25 000 ведно: Наградете граничарите от Средец!

Днес петицията им ще бъде внесена в Министерския съвет
28 окт 2015 10:37,
51
25 000 ведно: Наградете граничарите от Средец!
Снимка: Facebook

Над 25 хиляди българи се подписаха в петицията за награждаване с държавно отличие на тримата граничари от Средец, както и на загиналия граничар от село Ореше при защитата на държавната граница, обави проф. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей.

"Иницирах тази петиция още на следващия ден след случилото се в Средец, защото аз и група интелектуалци от един приятелски кръг, между които са и тези, които днес ще я внесат в Министерския съвет, решихме, че този граничар ще бъде репресиран, изхождайки от два подобни случая в близките години", посочи Димитров пред "Фокус".

Той уточни, че говори за случаите, при които граничар уби турски нарушител на границата край Резово и бе уволнен и съден за това, а негов колега удари два плесника на роми, които бяха разкъсали и се гавриха с българското знаме в Ямболско село.

Още по темата

"Очаквайки, че нещо подобно може да се случи и на този граничар, защото знаете, че вчера имаше следствени експерименти, решихме да предварим събитията и да поискаме държавна награда, която във всички цивилизовани страни се полага на такъв човек", отбеляза професорът.

По думите му хората, срещу които е стрелял предупредително граничарят край Средец, не са мигранти или бежанци, защото те не са поискали нито един от двата статута, които се полагат в такива случаи.

"Човек, който иска да получи статут на бежанец или имигрант, в момента, в който премине дори незаконно българската граница, което те са направили, се предава на първия полицейски патрул, който срещне или отива в първото село и се предава на кмета.

Те не са направили това, а са се забили навътре в България. По този начин те напълно покриват съдържанието на един друг статут – на бандитско формирование, което се движи из България и обира старците, които и без това са малко вече по странджанските села и продължава да се забива навътре в територията на България", коментира Божидар Димитров.

"Ето защо аз не мисля, че могат да бъдат третирани като бежанци или имигранти. Те са бандитско формирование, след като не са се предали след незаконно преминаване на границата", настоя той.

"Затова реагирахме и хиляди българи също реагираха като се подписаха в електронната петиция. Надявам се, че България може да намери един медал или един орден за тези хора. Това би стимулирало и другите гранични полицаи да си вършат добре работата", каза още проф. Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До Екзе Куция. След като бежанците нямат рисков профил, както толкова компетентно се изразяваш, защо не идеш ти да пазиш границата?? То е много лесно от компютъра да даваш акъл. Хайде *** там и се срещни очи в очи с тези нерискови профили, ще напълниш гащите веднага.
36
2
 
4
 
! Отговори
Санчо панса преди 8 години
Затулете случая, жалко за младодто момче. Явно граничря е стрелял от страх или за сплашване. Та това му е работата. За награда ще е от българско по българско.Има Господ горе, ТОЙ раздава наградите за справедливост.
35
1
 
18
 
! Отговори
Баси Държавата преди 8 години
До на киноТи си голям кино експерт!Само че май не си ходил в казармата и не си давал,нито караул,нито си стрелял с автомат,още по-малко не си стоял сам,насред гората през нощта.Ако добавим и 50-тина човека за които незнаеш как ще реагират ми е много интересно ти как ще реагираш и дали ще си толкова ироничен към човека,които е реагирал по единствения правилен начин.Всеки един от моя набор в казарма,включително и аз бих открил огън по приближаваща тълпа.Такаче не е необходимо всеки пубер да пише
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако граничарите са били любители на билярда, значи тряа се наказваме.
33
0
 
4
 
! Отговори
Цък преди 8 години
Престанете с този медиен ажиотаж бе, превръщате човека и семейството му в Мишена!!!!!!!!!!!!!
32
10
 
2
 
! Отговори
на кино преди 8 години
Във филма Ронин, Роберт де Ниро дава указания на Жан Рено. Да застане до някой от другите, защото снайперистите не стрелят по своите. И да не стреля под моста, защото там се получават рикошети и някой може да загази. (Сцената в началото, когато купуват оръжие от някакви бандюги.) Сигурно сте забелязали, че във всички следващи филми, Жан Рено никога не е стрелял под мостове. Защо госпожата министърка не закара полицаите на кино? Да гледат Ронин и да си водят записки.
31
30
 
5
 
! Отговори
Екзе Куция преди 8 години
Това не е трагичен инцидент, а си е чиста екзекуция! Полицаят-убиец трябва да бъде арестуван и съден. В МВР трябва да хвърчат глави, най-вече на Бла-бла-Бачварова. Групата от беззащитни бежанци не е имала рисков профил. Рисков профил имат управляващите, с тяхната безкрайна глупост!
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИМАМЕ НАХЛУВАНЕ НА ГОЛЯМА ГРУПА ЛИЦА МОЖЕ ДА СА ВЪОРЪЖЕНИ МОЖЕ ДА СА ТЕРОРИСТИ!!!ОНЯ Е КАЗАЛ СТОЙ НЕ МЪРДАЙ ТЕ НЕ СА СЕ ВСЛУШАЛИ ИЗОБЩО!!!-----------------ГРАНИЧАРЯ СИ Е ВЪРШЕЛ РАБОТАТА ТОВА МУ Е РАБОТАТА ДА ПАЗИ ГРАНИЦАТА ОТ НАТРАПНИЦИ!!!!ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ В САЩ АКО ВЛЕЗЕТЕ В НЯКОЙ ЧУЖД ДВОР НЕПОКАНЕНИ МОЖЕ И ДА ВИ ГРЪМНАТ НА МЯСТО!!!!
29
10
 
7
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
Стотици бежанци на ден,всеки като плаща по 1000 долара билетче за транзитно преминаване.....скоро ще има граничарчета с Бентлита и Майбахчета.А тука празноглавците ги закрилят безплатно.
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 34 ДА ПОПИТАМПИТАЙ БАБА СИ... ДА ИМ НАПРАВИ ЕДНА ПИТА И БЕГОМ У БУРГАСКО ДА ГИ ПОСРЕЩАТЕ С ХЛЯБ И СОЛ... ЗНАЕШ КАКВО ЩЯЛИ ДА НАПРАВЯТ С ТЕБ АКО ВЛЕЗНЕШЕ ПО СЪЩИЯ НАЧИН В ДЪРЖАВИТЕ ИМ ???
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 34 ДА ПОПИТАМПИТАЙ БАБА СИ... ДА ИМ НАПРАВИ ЕДНА ПИТА И БЕГОМ У БУРГАСКО ДА ГИ ПОСРЕЩАТЕ С ХЛЯБ И СОЛ... ЗНАЕШ КАКВО ЩЯЛИ ДА НАПРАВЯТ С ТЕБ АКО ВЛЕЗНЕШЕ ПО СЪЩИЯ НАЧИН В ДЪРЖАВИТЕ ИМ ???
26
16
 
4
 
! Отговори
da попитам преди 8 години
Аз да попитам : Границата на БГ в Бургас ли е? Щото почти в Бургас са го убили човека.Явно наште са ги гонили за пари.1000 долара на човек за 54 човека,как да не ги гонят ?
25
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ако тези тримцата всъщност са ескортирали тези "бежанци" и в последствие са се скарали?*** фейсбукъри.
24
12
 
6
 
! Отговори
1 преди 8 години
Поредната простотия! За какво да го награждават или пък наказват, като си изпълнява служебните задължения? Това значи ли, че като аз си ги изпълнявам ще ме наградят?
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В закона ясно е написано, че преминаването на границата не през установените контролни пунктове е престъпление следователно граничарят е използвал оръжие в следствие на неизпълнение на съответните команди или в пряка опасност за живота си.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на нашите граничари да се даде кафе за посрещане на престъпилите българската граница
21
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е функцията на граничния полицай ??? Да пази границата или да раздава банички на тези , които я преминават незаконно ???
20
4
 
27
 
! Отговори
НЕ,АМА ДА преди 8 години
До да, ама неУТРЕ ПО ТЕБ И СЕМЕЙСТВОТО ТИ ЩЕ СТРЕЛЯТ ТЕЗИ,КОИТО СЕГА ЗАЩИТАВАШ,ЧЕ БИЛИ ЖЕРТВИ.САМО ЧЕ ТЕ НЕ СА ЖЕРТВИ,А ЖЕРТВИТЕ СМЕ НИЕ!ЩЕ ГО РАЗБЕРЕШ,НО ЩЕ БЪДЕ КЪСНО!
19
26
 
2
 
! Отговори
украинец преди 8 години
Първо разучете колко долара взимат граничарите за да скъсат билетчето на клетия човечец който бяга от главорезите-от 500 долара на горе на човек.А стотици минават границата.И разберете на колко километра от границата имат право да преследва хората,които са минали без билетче.И си помислете,че утре вие може да сте бежанци като тях.
18
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бандитско формирование, което продължава да се забива навътре............ До къде ли биха могли да се забиват :)))))) тоя "професора" е голям комик:)

Спонсорирани публикации