Всеки четвърти клошар – висшист, с рядка професия

Липсата на настоящ адрес ги спира за болница, помощи, работа
21 сеп 2016 13:37,
82
Всеки четвърти клошар – висшист, с рядка професия
Снимка: архив, Булфото

Всеки четвърти бездомник у нас има диплома за висше образоване, въпреки че рядко я пази. Хората, които преживяват като клошари, обикновено са между 50 и 65-годишни и напук на традиционните представи за тях най-често са работили висококвалифицирана работа, която обаче вече не е актуална. Това сочи изследване на организацията "Градски номади", цитирано от "Телеграф".

Обикновено класическият бездомник у нас е вишист или среднист около 60-те, с професионална квалификация и доскорошна постоянна работа. Най-често е разведен и без деца. Именно поради последната причина и няма къде да отседне в случай на нужда.

Организацията е направила проучване между повече от 1000 подобни хора, за да установи, че статистиката крие истинските данни за това кой е бездомен у нас. В момента по данни на НСИ бездомниците в България са около 1370.

Според организацията обаче към това число трябва да бъде прибавена още една нула. По техни данни у нас има около 20 000 хора без дом, които нямат препитание. При това основният им проблем се състои в това, че те не могат да се явят на интервю за работа, след като нямат постоянен адрес.

Другият парадокс се състои в това, че хората без дом се стесняват да се явят на интервю за работа, без да са се изкъпали. В същото време обаче заради липсата на дом те не разполагат с баня.

"Имало е случаи, когато хора, живеещи на улицата и с премръзнали крайници, не могат да бъдат приети в болница поради липсата на настоящ адрес", разказват от "Градски номади".

По същата причина държавата им отказва и социални помощи. Хората, които изпадат в подобна ситуация обикновено са с богата биография като артисти, преподаватели и библиотекари. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
6
 
! Отговори
12345 преди 7 години
До АнонименАко си прав, защо всичко жива се е юрнало към Англия, въпреки Брекзит!
41
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки български гражданин трябва да има осигурен санитарен минимум от държавата необходим за физи4еското му оцеляване.Така е във вси4ки нормални държави.Ако държавата това не може да изпълнява, трябва веднага да се закрие,а територията и населението да минат кьм друга дьржава
40
0
 
13
 
! Отговори
12345 преди 7 години
До до 12345Не смея да давам съвети за това кой, къде и как да си живее живота, защото никой не ме пита и не е моя работа. И аз живея тук и не искам никъде другаде да живея. Където ти харесва, там се реализирай и си живей. Казах само, че като тук не става и не се търси човекът с дадена квалификация, АКО ИСКА, може и навън да отиде. Младите го правят непрекъснато, те го могат защото са... млади!
39
1
 
6
 
! Отговори
12345 преди 7 години
До @41Съгласна! И тук, и в Европа лесно няма. Имам предвид, че да завършиш напр. Ядрена физика, трябва да са налични качества като интелект, упорство, работоспособност и т. н. Иначе казано, от посредствен човек инженер и физик не става! Ако си човек с такива личностни качества и с тази квалификация, да го докараш до клошар... лоша работа!
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Достоверността на информацията в статията клони към нула, но все пак, който съчувства на положението на клошарите и има време за губене да си направи следния социологически експеримент - избирате произволно 5-6 клошара и предлагате следното - 5лв. милостиня или 10лв. за половин час работа, напр. пренасяне на багаж, чистене и т.н. Обзалагам се, че резултатът ще е един и същи на 100% - парите и чао.
37
0
 
13
 
! Отговори
@41 преди 7 години
Европа може и да търси кадри, но когато чововек е над 45 обикновено вече има семейство и не може просто да тръгне из европата да си търси късмета. Дори и да нямаш семейство, в Европа търсят хора с автобиография, с препоръки, с много добър език, с разни квалификации, с отработен стил в интервютата. Да не мислиш, че просто отиваш в Германия и хоп, работа, жилище и заплата 5000 евро? Особено за специалностите с висока квалификация, работата е с конкурс, в който се бориш с още минимум 10 като теб.
36
1
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Преди 5 години завърших за електроинженер.От десет човека завършили аз и още един където малко от малко имахме знания ,защото просто се интересуваме и понаучихме нещо.Останалите 8 човека и те станаха инж.И ако ги питаш какво е фазно и какво линейно напрежение ще гледат изкокорени като блатни сови!Това са бъдещите инж.на БГ и градинари в Англия.
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ний сме много интелигентна държава, даже клошарите ни са вишисти. Впрочем в държава където командват мутри и комунисти е съвсем нормално клошарите да са вишисти. Българина не търпи подчинените му да са по-умни от него.
34
15
 
3
 
! Отговори
12345 преди 7 години
Прочетох коментари за ядрени физици, за учител по физика, за инженери, все безработни, потенциални клошари! Нали имаме ядрена енергетика, днес /и не само/ в парламента енергетиката въобще беше тема на дебати! Цяла Европа търси хора с инженерно образование! Тоест, човек с гореизброената квалификация АКО ИСКА, ЩЕ ИМА РАБОТА!
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз досега ушеф клошар и комунист клошар не съм виждал. Приспособими са като ***. Лежане, далавери, крадене, престъпления какви ли не, от както са се пръкнали, до старини.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва много да се внимава какво записва човек за висше. Младите просто гледат да ги приемат някъде да учат без особено да им пука за това което ще изучават. В крайна сметка излизат 'специалисти' в нещо, което никой не търси. Започват (ако имат късмет) работа, която не им е по специалността и ако имат желание се преквалифицират. Имам поне 4-5 познати, които не работят изобщо това, което са завършили. Разбира се при клошарите нещата са малко по-особени заради времето през което са били млади.
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така че проблемът не винаги е в хората. Естествено всеки си има недостатъците но но в нормална държава, с нормална икономика, има ниши които да поемат изпадналите, а ако наистина нищо не могат да работят, има социални помощи, приюти, безплатна храна за бездомни, безплатни дрехи, всякакви курсове и програми за реинтеграция. В България няма работеща индустрия, а фирмите винаги търсят хора между 20 и 30 с висше, стаж поне 3 години в тясната специалност и поне 2 езика.
30
8
 
10
 
! Отговори
2222 преди 7 години
До АнонименияЧистят улиците така наречените "инджинери"..Където са завършили само и само да вземат диплома с надеждата ,че някой голям човек с връзки ще ги уреди на някоя службичка да имитират дейност и да си взимат заплатата всеки месец...Всеки кадърен човек винаги ще си намери работа .Както вървят нещата и в БГ с вишУтУ скоро ще стане работата ..Като знам какъв електроинженер съм ме е страх да отида на доктор!
29
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо не е въпросът в гъвкавостта. Мой съсед занимаващ се с подръжка на електрически мрежи беше съкратен преди време от единствената фирма, която се занимава с това в областта. Ходи на няколко интервюта, но разните 20-годишни hr-ки естествено няма как да оценят мъж на 50 и няколко, който цял живот е вършил едно нещо. Все още е без работа. За щастие има къде да живее и кой да го издържа. Но ако нямаше, щеше да е клошар. България е малка страна и когато те съкратят над 50, положението е кофти.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама е пълно пространството често със високопарни приказки от сорта на "моята родина" и още куп илюзии на квадрат! Но реалността ни е шамаросала та ни червенеят задниците и бузите. Ето я, родината на великите българи с модерните кофи - столова! Къде са родолюбивите депутати или бизнесмени??? И на зомбита да станем пак ще се самоизяждаме вместо да търсим "прясното"!
27
0
 
8
 
! Отговори
до 29 преди 7 години
Добре. Хайде сега *** прочети къде се намира България в докладите и класациите. СЕГА!!!!!!
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, попаднали в омагьосания кръг на системата. За жалост, системата отбира от самосебе си и ромите и "бежанците" фигурират в съвсем друго крило, затова на тях се дава и наготово. Много лесно е да се издаде регистрация за настоящ адрес, но тези хора, без близки и познати, са практически лишени от това. Няма да им помогне и това да им се даде кеш пара. Дупки в закона трябва да се търсят за такива.
25
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 22Трябва да работи това, за което е учил! От това разбира, за това има сърце , душа и мерак! Така е било, когато България е била нормална държава.Това са остатъци от комунизма. Днес при капитализма пазарът определя какво да работиш. Пазарът е най-добрият регулатор. Който иска да работи това което му е по сърце и душа - да рови в кофите и да спи в подлезите. Капитализмът е най-ефективната система, само гъвкавите оцеляват.
24
1
 
30
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Преди години видях учителя си по физика да продава пуканки през зимата на центъра. Това не е правилно и със сигурност не е призванието на живота му. Явно може да се случи и на хора, които познавате или са ви били близки. Така че спрете да пишете глупости и да философствате.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 222#$Чантата ,багажа самолета и дим да го няма от тук!Като няма работа тук за него ще се намерят хора който да оценят труда му другаде..То другаде само чакат български физици и химици да им дойдат, да ги оценят и да им дават да се развиват, щото си нямат местни физици и химиц. Затова и на запад нашите висшисти чистят улиците.