски партньори", заяви Борисов. 

Премиерът обясни, че енергийният борд, създаден от служебното правителство, е изиграл своята роля.

"Енергийната комисия, съвместна между България и САЩ, ще продължи работата на Енергийния борд. В момента ние сме на много по-високо ниво - енергийна комисия, съвместна между България и САЩ. Другия петък е крайният срок за състава на комисията. Тя ще има възможност да продължи работата на Енергийния борд във всички сектори и то на много по-професионално, работно и прагматично ниво", обясни Борисов.

По думите му практиката показва, че "Цанков камък" ще се изплати за около 3000 години.

"Сега АЕЦ "Козлодуй" с цените, които им се дават от независимия регулатор, буквално се източва централата - взима се на много ниска цена енергията. Много е трудно да стабилизираме енергетиката", коментира още Борисов.

По думите му друг е въпросът, че енергийната ефективност на българските сгради и изобщо на потреблението е най-ниската в Европа и затова правителството е приело програмата за саниране на сградите.

"Единият реактор в "Козлодуй" работи, само за да покрива загубите в сградите и мрежите", оцени премиерът.

Борисов заяви, че се надява "с това революционно развитие на технологиите", да се намери технология, която да гарантира безопасен добив на шистов газ, но дотогава остава мораториумът.

Премиерът посочи още, че България има много добър президент в лицето на Росен Плевнелиев. "Вярно е, аз си го харесвах много като министър, но мисля, че се справя много добре като президент. Уважаваме се като институции. След две години и половина ще правим оценка и тогава всяка партия ще решава как да подхожда", допълни Борисов.

По думите му, идването на СИРИЗА на власт в Гърция не значи, че за една нощ съседите ни са станали леви. „Това е тежък наказателен вот. Те идват на мястото на лявата партия ПАСОК”, коментира Борисов предсрочните парламентарни избори в Гърция.

"Продължавам да считам, че управителят на БНБ Иван Искров носи лична отговорност и не мога да си обясня поведението му да не си подаде оставката. Години наред БНБ беше символ на стабилност и давана за пример, а законът за банковата система може би е най-добрият в Европа. Аз и сега твърдя, че законът ни е много добър", коментира още Борисов.

Според премиера в КФН ситуацията е по-различна. "Повдигнахме темата с пенсионните фондове и от това, което ми докладваха от парламента, за съжаление в много сфери сме прави", заяви Борисов и изрази надежда до две седмици КФН да даде отговор на въпросите, които парламентарната комисия е задала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още по темата: Бойко БорисовМС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Gadna MUTRO tisi problema na cqla Balgariq gadna MUTRO
173
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А не бе съседите ще те чакат да се правиш на остроумен и да се хилиш .А случайно да познаваш българо-гръцката история ,но трябва да почетеш малко книги само с *** усмивка пред огледалото не става
172
3
 
1
 
! Отговори
Данаил преди 9 години
Или в резюме :"Кой каквото сам си направи-никой друг не може да му го направи"(може да си го лепнем на Народното Събрание за нов слоган)
171
3
 
4
 
! Отговори
ПЛАЧКО преди 9 години
ПЛАЧКОООООООО....А га правеше въртели на руснаците комшиите ли те караха бре ТАПИГьОЗ долен
170
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този доцент да намери едно шашка динамит и да си я сложи отзад и на националния празник да я палне да празнуваме двойно и в неутешима радост.
169
3
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Бойко поне си призна че:1. Турски поток ще заобиколи България2. Няма гаранция, че от него изобщо ще има възка към нас3. Няма да има такова нещо като газов хъб.И най-накрая, това, което може да направи Турция (т.е. да си гледа интереса и да взема самостоятелни решения) ние не можем да го направим. Нещо не ни достига или нещо имаме в излишък.
168
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** гръмни се сам че ако те гръмне някой друг ще излезеш герой.
167
2
 
15
 
! Отговори
ceci_ преди 9 години
"Няма да е честно към българите, че това е нашият избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари", посочи Борисов във връзка с проекта за газопровод "Южен поток", за който Русия обяви от Турция, че спира, за да строи "Турски поток"."Екак няма да е честно бе Тикво. Нали това е "нашият избор" значи си е напълно честно. Българите са направили своя избор - турците своя. Ще видим кой ще се развива по-добре... Тиква.
166
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоз *** наистина има тиква вместо глава!
165
4
 
19
 
! Отговори
до 209 преди 9 години
Колега , за този са гласували хора без мозък и част от седерастията.
164
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе,ей,пука им на съседите за твоите терзания.
163
6
 
28
 
! Отговори
sram преди 9 години
Най-срамното изказване от примиер на България,което съм виждал и чувал!Турците му са виновни,така ли?Те си гледат интереса,Тиква смотана.Ние като държава не се възползвахме,а лизахме ***,а сега пак си търсим виновник!Ох,Българино,ОХХХ
162
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моли се *** ,моли се, но не само на гърците рами и на Путинр защото ТОЙ ще те катурне, крадльо!
161
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се кои гласуваха за този ***? И продължава да затрива България. Не разбрахте ли, този страхливец като му се напече и обезкости народа си ще избяга в Америка и от там ще се подиграва. Този *** никога не носи отговорност и никога той не е виновен!
160
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В бизнеса няма обич. Русия винаги си е отстоявала интереса, или поне почти винаги. Има си начини да се свали цената, но не е този начина. Българите съм сигурен, че обичат руснаците поне колкото сърбите и гърците. Русия заради Сърбия е ходила на големи компромиси, обявявала е война (Първата световна), към гърците също е с доста добро отношение. Но и за България не е правила малко. Въпросът е да не се унищожават безсмислено добрите отношения с Русия. Да се прави политика. Но това е нещо, което...
159
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов, с "дано" държава не се управлява!
158
3
 
32
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
И да се молиш г-н. Борисов, няма кой да ни помогне /а да се молиш не е допустимо както за вас така и за България, Вие сте ръководител на ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ/. Америка-далече, Европейски съюз-не му дреме за нас, Руснаците ще спрат кранчето на всичко и тогава тежко ни и горко. Сами си вкарахме автогол като се правим на по-големи католици от папата. Никой не го интересува за нас. Американците ще си отидат, а ние отново нямам да имаме нито ток нито газ. Такава е жестоката действителност.
157
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дано, ама надали...
156
2
 
30
 
! Отговори
Чичовото преди 9 години
За съжаление Америка е много по-далече от България от Русия,а и богатите американци нищо не желаят да ни подаряват,нито да ни спонсорират за каквото и да било.Така че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.
155
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вашата прекрасна статия така ме вдъхнови, че намразих още повече руските газопроводи. Благодарение на вас станах техен горещ противник. Желая по-често да пишете за отвратителните руски газопроводи!