6% от българите в нета "за" атаката в Орландо

Едва 21% са положително настроени към хомосексуалните
17 юни 2016 20:34,
67
6% от българите в нета "за" атаката в Орландо
Снимка: архив Reuters

6% от българските потребители в социалните мрежи одобряват атаката в Орландо заради сексуалната ориентация на жертвите, сочи проучване на българската агенция за медийни анализи Perceptica.

Изследването, проведено непосредствено след атаката в клуб "Пулс" в Орландо, посочва някои тендеенции сред потребителите в Интернет.

Само 21% от потребителите са положително настроени към гей обществото като цяло, но 30% категорично критикуват хората с различна сексуална ориентация.

Въпреки това реакциите след нападението в клуб "Пулс" са основно осъждащи - 54% не одобряват нападението и повечето коментари са в знак на подкрепа или съчувствие спрямо жертвите.

Изненадващо е присъствието на позитивни мнения -  6% одобряват или извиняват постъпката на Омар Матийн само заради факта, че голяма част от жертвите са с хомосексуална ориентация. Събитието извади на показ и негативните настроения на обществото по отношение на САЩ, като много от потребителите в социалните мрежи обвиняват управниците на страната за случилото се. Критиката е насочена основно към оръжейната политика, но част от коментиращите критикуват и военната намеса на САЩ в страните от Близкия Изток.

Горещата тема в последните дни - "София прайд", също попада във фокуса на изследването. 75% от коментарите в интернет категорично осъждат провеждането на шествието, а едва 18% са за. 7% въобще не изразяват позиция по темата.

Повечето (82%) от несъгласните със събитието признават, че изпитват открита неприязън към ЛГБТ обществото. Голям е и процентът на хората, които твъдят, че не мразят различните, но и не одобряват откритата демонстрация на тяхната сексуална ориентация (13% от изказалите мнение). 
 
Twitter потребителите са най-възмутени от атаките (65%) и най-толерантни към гей обществото (31% положителни мнения). От друга страна пишещите във форумите са изключително негативно настроени към София Прайд (82% „против“), а във Facebook се наблюдава най-силна неприязън към ЛГБТ общността като цяло.

От направения анализ става ясно, че религиозните хора са сред най-острите критици на "София Прайд" и често са склонни да извинят насилието по верски съображения (83% от самоопределилите се като християни одобряват акта). За сметка на това в дебата за нападението християнството се споменава много по-рядко, отколкото гей обществото, исляма, тероризма и политиката на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До: ДжонНяма смисъл да се опитам да те оборя защото главата ти е тъй дебела както Библията и също така промита.
53
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Нещо даже е малък процента, обикновено *** в дадена страна са между 10% -15%. :)
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да са си хомосексуални,не ме интересува сексуалността (било то хомо- или хетеро-).Това са лични неща и не искам да ми се навират в лицето.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сексуалността не е от значение, когато държавата ни умира от действия на безродни политици. Сега не е момента да ни занимавате с глупости.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Льохман а тебе няма ли някои те пречука някой гей щото не си му симпатичен
49
1
 
2
 
! Отговори
24 преди 7 години
Големите моралисти на християнски ценности тръгнали сте да проповядвате кое е правилно пък и нали пишело не съди за да не бъдеш съден.Гледайте си вашия скучен живот.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези хора за да са станали9 такива, някой ги е направил. направил им е когнитивна "рекалибрация", така да се каже. Не ви е насочен на правилното място гнева и омразата.
47
2
 
6
 
! Отговори
Льохман преди 7 години
А бе тия от ЛГБТ не знам дали са чели Библията ама в стария завет хубаво си пише, че ако мъж си ляга с мъж и жена с жена трябва да бъдат изпратени на смърт. Та тоя в Орландо, нищо че е мюсле, хубава работа е свършил. Тука в Европата ционистките марионетки подмениха изконните човешки ценности с парите, разврата и простотията.
46
3
 
3
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Кротостта и търпението са далече от тях. Те обичат суетата, търсят възмездия, не са милостиви към сиромаси, не съжаляват измъчвания, не признават Твореца си. Те са убийци на чеда, изтребители на Божие творение, отвръщат се от нуждаещия се, измъчват наскърбявания, ласкаят богатите, съдят незаконно сиромасите. Те са потънали в грехове. Чеда, дано се опазите от всичко това!"
45
2
 
5
 
! Отговори
Джон преди 7 години
идолопоклоничество, магии, врачувания, грабителства, лъжесвидетелства, лицемерства, двоедушие, коварство, гордост, злоба, дързост, користолюбие, сквернословие, ревност, нахалство, високомерие, надменност. Тръгналите по тоя път са гонители на доброто, мразят истината, обичат лъжата, не признават, че правдата заслужава награда, не се прилепват към доброто, нито към справедлив съд, бодърстват не за добро, а за зло.
44
2
 
4
 
! Отговори
Джон преди 7 години
В Дидахе/Дидаче или Учение на дванадесетте апостоли, автентичен и древен раннохристиянски текст се казва:"Два пътя има: един на живота и един на смъртта, а разликата между двата пътя е голяма. Пътят на живота е тоя: първо обичай Бога, Който те е сътворил, второ ближния си като себе си, а всичко, което не би желал да ти се прави, и ти не прави другиму.""Пътят пък към смъртта е следният. Преди всичко, той е лукав и пълен с проклятие, убийства, прелюбодейства, похоти, блудства, кражби,
43
2
 
2
 
! Отговори
Джон преди 7 години
До 48Благодаря ти! Чест ми правиш като ме хулиш заради Словото Божие!
42
3
 
5
 
! Отговори
Джон преди 7 години
А на страхливи и неверни, на *** и убийци, на блудници и магьосници, на идолослужители и на всички лъжци делът им е в езерото, що гори с огън и жупел; то е втора смърт."
41
2
 
2
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Откровение 20:10 "а дяволът, който ги лъстеше, биде хвърлен в огненото и жупелно езеро, дето е звярът и лъжепророкът; те ще бъдат мъчени денем и нощем вовеки веков."Откровение 21:5-8 "И Седящият на престола рече: ето, всичко ново творя. И ми казва: напиши, защото тия думи са истински и верни.След това ми рече: свърши се! Аз съм Алфа и Омега, началото и краят; на жадния Аз ще дам даром от извора на живата вода. Който побеждава, ще наследи всичко, и ще му бъда Бог, а той ще Ми бъде син.
40
2
 
2
 
! Отговори
Джон преди 7 години
В този свят всеки трябва да реши дали ще е чедо на Всевишния, на Ях или ще върши зло и ще бъде причислен към дявола - белиал. Защото върху тези които са от Божия дял и се уповават на Всевишния пребъдва мир а нечестивите които са от дела на дявола и ще споделят края приготвен за него и са под Божия гняв.Псалом 33:16-17 "Очите на Господа са обърнати към праведниците, и ушите Му - към техните вопли.Но лицето на Господа е против ония, които вършат зло, за да изтреби от земята помена им."
39
2
 
2
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Оригиналното значение и превод обаче е следния "Сега синовете на Илий бяха синове на Белиал, те не познаваха Господа". Белиал е дявола и тези които вършат делата му и които са от неговия дял са тези които не познават Господа.Книга Премъдрост на Иисуса, сина Сихаров 10:22 "Почтено семе - кое е? - Човешкото семе. Почтено семе - кое е? - Ония, които се боят от Господа.Безчестно семе - кое е? - Човешкото семе. Безчестно семе - кое е? - Ония, които престъпват заповедите."
38
2
 
3
 
! Отговори
Джон преди 7 години
В този свят макар и всички да сме сътворени от Всевишния и да сме негови чада трябва да направим избор кого ще следваме. Всевишния ли ще следваме, ще спазваме заповедите Му и ще пазим вярата в Господа Иисуса Христа Назорея или ще вървят някои по развалените пътища на този свят, по-лошите помисли на сърцето си и ще следват дявола - веелзевул или белайъл/белиал.1 Царства 1:12 "А синовете на Илия бяха лоши човеци; те не познаваха Господа"
37
5
 
3
 
! Отговори
Джон преди 7 години
До 43Задушница е празник почитащ мъртвите което е езическо и гнусно, това е бил един от сатанинските култове към мъртвите и духовете на предците. Не за "задушница" става въпрос тук а за нещо друго. Християнина е християнин всякога, той се уповава на Всевишния и пази вярата в Господа Иисуса Христа Назорея и се стреми да живее по Божията воля и заповеди."един миролюбив, силен и справедлив баща няма да остави чедата си да гният в Ада" Исайя 57:21 "Мир няма за нечестивците, казва Бог мой."
36
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тази задушница! Тя няма да върне мъртвите ни близки! Не ви трябват недели, църкви, свещи или задушници за да не ги забравите! Спрете да бъдете християни "когато е удобно". Като сте толкова вярващи спрете с тея глупости един миролюбив, силен и справедлив баща няма да остави чедата си да гният в Ада! Страхливо стадо такова. Греници хвърлят камък по грешници!
35
3
 
2
 
! Отговори
Джон преди 7 години
До 40Който се приближава към Бога - Ях и Той се приближава към него.