Показахме мощ по въздух и земя

Вижте най-мащабният парад от години в снимки
326

Снимка: БТА

Българската армия отбеляза професионалния си празник и Деня на храбростта с най-мащабния си парад от няколко години.

В парада тази година се включиха повече от 1300 военни и над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета на ВВС. Техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски и на Военната полиция участва в парада за първи път от 2009 г. насам.

В началото му президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на представителните блокове и ги поздрави по случай празника. Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

Още по темата

Парадът, командван от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, по традиция беше открит от вертолет Ми-17, който прелетя над площад "Княз Александър I" с националното знаме.

Пред погледите и аплодисментите на стотици граждани и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха Знаменният взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военната академия "Г. С.Раковски", Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет "Васил Левски", на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Съвместното командване на силите и служба "Военна полиция".

В парада се включиха танкове Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица "Гвоздика", бойни машини на пехотата, 120 - мм самоходна минохвъргачка "Тунджа", БТР, зенитно-ракетен комплекс "Оса-АК", 152-мм гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бронирани "Хамър", бронирани колесни машини "Командо селект" и "Гардиън", бронирани автомобили "Санд кет", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300.

Над площада преминаха вертолети "Кугър", Бел-206, военно-транспортни самолети "Спартан" и Ан-30, учебни самолети "Пилатус" и L-39 и бойните самолети МиГ-29 и Су-25. За първи път над София прелетя и вертолет "Пантер" от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още по темата: военен парад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо другарю БКП и *** не са въздух тоест не са се изпарили във въздуха. Второ през 90 г имено те чрез Луканов взеха властта и създадоха първите капиталисти в България и трето никой не ги е избил след десети та да ги няма но не така постъпиха *** със опозицията след девети вие другари избихте стотици хиляди българи след девети септември и превърнахте НРБ в концлагер
112
2
 
5
 
! Отговори
Жан преди 7 години
До АнонименГовориш наизуст!Точно Цветан Василев няма ама грам връзка с комунизма.Да не го бъркаш с Прокопиев син на полковник от УБО и настоящ измамник,с Плевнята комсомолски секретар и настояща *** и Борисов бивш червен слуга и настоящ макрокрадец?
111
1
 
12
 
! Отговори
ббг преди 7 години
Мощ!? Шегувате се господа! Това бе потвърждение на жалката държава в която ни превърнаха САЩ и сателитите и !!!
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По точно излъчвахме реклама на Ралф Лорън))
109
1
 
11
 
! Отговори
тим преди 7 години
и при царя и при комунизма винаги се държало на армията особено при комунистическо време нашата армия е била въоражена със най добрите оръжия и комплекси и самолети за времето си и сега комплексите C300 i topol m нямат анлог във нато и еропа тези комлекси и сега са трън във очите на нато и се опитват да ги махнат от въоражение
108
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Военопромишления комплекс на НРБ сега е в ръцете на другари като Цветан Василев и Николай Гигов и още няколко другари свързани с БКП как между впрочем и почти цялата някогашна собственост на на рода и на НРБ в това число бакантурист, булгсртабак, Бтк и почти всичко което някога носеше печалба така че каде видя тук намеса на запада след като почти всичко е в ръцете на съветски другари като Божков, Ганчев, БАНЕВ, ПЕЕВСКИ, ШАРЛОПОВ, КЮЛЕВа и тн
107
0
 
8
 
! Отговори
opps преди 7 години
Това е останало - като за ретропарад :(Другото е откраднато или продадено на ***...
106
1
 
11
 
! Отговори
tim преди 7 години
България винаги е имала достойна армия но винаги е имала слаби политици
105
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смях в залата! Показахме немощ. Показахме цялата си армия и площада изглеждаше празен.
104
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още царя искаше да купим Грипен ама руското лоби скочи. Техните фирми си лапаха от доставките на резервни части за руските кочини.
103
0
 
8
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Бе армията ни покрива изцяло БДС...
102
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦЯЛАТА "АРМИЯ" СТРУПАНА НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА, 3 САМОЛЕТА ОТ 70-ТЕ И 2 ХЕЛИКОПТЕРА КОИТО ЕДВА НЕ ПАДНАХА! ТОВА Е МОЩТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ!!!! И ЕДИН НЕИЗЛЕЧИМ ИДИИИИОТ ЗА ГЛАВНОКОМАНДВАЩ!
101
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СССР били против позорния възродителен процес, тия другарю ги разправяй на децата всички знаем че тия тук нашите *** не смееха да пръднат тук ако от Москва не им дадат разрешение
100
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашата армия преди десети беше мощна колкото мощна беше и тежката ни индустрия, мощна ама само на хартия а иначе с картонени крака. За пример в моето поделени за учение от 20 камиона запали само един техниката беше Стара и развалени автоматите ръждесали офицерите корумпирани старшините мързеливи и некомпетентни генералите срам за армията а войниците деморализирани това беше армията на НРБ. Кражбите бяха ежедневие а извращения ежеминутни
99
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виж ти от къде са се сдобили терористите в Сирия с Ракетния комплекс ТочкаНашият върховен главнокомандващ оръжеен джамбазин и Натовски слуга Плевнелиев Знае всичко
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
nie sme PARODIA na darjava..... Thank you bb...cc.... i EU
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде ние сме ***,ама ти откъде я видя тази армия бе,ВЪЗМУТЕН!!Явно армия през живота си не си виждал!!Числеността на нашата армия е само.......ЕДНА ДИВИЗИЯ!!Така,че за армия да се говори е доста пресилено!!Площта ни е 111 000 кв.км.,а нямаш половин войник на квадратен километър да я варди от и отбранява!Половин войник на километър!!Това не е вече армия!!Някакъв си разпуснат,натовски катун е!!!
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
vic sled vic... hehehehe
95
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ракетите са ги боядисали със блажна боя
94
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано тази "мощ" само ние да сме я видали, че ще ни спукат от подигравки.

Спонсорирани публикации