Горанов с 400 лв. месечно: Плащам сметките, докъдето стигнат

Държавата ще си върне голяма част от парите в КТБ, убеден е министърът
Обновена: 7 мар 2015 11:59 | 7 мар 2015 10:10, Миглена Иванова
280
Горанов с 400 лв. месечно: Плащам сметките, докъдето стигнат
Владислав Горанов. Снимка: архив, БулФото

Управляващите чакат съдът да определи съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за Нова телевизия.

Припомняме, че Върховният административен съд (ВАС) отложи за 9 февруари 2015 г. делото по жалбата на акционерите в КТБ срещу решението на Българска народна банка (БНБ) да обяви банката в несъстоятелност. Финансовият министър поиска от съда да вземе решение по-бързо, но беше обвинен в намеса на работата на съдебната система.

Заради делото срещу решението на БНБ беше спрян процесът по обявяването в несъстоятелност на банката. Той ще може да продължи след произнасянето на ВАС.

Горанов коментира, че правителството работи за премахването на възможностите някои от кредиторите да се възползват от ситуацията, докато тече делото във ВАС. Същевременно той увери, че държавата ще си върне голяма част от парите, които даде за удовлетворяване на кредиторите на банката, включително и 1,5-те млрд. лева заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Според Горанов от гледна точка на закона е възможно да се правят сделки, които да прекъсват връзката между КТБ и това, което е купено с парите от нея, докато тя бъде обявена в несъстоятелност. Той коментира, че това безпокои правителството, “но правовата държава изисква спазването на закона”. Министърът подчерта, че не е имало възможност за навременна промяна на законодателството заради оставката на предишното правителство и разпускането на парламента.

Владислав Горанов увери, че страната не е взела никакви пари назаем и не може да поема нови дългове без санкцията на Народното събрание, както и че ратифицираният договор за посредничество не ангажира страната с нищо. Той коментира, че това е “пропаганда, от която се изкушават всички, но която има краткотраен ефект”. “Ако някой си мисли, че е надделял в спора кое е разумно, времето ще го покаже”, посочи той.

“Всички партии, които подкрепиха правителството, показаха разум и държавническо отношение. ДПС направи опит да се извади от изолацията, в която сама се постави, и това си е нейна позиция. БСП трябваше да направи същото, но те избраха да стоят заедно с Атака и да се снимат на общи плакати”, коментира Горанов. “ДПС са се докарали дотам, че никой не иска да се докосне до тях, защото се превръща в политически труп, но ГЕРБ не е виновен за това”, каза още финансовият министър.

По думите му сметките показват, че до края на 2017 г. ще ни трябват 18 млрд. лева, за да се покрият плащанията по падежиращите заеми и дефицитите, включително и приблизително 12 млрд. лева за покриването на стари задължения.

Що се отнася до ниските доходи на хората, Горанов коментира, че обществото трябва да си подреди социалните системи, за да подготви хората за новите реалности. На въпрос как той би живял с 400 лева на месец, Горанов отговори, че първо би платил курса по математика на големия си син, а след това да си плати сметките “докъдето стигне”, като допълни, че “не винаги е имало ток”.

Министърът увери, че правителството работи и за подобряване на събираемостта на приходите в страната, като от началото на годината са събрани с 550 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година.

Жена ми каза, че малко приличам на Ръсел Кроу, но го каза шеговито, така Горанов коментира закачка с предшественика му от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков, който беше обявиил, че прилича на "Брад Пит с очила".

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки един от тези българи които получават до 400 лева месечно са по добри в управлението на бюджета си от Министър. Факт.
180
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Владислав Горанов дали може да състави Баланс, ОПР и ГФО както повечето от завършилите сега "Счетоводство и контрол", като него? Може би, надали, ама едва ли! Извън хранилката на държавната ясла, е за никаде.
179
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам дали приличаш, малко, или много на Ръсел Кроу, но си едно към едно номенклатура на партията майка, спорред кариерното ти израстване и нескрита надменност.
178
4
 
4
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Случайно гледах това предаване по нова, Горанов първо каза , че отдавана е минало времето когато държавата мислише вместо народа, така че сами сме си виновни. 25 г все грешните хора избираме! А това с 16 милиарда , та нали и ние бяхме деца когато комунистите си разделиха едни други милиарди в куфарчета, затова сега ще стискаме палци и нека Горанов да вкара в ред малко нещата. Амин!
177
1
 
9
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Плаща курса по математика на сина си ? За частни уроци ли става дума ? Ако е така, зависи от ума на младежа, какво да се прави...
176
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този е обикновен пощаджия, който получава от Борисов задачките и ги дава за изпълнение на подчинените си. Гълъбче. Не, не е соколе!
175
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
С такъв финансов министър Българския народ е обречен на още по мизерно съществуване..
174
1
 
17
 
! Отговори
Горанов преди 9 години
Горанов да хваща гората!Нагла марионетка...
173
1
 
8
 
! Отговори
az преди 9 години
A be smechnik ako imache 400 lv hich namache da ti e do kursa na sina ti.nagal si,nagal..ama Bog glega...che doide vreme i za 400 che se molich...varvai mi..ne stavaite nagli,ne draznete naroda zachoto toi tarpi ama kato mu pisne nama koi da go spre.moge sega pari da imach no Bog drugo che ti vzeme..zachoto karach mnogo hora da stradat..da si chuval za zakona na karmata?
172
1
 
10
 
! Отговори
Хъмм преди 9 години
Добре Анонимен благодаря че ми каза, след твоите откровения си избрах да работя за 10 000лв само ми кажи откъде да ги получа?
171
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не ви е виновен, че получавате 400 лв. Някои работят за 1000, 2, 5, 10 хиляди. Всеки сам си решава за колко пари да работи.
170
17
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Човекът е абсолютно прав
169
3
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До IanСапун е имало винаги.
168
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще повърна! с 400 лв. докъдето стигнели и без ток? Така никой, ама никой не се е подигравал с народа. Отивам да повърна.
167
1
 
18
 
! Отговори
Ian преди 9 години
Не винаги е имало ток? Ами то не винаги е имало и ***, значи ли това да не се и къпем?
166
7
 
0
 
! Отговори
сова преди 9 години
Много казват- сега живеем в 21 век това не можело да е така.Защо да не може? Нима хората от 17 или 18 век не са казвали същото. След нас ще има и 22 век и те ще казват същото.
165
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bez komentar....
164
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НОВИТЕ ДЕМОКРАТИ ЩЕ НИ НАКАРАТ В 21 ВЕК ДА ЖИВЕЕМ ВСЕ ЕДНО СМЕ 19ТИ! БЕЗ ТОК, БЕЗ ХРАНА, БЕЗ ДРЕХИ! БЪЛГАРИИИИИИИ ЗАЩО ГЛАСУВАТЕ ЗА ГЕРБ, *** ЛИ СТЕ?! СЪБУДЕТЕ СЕЕ! НА ИЗБОРИТЕ ЕСЕНТА ГЛАСУВАЙТЕ ДА СЕ МАХАТ КМЕТОВЕТЕ НА ГЕРБ! ЗА 4 ГОДИНИ СЕ НАГУШИХА С ЕВРОПАРИ, СТАНАХА СЪС ШКЕМБЕТА И ГУШИ! СРАМОТА, ЧЕ ГЕРБ НИ МАЧКА И ПАК НАЙ МНОГО ХОРА ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ТЕЗИ АНТИБЪЛГАРИ!СЪБУДИ СЕ ОТ РОБСКИ СЪН БЪЛГАРИНО!!!!!
163
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А няма ли да изтегли кредит и да санира съседния блок? Различно управлява личния си и държавния бюджет.
162
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бърз кредит 16 милиарда лева, само срещу лична карта и жълта герберска книжка. Вземете сега, до следващия заем.