Ковачки с крачка назад, няма да закрива рудник "Бабино"

Миньорите обаче не се отказват от протеста, още са под земята
17
Ковачки с крачка назад, няма да закрива рудник "Бабино"
Снимка: Булфото, архив

Работниците от рудник "Бабино" продължават протеста си под и над земята, въпреки че собственикът на "Въгледобив Бобов дол“ Христо Ковачки оттегли уведомлението си, изпратено вчера до министъра на енергетиката за закриване на рудника и спиране на производството, съобщи БНР.

Още по темата

Над 110 миньори остават под земята, въпреки изтощението и реалната опасност за живота и здравето им.

Протестът пред централното управление на мината се разраства. Към работниците от "Бабино" се присъединиха и техни колеги от останалите рудници. Хората са категорични, че няма да допуснат униженията спрямо тях да продължат. Те искат незабавно заплащане на пълния размер на месечните възнаграждения заедно с ДМС за август и септември, на ваучерите за 6 месеца.

Концесионерът на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД Христо Ковачки обаче е отстъпил и е оттеглил депозираното в МЕ намерение за ликвидиране на рудник "Бабино" и че възстановява производството там. Това според синдикатите би трябвало да отмени и намеренията за съкращения на 650 човека.

По-рано регионалният лидер на КТ "Подкрепа" в Дупница Йорданка Германова коментира, че от това уведомително писмо става ясно, че рудникът следва да продължи нормалния режим на работа.

"Не знам обаче до каква степен това е възможно, след като започнаха някакви действия по ликвидация на рудника, но в близките няколко дни ще разберем точно какво ще се случи", каза Германова.

Същите са опасенията и на работниците, които вече разбраха новината. Миньорите обаче вярват, че това е само временно решение, за да се успокои специфичната обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко да отиде и да закрие рудника. Вместо да реже лента, ще вземе две ленти и ще ги завърже.Той все открива, но трябва и да закрива : мини черно море, Булгартабак, Мина "Бабино" и мн. др.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А СЕСТРАТА НА КОВАЧКИ И НЕЙНИТЕ СЪУЧАСТНИЦИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ВИНАГИ ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБАРИТЕ.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PIOTAITE TIKVATA ZASHTO NE E VZATVORA........OSHTE POMNIA DUMITE MU KOITO E KRAL SHTE LEZHI V ZATVORA .....A TIA KAKVA STANA GLASUVAITE PAK ZA TIKVATA OVTSE
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TOZI *** KOVACKI ZHIV LI E OSHTE
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако този рудник беше на някой кадърен собственик ,работниците щяха да се конкурират по заплати с IT сектора на България.Но при Ковачки така стоят нещата .
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ковачки на тоя му дадоха половин България но човека въобще не знае как се манажира бизнес и пропиля много печелиши дейности, общи линии е бизнесмен който демострира как печелишето може да стане губещо, разбира се човека е разчитал много време на печелено на пари от държавни далавери и не е намерил време да се замисли че трябва и да се управлява качествено държавната далавера която е приватизирал.А държавата винаги е била много толеранна към него и го подкрепяла и субсидира по всякакъв начин.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно де, още малко и краля слънце ще блесне на бял кон, ще извади от "неговия" джоб нек`ви милиони, да им купува на двойна и тройна цена ненужните въглища, само и само да няма уволнения, че те друго не знаели, не можели, и не искали да работят, след това ни увеличават двойно тока и готово!
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази професия отдавна е изчезваща, защото хората са се оринтирали към други източници на гориво. Въпросът е какво ще работят повечето от тях, защото дори за иманяри местата са ограничени.
8
2
 
16
 
! Отговори
пешо брикета преди 7 години
Миньор в Колорадо САЩ-ок.пр 90 хил. долара/годишно, в Албърта Канада към 110-120 хил/годишно!В открити рудници в Германия около 7-8хил евро/мес! В Полша 5хил евро/мес!В Бг един миньор взема 10-12 хил лв/ годишно и то ако реши някой като Ковачки да му ги даде!
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тоя, Орешарски му опрости данъците за 10 години напред... ако не помните.
6
0
 
16
 
! Отговори
nn преди 7 години
време е всички фирми и предприятия подарени на гадни мутри да бъдат национализирани. гадни ***, които мислят останалите за свои роби. и не им е мястото на миньорите под земята, ами да отиват пред парламента и да го превземат. со кротце не става..
5
0
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Нямаме държава! Институциите не работят, а само отчитат дейност! Последното е, че НС си дадоха почивка, но парите ще си вземат, а законите се коват от там! Цачева /мамата на нацията/ преди време /няколко години от хвърли з-н за затвор за работодатели които своевременно на изплащат заплатите! Къв Ковачки ви тресе, м?Разчитате на съвест, а тя е под 10% в населениенто на планетата! А Вие гласувайте за дъртата пианка с разголените балдъри мамата Цецка - неприлично/срамно/поведение за жена на години
4
0
 
15
 
! Отговори
Жик -так преди 7 години
да минат първо изборите, нали :?
3
0
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Няма да ви съкращавам, ама ще гласувате за ...
2
2
 
28
 
! Отговори
пешо брикета преди 7 години
Всяка майка миньор не ражда! В наши дни хората с тази професия са високо ценени и добре платени в цял свят! Само тук в България семействата им гладуват, както и на почти всички останали!
1
0
 
31
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 7 години
ТОЗИ КОВАЧКИ, ЗАЩО НЕ Е В ЗАТВОРА ВЕЧЕ???