Показахме мощ по въздух и земя

Вижте най-мащабният парад от години в снимки
326

Снимка: БТА

Българската армия отбеляза професионалния си празник и Деня на храбростта с най-мащабния си парад от няколко години.

В парада тази година се включиха повече от 1300 военни и над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета на ВВС. Техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски и на Военната полиция участва в парада за първи път от 2009 г. насам.

В началото му президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на представителните блокове и ги поздрави по случай празника. Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

Още по темата

Парадът, командван от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, по традиция беше открит от вертолет Ми-17, който прелетя над площад "Княз Александър I" с националното знаме.

Пред погледите и аплодисментите на стотици граждани и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха Знаменният взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военната академия "Г. С.Раковски", Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет "Васил Левски", на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Съвместното командване на силите и служба "Военна полиция".

В парада се включиха танкове Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица "Гвоздика", бойни машини на пехотата, 120 - мм самоходна минохвъргачка "Тунджа", БТР, зенитно-ракетен комплекс "Оса-АК", 152-мм гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бронирани "Хамър", бронирани колесни машини "Командо селект" и "Гардиън", бронирани автомобили "Санд кет", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300.

Над площада преминаха вертолети "Кугър", Бел-206, военно-транспортни самолети "Спартан" и Ан-30, учебни самолети "Пилатус" и L-39 и бойните самолети МиГ-29 и Су-25. За първи път над София прелетя и вертолет "Пантер" от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още по темата: военен парад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е на тия нашите другари се към Москва им е обърнат погледа ми ходете там да си живеете и се радвайте там на руската мощ що седите тук те и без това парите от Москва за вас скоро ще свършат
132
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реформи,реформи,реформи,евроатлантически ценности,евроатлантически ценности,партньори в ЕС и НАТО и накрая...............превърнаха "прусаците на Балканите" в "просяците на Балканите!!!
131
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 196 тролгеносенЗа да го докарат сега демакрадите/нищо руско няма в думата,просто комбинация от демагог и крадец/ до близо 34 МИЛИАРДА долара без никаква ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ!!Приватизирана на 95% без аналог в цял свят!!Кой,как и по какъв начин ще връща тези пари ПЪЛЕН СТУДИО Х!!Вече започнаха да теглят наедро и всяка година!!С какви гаранции и с какъв залог един Бог знае!!Никой,никъде за черни очи и ласкави,мазни усмивки пари не дава!!!
130
12
 
6
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
Комунистите оставиха през 1989 БГ фалирала с 11,5 милиарда $ дълг. После "Лукановите" момчета измислиха пирамидите. Имаше и умни хора които не се вързаха на тази измама и си запазиха уж паричките. Да ама не. Фалираха банките и им ги обраха и тях. После с помощта на др. Костов "приватизираха" де що има в съотношение 10:1 БСП: СДС. И накрая............страшната манипулация с Костинброд. Налети невероятни пари в медии, "проекта Бареков" и т.н само и само да се докопат до власт. Следва "УДАРЪТ" -КТБ
129
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е поне танка не го дърпаха като този в Москва
128
0
 
5
 
! Отговори
Erbse преди 7 години
Kade e tova - v Afganistan , Poduene, Ovcha kupel?!
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че от кога на тия от държавна сигурност трябва да им викаме демократи и доносник от ДС ахмед ДОГАН и той ли е демократ
126
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парадът беше голям срам, а върха на сладоледа беше как по празният площад един там приемаше парада заобиколен от охраната си, която се движеше с него по празния площад. От какво го е страх? Хората в общи линии се обръщат и го подминават, не им се занимава с незначителното нищо.
125
4
 
0
 
! Отговори
Жан преди 7 години
До АнонименТи не си ми другар,защото си неграмотен и още по-лошо...ти си същата *** като изброените!Винаги съм казвал,че заслужаваме участта си,ето заради такива умници като теб,господин Анонимен!Не говорете тези глупости да не ви се смеят!
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо живеете сякаш преди десетилетия? В България от 26-27 години управляват демократи и има само демократи. Това, че не забогатяхте, както си мислехте, се дължи на демократите. Какви са били преди това тези демократи, няма никакво значение и е крайно време да го разберете - изоставате с поне 25 години от реалния живот.Армията - това е армия ръководена от демократи, но както всичко останало, което управляват демократите в България и армията се използва за обогатяване на мафията.
123
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с този комунизъм и тези комунисти бре,разсипници!!Няма комунисти!!!На комунистите и идеалистите такима костите им отдавна изгниха!!!Това сегашното е НОМЕНКЛАТУРА!!Непоклатима,какъвто и строй да дойде!!!И защо не може цял ЕС и господарят САЩ 26 години ВЕЧЕ да се справят с една комунистическа номенклатура,а??Цветни революции правят,правителства неудобни свалят...само в България не могат да ги гътнат,а??Защо??Защото са УДОБНИ и колкото и да се борите срещу тях-ТЕ СА,ЩЕ БЪДАТ И ПРЕБЪДАТ!!
122
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то като виждам на каде отива Русия ами тя си е вече чист СССР, номенклатура, корупция, пропаганда, агресия спрямо съседите си, празни магазини а скоро и купони за храна . Това не е ли СССР
121
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е единствената държава от бившия социалистически концлагер в която бившите комунисти и тяхната номенклатура е представена в парламента и бизнеса на практика точно те оправляваха България от 1990г та почти до ден днешен а за едрия бизнес да не говорим там връзката е по здрава от всякога и имено заради това България се отличава от останалите страни по невиждана корупция и бедност. Това трябва да го знаеш нищо че си 89 набор. Всичко си има причина и нищо не започва от днес.
120
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не знаех че Лилов, Луканов, Беров и Жан Виденов са евроатлантици и другарю при тях нито бяхме в НАТО нито в ЕС но за сметка на това пък България фалира на два пъти през 90 и 97 г и това е факт грабежа на страната стана имено тогава бяха създадени ВИС, СИК, мултигруп, точно тогава другарите от ДС станаха кредитни милионери и това е факт. Къде видя тук евроатлантици е вярно че тогава Волен вазхваляеаше американската армия и искаше да бута паметника на Альоша ама и той и тогава си беше никой
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Численост на БА към 2010-35 000 души!!От тях 21 000 сухопътни войски!!Че,то редовият състав по-малък от командването бе,евроатлантици и европейци!!21 000 души-една дивизия!!Преди 1989 командният състав на такова подразделение беше около 1000 души!!Ха,направете сметка,кога е било по-евтина издръжката,тогава или сега при положение,че дивизия можеше да командва ЕДИН ОБИКНОВЕН ПОЛКОВНИК!!1982 година ТАНКОВАТА БРИГАДА в Айтос я командваше полковник Иванов със заплата 800 лева!!Ха ударете калема СЕГА!
118
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарю за мене твоята СССР нито сила нито пък е велика сила за тебе не знам и не ми пука защото вие другари, вие сте минало
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 156а сега армията е направо цъфнала и вързала, жалко подобие на парад за пи-ар на недоносчето главнокомандващ, сили се в речта си като гладен на ***, ще се прави на ментор на велики сили и ще срича като първолак предиизборна реч, жалко подобие на човек
116
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тимкомплекса с-300/безаналоговия:)))))))/ може да свали най-много някой транспортен или пътнически самолет.
115
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарю Жан банката на която Василев беше бос бе свързана с руски капитали и конкретно с ВТБ банката на Путин а и защо се крие имено в Сърбия която е последната любовница на Путин тук на балканите. Не е ли ясна връзката на ДОГАН, ПЕЕВСКИ със руски бизнес ологархични кръгове в България ти другарю дано си киьорав а
114
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужасяващата гледка на транспортни машини и военна техника с археологическа стойност, видяхме и личния приватизиран военен Кугър на българския петролен шейх, който с генерал-пилот, няколко години разхожда проститутките до Евксиноград! Това е истината, гледахме военна пародия

Спонсорирани публикации