НЕК и ЕСО не искат скок на тока, а преразпределение по веригата

Текущият дефицит на НЕК е над 1 млрд. лв.
11
НЕК и ЕСО не искат скок на тока, а преразпределение по веригата
Снимка: архив, БулФото

Националната електрическа компания може дори да бъде на печалба при сегашната цена на електроенергията за обществен доставчик, но трябва да има преразпределение на квотите изкупувана от НЕК енергия за регулиран пазар. Това коментира днес пред журналисти изпълнителният директор на държавната компания Петър Илиев.

Илиев, както и директорите на ЕСО и ЕРП-тата, ще бъдат изслушани от членовете на парламентарната комисия по енергетика по повод създалата се кризисна ситуация заради снеговалежа. Трябва да се увеличат количествата енергия за регулирания пазар, произвеждани от собствени мощности на НЕК, да се увеличат също квотите от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2". От 5,7 млн. мегаватчаса, които АЕЦ "Козлодуй" продава на регулирания пазар на цена от 30 лв. на мегаватчас, само 1,7 млн. мегаватчаса отиват в НЕК, а останалите - в ЕРП-тата, посочи Илиев.

Според него поне наполовина от енергията от АЕЦ за регулирания пазар трябва да преминава през НЕК. Трябва да се намали дупката в НЕК, в момента доставчикът продължава да губи, каза Илиев.

С промените в Закона за енергетиката вече законово е решено, че НЕК няма да е длъжна да изкупува произведената от ВЕИ и от заводските централи и топлофикациите енергия, която надвишава определените им годишни квоти, посочи Илиев. Той добави, че досега някои централи са произвеждали и до 75 процента повече
енергия от определената им квота и тя е била изкупувана.

Текущият дефицит на НЕК е над 1 млрд. лв., това са задължения към производителите, съобщи още изпълнителният директор на НЕК.

Най-много са задълженията към двете американски централи. Изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов коментира пред медиите, че в момента таксата пренос е в размер на 1,36 лв. на мегават. Смятам, че тази такса не е причина за драстично увеличаване на цената на тока, по-скоро смятам, че трябва да има преразпределение в самите дружества по веригата и така да се осигури подновяване на електропреносната система, посочи Йотов.

Той уточни, че именно с тази такса пренос се осигуряват средства за инвестиции в мрежата на ЕСО. Йотов каза, че ЕСО е изготвил десетгодишен план за развитие и предстои той да бъде обсъден в КЕВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: НЕКенергетикаЕСО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
7
 
! Отговори
????????????? преди 9 години
Как няма да са на печалба само с робската такса достъп до разпределителната мрежа -ползваш или не ток до живот ще плащаш - как не се намери някой истински БЪЛГАРСКИ политик или съдия да отмени този наложен с закон за масов рекет ...........
8
2
 
7
 
! Отговори
Chernoochene преди 9 години
slagame vhodna taksa za patia ot 1 april.
7
1
 
10
 
! Отговори
Омбудсман преди 9 години
Засегнатите да си искат обезщетени от НЕК и ЕСО, които за една седмица не могат да си изправят стълбовете на далекопроводите 110 кV Това са мафиотски структури, които само лапат парички от потребителите
6
1
 
10
 
! Отговори
Комунизъм преди 9 години
" Комунизъм - това е съветска власт плюс електрификация на цялата страна" Ленин Доживяхме... Най после комунизмът си отиде от Родопите окончателно и безвъзвратно. Ликвидирахме властта на комунистите преди 25 години, а сега успешно спряхме и електричеството ... 1179 селища ... без ток. Браво, дерзайте милички ... най хубавото тепърва предстои.
5
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 9 години
До Анонимен 5 ТИ явно си от ЕРП-та, на ръководен пост.За да си оправите наново заплатите- съберети си помощи от тримесечните премии.
4
1
 
7
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано има повече такива статии, че най-после *** да разберат, че таксата пренос, както и таксите за достъп не отиват в ЕРП-тата, а в ЕСО и НЕК.
2
4
 
6
 
! Отговори
vergina преди 9 години
drenki, shipki, orehi, jelidi, kapini, borovinki, divi iagodi, techna hrana :-) chai ot biz, menta, jelt kantarion, gabki, fasul...palamud, doloma, pina
1
10
 
9
 
! Отговори
predela преди 9 години
Rodopite ste iskame prerazpredelenie na teritoriite ni. Izlizame izvan RBg. Nisto ne iskame ot RBg.