От първата санирана панелка: Блок бижу! Доживяхме!

Живеещите на "Ален мак" 36 в Благоевград спретват банкет на строителите
20 авг 2015 11:00,
211
От първата санирана панелка: Блок бижу! Доживяхме!
Снимка: В. "Труд"

"Като казаха: "Ще ви санираме безплатно", викам си: "Глупости, нещо пак ни лъжат". А сега, вижте - имаме блок бижу. - И стотинка не сме дали. Елате, разгледайте. И дограмата ни смениха, и входовете ни измазаха, и нови пощенски кутии ни поставиха..."

Така нарежда радостен Христо Фидански, който е един от обитателите на 114-те апартамента в панелния блок на ул. "Ален мак" 36 в Благоевград. Той е първият в страната, саниран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тази неделя завършената панелка ще бъде предадена от строителите.

Христо Фидански толкова се радва, че дори тича около строителите и помага с каквото може. "Самият аз съм строител, 36 години стаж имам в бранша, наскоро се завърнах от Нови Уренгой, Русия. Там работих година и половина, строяхме блокове за работещите в града", разказва пред в. "Труд" Христо. И признава, че за собственото му жилище все не му оставали време или пари да го оправи.

Той е един от първите, които са си купили апартамент в панелката през 1990 г. Блокът тогава беше хубав, нов, но с годините заприличал на гето, признават обитателите. Лятото вътре е мор от жега, а зимата - студ. Сега се надяваме с новата изолация да имаме домашен комфорт и да спестяваме от ток, защото тук с друго не може да се отопляваш, казват комшиите.

"Не вярвахме до последно, че е безплатно. Мислехме, ще го направят и ще ни поискат пак нещо за доплащане. Сега обаче се радваме. Доживяхме държавата да направи нещо и за нас, обикновените хора", казва Христо Фидански.

Бабите пък не могат да се нарадват на остъклените тераси и новите дограми. В момента обитателите на блока събират пари, искат да дадат банкет на фирмата изпълнител и да почерпят кмета.

"Лиляна Павлова ни заръча да контролираме строителните дейности, така и направихме, но момчетата работиха добре и чисто. Сега ние сами ще си озеленим около блока, за да е хубаво навсякъде“, казват комшиите.

А строителите се подсмихват, като слушат разговорите. "Една люспа боя да падне и ни гонят да оправяме. Като слагахме дограмите, ни викат: "Я, тука мърляте!", и ние чистим, дори прозорците им измихме", смеят се загорелите от слънцето мъже.

А блокът наистина е неузнаваем - с оранжевата си боя грее в квартала, няма вече олющени фасади и мръсни входове. Стълбищата светят, изолация е направена и на покрива.

"Нашият блок ще бъде емблемата на санирането в страната, така че ще стане най-хубавият“, казва Христо и тича отново да помага на строителите от мерак. А момчетата са дошли чак от Хасково, фирмата им спечелила обществената поръчка.

Сега обаче предстои най-важното - направеното да се опази, амбицирани са обитателите на практически новата панелка. Проблемът ще бъде обсъден на общо събрание на съкооператорите, на което ще се набележат дългосрочни мерки. Особено внимание ще бъде обърнато на поведението на децата и младежите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
35
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Айде стига с тези конспирации! Кой от вас отиде в общината? Кой от вас се е занимавал с документите покрай санирането на един блок? Гледате по медиите кво дрънкат някакви палячовци и това е! Безплатно е!!! В блока който живея, кандидатствахме и чакаме одобрение! Вие си стойте в старите блокове и слушайте кой какво говори само! Аман от компетентни хора!!!
90
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма безплатно саниране и това е ясно.Капаните са много и това ще се разбере в последствие.Тази статия ми прилича на репортаж от някой комунистически кинопреглед.За по младите ще уточня,че преди филма винаги имаше кинопреглед,където първите партийни и държавни ръководители откриваха разни фабрики и се срещаха с трудовите колективи,щастливи хора радостно посрещаха любимият вожд и свитата му.Явно модела работи,защото Бойко усърдно копира кумира си Живков.
89
4
 
38
 
! Отговори
Онав Лендазец преди 8 години
Еее.. ква селска статия. Тия от благувград кога станаа град кога блоце почнаа да имат. *ати селяците брат
88
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито на баламите. Явно не са си чели договора "Финансирането за санирането се осигурява от ББР- Българската банка за развитие, която дава парите а държават(кой туй нещо според законя) щяла да връща парите, а гарант е СДРУЖЕНИЕТо. Банката определя лихва! и падежи по връщането!"Хората не са толкова глупави, все пак.
87
8
 
43
 
! Отговори
F преди 8 години
Първи и явно последен. Намерете кой по известен или с пост живее там
86
17
 
45
 
! Отговори
panov преди 8 години
Е, порадвайте се на старите заварки, които съм абсолютно убеден, че нито са ревизирани, нито повторени, нито дори грундирани. Да налепиш по най-тъпия начин на една стена малко стиропор, и да го позамажеш, като котката с опашката не е санировка. Само ми е интересно, когато дойде момента със сметката, която сега е УЖ 0 лева, как ще се радвате, и ще се радвате ли. Така че... порадвайте се :)
85
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте схемите за милиони на олигарха Тотев! Кой първи разкри скандалните сделки?
84
8
 
49
 
! Отговори
Спомен преди 8 години
Мило ми стана! Сетих се за Тодор Живков и златното време на България под мъдрото ръководство на БКП, когато се строяха тези жилища. Всяка година по няколко десетки хиляди новодомци......Пред нас са блеснали житата, окъпани от топъл дъжд
83
0
 
49
 
! Отговори
до 178 преди 8 години
Просто трябва да провериш и ще разбереш ,че у нас според Уикипедия има около 18700 панелки и ако така скоростно санират бая време ще трябва да са на власт.
82
13
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
айди тия задминаха комунистите 100 пътиедин блок ами останалите стотици хилядите какво ще кажат - дали ще го напишатагитаторите на банкянския кефир не млъкватедна карфица да заботат и по телевизията - айде стига бееето народа че е *** *** е ама стига алчност и продажност
81
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА НЕ ПОВЯРВА ЧОВЕК
80
11
 
57
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Ураааа тази година един догодина два ,а после ще видим има ли пари за следващите мераклии.
79
19
 
58
 
! Отговори
гр. Измекярово преди 8 години
Боже, каква мизерия, какви примитивни радости, какви ограничени хоризонти, Божеееее!!!
78
11
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако това е блока, да им е честит. Изглежда хубав. Но противоречията с програмата са очеизвадни. Блока пак е шарен, а нямаше да има шарении. Някои тераси са санирани, а други не са, къде е архитекта, който е допуснал такакъв мишмаш. Някъде има климатици, които променят фасадата, другаде, на. Т.е. не са подобрили външния вид, същата шарения и кръпки на парче. А иначе добре е че е от първите санирани. В началото качеството винаги е по-високо, после става трагично.
77
22
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бързайте да се радвате след пет години като изтече гаранцията всичко ще се озъби и тогава ще се наложи дълбоко да бръкнете в джобовете си. Първо да разчистим старото после пак курбан за новото. А има и друг сценарий . Да изплащате дълга на някой тарикат съсед. Да ви е честито.
76
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
165. Защото е единно ЮЛ с нестопанска цел. Не може да се кандидатсва по редица проекти по такова. Но блокчето е факт , а? Яко е, нали?
75
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ко стАА, къде сЪ изпокриха "капацитетите " с по големити глЪви ***, отговорете на 165 чака ви...ха ха ха
74
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Централите на някой политичвски сили също имат нужда от спещно саниране. За справки централата на партияta, която се помещава в софийската опера и е в окаяно състояние :)
73
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Празните соросоисне *** да отговорат само на един въпрос /мога да ги засипя с такива но не са компетентни / знам и отговора на въпроса, но нека те да отговорят - Защо, Защо след като в закона за етажната собственност е записано че може само с протокол от общото събрание да се кандидатства в общината за "саниране" гербаджиите искат непременно сдружение....ЗАЩО ???????
72
14
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Електората на чугунените червени глави на хубаво не се радва,пари за нищо не дава и подозира всеки.За това и цялата *** от телефонните измамници ги брули всеки ден и влизат в новините на днес.бг.