Официално: МВР рови мейлите ни и следи телефоните ни

Това ще става с решение на съда, приеха депутатите на първо четене
Обновена: 27 май 2016 10:20 | 27 май 2016 10:18, Камелия Цветанова
174
Официално: МВР рови мейлите ни и следи телефоните ни
Снимка: архив, Ройтерс

МВР вече ще има право да рови в интернет кореспонденцията ни и да проследява телефоните ни. Това решиха депутатите, като приеха на първо четете поправки в Закона за електронните съобщения, внесени от правителството по предложение на вътрешното министерство.

Още по темата

Според Красимир Янков от БСП се създават предпоставки за злоупотреба и приетите текстове са първо стъпка към ограничаване на правата на гражданите и по тях трябва да се произнесе КС.

Зам.- вътрешният министър Красимир Ципов увери, че въобще не може да се говори за полицейски произвол, защото става дума за мотивирано искане и рарешение от съда.

В мотивите си правителството пък посочва, че с промените компетентните органи ще използват в оперативно-издирвателната си дейност възможностите на съвременната съобщителна техника и технологии, без да нарушават конституционно установените права на гражданите.

Одобрените поправки предвиждат данните от предприятията, които предлагат обществени електронни съобщителни мрежи и услуги и които се съхраняват за срок от 6 месеца, да се предоставят за нуждите на националната сигурност.

Тези данни ще могат да се използват от МВР за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления, както и за издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление.

Красимир Ципов разясни, че искането, което се подава от компетентните органи, е мотивирано и трябва да съдържа правното основание и целта, за която се искат тези трафични данни, какви точно са те и за какъв период от време.

Право до този достъп се осъществява след разрешение от председателя на районния съд или упълномощен от него съдия.

Органите, които могат да искат данни, са ГД "Полиция", ГДБОП, Гранична полиция, областните дирекции на МВР, както и държавна агенция "Разузнаване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20 заплати ли ? Вън хрантутници...ченгетата повече от армията
122
1
 
6
 
! Отговори
Баба преди 7 години
Аз съм напълно против това, каква работа има държавата да гледа информацията на отделния гражданин? Какво ми гарантира, че след 10-на години няма да ме хвърлят в затвор, защото съм политически противник на сегашната власт?
121
0
 
1
 
! Отговори
Така ли преди 7 години
Е защо бе, какво направихте ?
120
1
 
7
 
! Отговори
ОБИЧАМ БОБ преди 7 години
А в *** ще има ли микрофон,другари управляващи?
119
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АААААААААААААА БЕ ПИКЛЮВЦИ-ЗА КОГА ДА ВИ ПОДЛУШВАТ БЕ, НААКЛЮВЦИ ***
118
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия от МВР и без това си нямат друга работа 'що да не подслушват.Това престъпници,крадци,са бял кахър за тях,народа трябва да бъде респектиран по всевъзможен начин,за да си знае мястото.Свободата и демокрацията са за белите народи.Аборигените са длъжни само да гласуват и да си пасуват.
117
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки,който ти има зъб за нещо,ще има право да те подслушва и да те тормози.Това идея на Цв.Цв. ли е?Скоро не се е проявявал публично в тази посока.Време е пак да започне от своите.Голям смях ще падне.А ние ще си кореспондираме с пароли.Айде да видим какво ще разберат.
116
12
 
5
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Народа се изнася.....Факт!!?! България за съжаление е Руска лаборатория за социални експерименти. Там където стъпи руски ботуш нищо не никне. Видиш ли руснак, хвърли камък по него. Видиш ли мутра, избий му зъбите.
115
0
 
4
 
! Отговори
Неа до 777 преди 7 години
Да :D
114
2
 
8
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Аз съм съгласна да ме подслушват , ако информацията остава класифицирана, неманипулирана , не изнудват с нея , не уронват достойнството и т.н . Обаче как ще гарантира госпожа Бъчварова че кадрите и , няма да се възползват от информацията за лично облагоделстване ? И ако се възползват какви ще бъдат наказанията ? Или тя изключва такъв вариант ? Мхм! Оставете хората на мира и без това намериха хиляди начини да вършат престъпления без да го обясняват по телефона . Това е идиотщина !
113
1
 
16
 
! Отговори
777 преди 7 години
ЧОВЕК ДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТПУСНЕ НА ОНЛАЙН ЛЮБОВ
112
0
 
7
 
! Отговори
до 133 от Неа преди 7 години
По скоро хората ще станат по изобретателни в престъпленията си отколкото да има повече разкриваемост по този начин ... А в личния си живот всеки може да прави каквото пожелае стига да е законосъобразно ... И да не е нали виждаш какви са присъдите .... Все тая дали си съден или не ..... Докараха хората до тотална шизофрения ...
111
1
 
9
 
! Отговори
Воайор преди 7 години
Под всеки балкон - микрофон... Тя и сега го прави, само, че нелегално, сега вече ще е легално. Тук имаме точно това: "Пътят към Ада е постлан с добри намерения". Воайорството в личният живот и пространство на човека, не е нещо ново, защото човека е враг на управляващите!
110
0
 
4
 
! Отговори
gost преди 7 години
и за капак енерго разпределение спират тока интересно мие докога и какво е това говоря за ловеч нее ли срамота от 1 месец ако смятат това за добре ние потребителите го не смятаме
109
0
 
8
 
! Отговори
Читател преди 7 години
До Горски: Ти не се пъни, приятел ,във всеки случай съм прочел повече от тебе - почти 10 000 книги. Зная и Сервантес и Иван Хаджимарчев, за когото ти може и да не си чул. А свободата, Санчо, е най - висшето благо...Жалко за България!
108
1
 
10
 
! Отговори
МеВеРист преди 7 години
Болат *** ушите от вас!
107
0
 
9
 
! Отговори
Веселин Маринов преди 7 години
Все бях чувал, че МВР подслушва, ама как да повярвам на тези гнусни лъжи и инсинуации целящи да злепоставят и опетнят имиджа на нашите отдадени на дълга, честни, почтени и некорумпирани полицейски служители. Анатема за мръсните хейтъри, които петнят светлия лик на тази свещена институция МВР.
106
0
 
14
 
! Отговори
Ново 5 преди 7 години
И какво ще правим сега след като от утре МВР ще ни подслушва? Голям смях. Сигурен съм, че до вчера МВР никога, ама никога никого не е подслушвало. Аз на МВР им вЕрвам безрезервно.
105
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Драги ми смехурковци, срещу сума между 50 и 5000 евро всеки от вас може да подслушва каквото си поиска в избрана от него честотна лента. За заинтересованите има изобилни оферти в нета ... достатъчно е да напишете която и да е ключова дума и ще се затрупате от оферти за всякакъв тип устройства за подслушване. Разликата е, че трябва да си платите джаджите от собствения джоб, а службите си имат бюджет за тая работа (пак от вашите пари). Спете си спокойно ... винаги някой ще ви слуша.
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, чудя се къде е тука новината? Откак има телефони, службите навсякъде по света подслушват. Правили са го, правят го и ще го правят докато свят светува.

Спонсорирани публикации