Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...

Изследване: Враждебността към бежанците у нас се засилва
18 авг 2016 11:22,
290
Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...
Снимка: архив, Ройтерс

Половината от българите в социалните мрежи подкрепят "лова на бежанци". Това става ясно от анализ на Perceptica за месеците януари - юли 2016 г. То отразява 170 000 споменавания в традиционните и социалните медии.

Враждебността към бежанците се засилва, категорични са данните. Нещо повече: Българите говорят за бежанците повече, отколкото са го правили през втората половина на 2015 г.

Засилващата се неприязън към бежанците проличава в социалните мрежи, веднага след новогодишните атаки в Кьолн и се запазва през целия изследван период. В онлайн дискусиите те често биват наричани "нашественици", "орки" и "мюслита".

Най-активно обсъжданите теми са свързани с "ловците на бежанци" по турската граница - Динко Вълев и Петър Низамов. И докато повечето традиционни медии в България и чужбина осъждат действията им, 50% от коментарите в социалните мрежи (Facebook, Twitter, форуми и блогове) ги подкрепят.

Против са 38%, а неутрални остават 12%. Основният извод на потребителите е, че държавата се е провалила във функцията си на защитник на националните граници.

В същото време българското правителство е критикувано и от 73% от потребителите заради правните действия срещу Вълев и Низамов, като получава подкрепа само от 2% от коментращите, а останалите 25% заемат неутрална позиция. Негативно е и отношението към Българския хелзинкски комитет (БХК), който подаде сигнала до прокуратурата срещу "ловците на бежанци" (68%).

В социалните мрежи ясно се очертава разлика в настроенията, изразявани от българите в различни социални платформи. Докато потребителите на форуми и Facebook най-често подкрепят доброволческите отряди на границата с Турция (съответно 67% и 69% позитивни коментари), 66% от коментарите в Twitter са категорично против тях.

Подобна социална тенденция се наблюдава и спрямо самите бежанци. Потребителите на социалната мрежа Facebook и форумите са негативно настроени, докато тези в Twitter запазват неутрално отношение. Най-активен се оказва форумът на bg-mamma, където 71% от коментарите са негативни спрямо бежанците, в сравнение с 20% неутрални и 9% позитивни. 

Друга ключова тема са преговорите между ЕС и Турция, свръзани с мерките за контрол на бежанския поток.

Оказва се, че по-голямата част от българите (73%) са твърдо против договорените през март условия за безвизово пътуване в ЕС, според които турският премиер Ахмет Давутоглу е изнудил Европа да се подчини. Сделката събира едва 3% подкрепа.

И докато през миналата година повечето от българите в социалните мрежи бяха неутрално настроени към Турция, през 2016-а 57% от тях изразяват неодобрение, докато неутралните коментари са 37%, а позитивните - само 6%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
Бежанците преди 7 години
не идват тука да живеят като нас.Идват да се налагат ние да живеем като тях.Откъде накъде? Дори да запонат да работят/което е малко вероятно/ Ще се молят по 5 пъти, ще искат джамии,във центровете ще ги хранят с агнешко, отгоре на всичко и пари на ръка.ЕХХХ ХА!Знаете ли че само във 1 бежански лагер във турция се раждат по 60 деца на ден?За 0 време така ще се нароят че свят ще ни се завие. Верно е това че не ги искаме и никой неможе да ни вини.Това е нашата родина и ние ще я опазим както занем.
162
1
 
3
 
! Отговори
Диан преди 7 години
Няма никакво значение кой какъв е. Може да е бежанец, може да е тарикат, може да е измамник, а може да е и от много време сред нас. Ако се държи зле, отношението към него винаги ще е лошо. Няма как да кажем "ама те са бежанци, ХАЙДЕ да ги мразим". * като не са бежанци защо ги мразим? Не заради това което са, а заради това което правят. Винаги е така. Само расистите мразят заради идеята. Нормалните хора просто не търпят някой да им пречи на нормалния живот.
161
0
 
0
 
! Отговори
flakonety77 преди 7 години
добре Анонимов хубаво пишем но не виждаш ли че нашето избрано от народа правителкство събира пари е за наша сметка.И като започне да потъва кораба едно гражданство в братските западни държави струва 1 000 000 евро
160
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резултатите от проучването показват мъдростта на българския народ живял 500 години под османско иго.Едва сега се появяват плахи догадки - какво ги учмат имамите, защо са само мъже, не е ли това ислямска армия, а българите го казаха "това са ислямисти-завоеватели, защо са само мъже, защо са предимно от Пакистан и Афганистан, където няма война?" още през лятото на миналата година?Сравнате коментарите от миналата година и ще видите!!! Нали сървърите са ваши?
159
0
 
3
 
! Отговори
Местна превъзходна преди 7 години
Малоумно цензурираните по-горе думи са "М.У.Р.Г.А.В" и "Л.А.П.А". Интересно, според вас "пикае" е по-деликатен израз от "Л.А.П.А.", така ли? За дюнерите ставаше въпрос.
158
0
 
13
 
! Отговори
Местна превъзходна преди 7 години
Хайде, авторке, *** някоя вечер след 7 ч. да се разходиш на Орлов мост и да видиш наскоро ремонтираната емблематична столична локация как е превърната в свинарник, зарината от *** на "бежанците", чийто профил "брадат *** мъж между 20 и 30 г., гледащ на пълна кръвна картина" клечи мултиплициран по тротоарите, *** дюнери, пикае леко встрани от дюнера и бройка ромските представителки на най-древната професия, които отново напъплиха това място с появата на брадатите майки с деца!
157
0
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Ето дори днес.бг им цензурира истинското име п.римати,което е нормално ,все пак сайта се посещава от деца .
156
0
 
19
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Аз ги наричам със истинското им име *** защото са премитивни .Религията им е примитивна .Културата ,разбиранията за живота ,начина на живот .Всичко им е примитивно.Със около 1000 г са назад във еволюциятя от нас Хората.Същински *** !!!
155
1
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Ами след като ислямското нашествие е факт и се разраства до застрашителни размери,какво друго да мислят и казват хората?Политиците си пазят интереса и не са толкова застрашени,ама обикновените хора го отнасят-тия дето не живеят в затворени комплекси!Само че с приказки по форумите не става!Не може да се тревожиш от тоя проблем и да гласуваш за партия която го създава,трябва да има някакво наказание за политиците,пренебрегващи волята на народа!Протестите-добре,ама падането от власт боли повече!
154
1
 
10
 
! Отговори
Jon преди 7 години
Ако си сменят вярата започнат да ценят европейските ценности и спазват европейските закони , работят плащат данъци никой няма да има нищо против тях. Ама за съжаление само под 1% правят това.
153
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СКАПАНИ ***!
152
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всеки хванат каналджия си има номер. Колата му е на приятел взел да се свърши работата , някакъв неизвестен арабин му предлага 1000 ? да му даде колата да е напълни със стока и да е откара до София като в Пловдив получава аванс а той не знае вътре какво има. И съда го глобява и пуска.Това го четох в делото на каналджия
151
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз нямам нищо против хората ,обаче съм против това, че имигрантите искат да наложат техните правила а не се съобразяват с правилата на домакина.Иначе и те са хора и със това се съобразява всеки, но да дойдат и да се опитват да променят начина на живот ,това си е нахалство,никой не обича това поведение няма значение кои го прави.А в случая те го правят.
150
0
 
4
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Ало Нес терова ,а не са ли всичко това което си написала или според теб са света вода не напита???
149
0
 
25
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
За нас е най-рисково. Изсипят ли се тука се променя етническата карта на България. Това население има самочувствието на превъзходство спрямо християните. Със сигурност, ако това се случи кланетата в Босна ще бъдат детска градинка.
148
0
 
23
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Турция е достатъчно сигурна държава, там нема война, нема риск за живота им. Европа плаща изхранването на бежанците. Меракът на мигрантите от Турция към Европа е вече нещо съвсем различно - икономическа миграция. Ако Германия ги искаше защо не организира пунктове за интервюта в Турция и да им раздава визи. Те имат пари за самолетни билети. А сега в един момент ще ги събере и ще ни ги изсипе на куп да ги хрантутим!
147
0
 
4
 
! Отговори
"Половината от преди 7 години
българите в социалните мрежи подкрепят "лова на бежанци". Това става ясно от анализ на Perceptica за месеците януари - юли 2016 г. То отразява 170 000 споменавания в традиционните и социалните медии..."Понеже иде реч за стъкмистика и аз си направих справка на кирилица в Гугъл. Най-общо, думичката "***" излиза 1 590 000 пъти; "нашественици" - 89 000; "***" - 5 680 или общо - 1 684 680. От тях говорим за 170 000 позовавания 9.91%. Как ги измъдриха тия генерални изводи, нещо не разбрах?
146
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, и? Не ги искаме, но те продължават да влизат. Всеки хванат каналджия трябва да бъде потрошен от бой и да полага обществен труд. Продажници утрепани!
145
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен 99 % са проъив БХК и 95 % против допускането на бежанци в България
144
0
 
29
 
! Отговори
някой си преди 7 години
дано някой от тези блуждаещите не се обърка и да направи нещо немислимо на някоя Българка или дете или възрастен човек..Тогава си мисля,че и връщане в сирия ще им се стори добра алтернатива...Българина е търпелив ..и има висок праг на търпимост...но прелее ли ще повториме 1997 година..и (бхк) са първи...след това онези с брадите...покрай сухото ще изгори и мокрото...са казали хората

Спонсорирани публикации