БЛС: Не подписахме НРД, има много неясноти

Те ще доведат до сътресения в системата, смята председателят му
2 мар 2016 11:14, Анисия Иванова
3
БЛС: Не подписахме НРД, има много неясноти
Архив: Булфото

Българският лекарски съюз не подписа Националния рамков договор за 2016 г., защото има доста неяснота в предлаганите документи. Това обясни в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR председателят на съюза д-р Венцислав Грозев.

Преди няколко дни на извънреден събор БЛС не ласува мандат на членовете на УС за подписване на НРД, независимо от обещанието за подобряване на финансовите параметри. Като причина бяха посочени липсата на действащи нормативни актове, както и предвижданият механизъм за пръстова идентификация на пациентите, което е поредният абсурд според БЛС.

Още по темата

"Лекарската гилдия като цяло не подкрепя НРД, не е нормално да подписваш толкова сериозен документ и да няма изготвени нормативни документи“, мотивира се отново Грозев. Ние отправихме предупреждение, че всички документи трябва да бъдат публикувани преди подписването на рамковия договор - те са необходими, за да има яснота, но това не се случи.

По отношение на пръстовия отпечатък Грозев обясни, че БЛС смята, че това не трябва да минава през рамковия договор.

По думите му идеята за отпечатъка е от 2010 г. - касата е имала задължение да направи подобна система за идентификация, но тя не е направена и сега явно се бърза.

"Нещата са доста неясни и ще доведат до сътресения в системата. Ние не сме против, по принцип сме за реформата. Но има нормативни актове, които будят неяснота и заради това не го подписахме", каза Грозев.

Той обясни, че много от колегите му в страната имат критики спрямо Националната здравна карта.

Според нея на областно ниво се въвеждат показатели като брой легла и специалисти, които ги няма, а за сметка на това се режат функциониращи структури в други болници.

Той засегна и въпроса за Спешната помощ, която по думите му е изключително важна.

Грозев призна, че в идеята за нейната реформа има много разумни неща. Тя е основен приоритет за държавата. Но проблемът е, че заложените критерии трябва да бъдат облечени в дейност, а пари за това няма.

Според него у нас има няколко болници, които могат да отговарят на заложените стандарти за Спешната помощ. "Критерии трябва да ги има. Но когато почти нито едно лечебно заведение не може да отговори на тези стандарти - какво правим тогава? Нито едно лечено заведение няма да може да сключи такъв договор", смята Грозев.

Той е категоричен, че БЛС няма да направи компромис. "Взели сме решението - НЗОК трябва да изработи служебен договор. Нека да има яснота, която да доведе до спокойствие в системата, тогава тя ще върви сравнително плавно", смята лекарят.

"Нещата да вървят малко по-бавно, с достатъчно време за размисъл. Да има пилотни проекти, за да сме сигурни какво се случва не само ние, но и хората, които ползват здравната ни система, а това са 7 млн. българи", обясни той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
пеньо преди 8 години
Трудно се правят реформи в България тъй като далаверата ще спре. Тази организация съставена от лобисти и нагаждачи никога няма да приеме, че нещата трябва да се променят от дъно. Ще изчезне хранилката за много, ама много хора. До сега не са предложили нито едно нещо, което да е реформа и винаги са в подкрепа на корумпираните практики в здравеопазването. Не може да не искаш да има правила, нали? Ама те не ги искат. Защо ли?
1
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
И С ВАС И БЕЗ ВАС----ВСЕ ТАЯ---НЕМА ДА ИМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗАЩО НЕ ПРЕДЛОЖИТЕ --БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ А----НЕМА ДА ИМАТЕ И ВИЕ ПРОБЛЕМИ И БОЛНИТЕ АМА НЕМА И ВИЕ ДА КРАДЕТЕ ЗАЕДНО С ЬС МАФИЯТА КОЯТО Е НАВСЯКЬДЕ

Спонсорирани публикации