Миньорите от Бобов дол – на друга работа! Каква?

Министър Русинова призна, че без работа остават 650 души
37
Миньорите от Бобов дол – на друга работа! Каква?
Снимка: архив, Булфото

Социалният министър Зорница Русинова обяви, че има възможност миньорите от Бобов дол да започнат друга работа. От вчера около 120 души от рудник "Бабино" протестират под земята за забавени заплати.

Русинова съобщи, че вчера сутринта в Агенцията по заетостта е било депозирано уведомление от работодателя за масово уволнение на 650 души. 150 от тях са пенсионери.

Още по темата

Министърът обясни, че за всички останали има възможности да бъде намерена работа в региона чрез Бюрата по труда в Дупница и Кюстендил, в които има обявени свободни работни места, отговарящи на квалификацията им. Има възможности за заетост и чрез оперативната програма.

Министерството било сезирано за забавени възнаграждения в мините още в края на миналия месец. В началото на октомври Главна инспекция по труда е констатирала забавяне на заплати при проверката, която е направила. Забавени са заплатите за август, а от възнагражденията на работниците са удържани 20%.

Русинова съобщи, че са издадени наказателни постановления и глоби на работодателя. По думите й от началото на годината се наблюдава системно неспазване на трудовото право и забавяне на възнаграждения. Само за тази година има издадени 7 наказателни постановления на работодателя за около 7 хил. лв.

Русинова и енергийният министър Теменужка Петкова напомниха, че държавата няма как да се намеси в отношенията в частната компания, но изпълнява функциите си да следи за изпълнението на концесионния договор.

Петкова обясни, че концесията за добив на въглища е предоставена през 2007 година за 35 г. Последната извършена проверка за изпълнението на договора е през април тази година.

Тя потвърди, че вчера в късния следобед е получено уведомление от дружеството, че поради липсата на икономическа ефективност от експлоатацията на находището ще преустановят дейността си. Днес сутринта обаче е постъпило ново писмо, с което уведомлението за преустановяване на дейността се оттегля.

В отговор на въпрос министрите казаха, че не смятат, че случващото се в мините има връзка с предизборната кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ВСЕКИ МИГРАНТ СЕ ПОЛАГАТ ПО 1000 ЛВ. НА МЕСЕЦ
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЙКО ДА НЕ ХОДИ САМО ДА ОТКРИВА, А ДА ХОДИ И ДА ЗАКРИВА - МИНИ ЧЕРНО МОРЕ, РУДНИК БАБИНО.
24
2
 
7
 
! Отговори
оъха преди 7 години
А защо при Герппп и сдс се затварят предприятия.... странно
23
1
 
10
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Тези хора като са започнали работа при частника,договори не са ли подписали?Ако нямат договори, нямат и социални осигуровки.Това означава че работят в нарушение.Затова Ковачки прави с тях каквото си иска.Не за пръв път, преди избори,в неговите мини се манипулират хората.Цацаров спи ли?
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пиленца, още ли не ви е станали ясно, че на 95% от вас животът им ще премине като вечни наемници, тресящи се от страх, че ще останат без работа, че ще изгубят ипотекираното жилище, че ще останат без средства за съществуване, т.е. ще останат без хляб.
21
1
 
9
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Държавата като не може да се меси , сигурно не пратила от Ушевите да пазят собственика на мината ? Що не пази работниците от собственика на мината ? Я Ушевите да се приберат и да оставят работниците да пргрешат срещу собственика на мината, пък после ще ги наказват , нали така прави държавата за всичко останало ?
20
2
 
8
 
! Отговори
ФХ преди 7 години
Какво пък толкова - 650 остават без работа. То преди половин година 400 от Булгартабак останаха без работа и кой знае още колко, дето не сме чули.
19
1
 
17
 
! Отговори
Венета преди 7 години
Веднага миньорите да бъдат вписани като мигранити и да се ползват от правата, даващи им министерското постановление от август месец 2016!
18
1
 
5
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ковашки е най-добрият......хубав човек в хубава страна....
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДържавата може да се меси и още как - само от Брюксел да издадат някоя заповед или директива и държавата започва навсякъде да се меси, тия приказки за либерализъм и ненамеса на държавата в бизнеса са за лапнишараните, стига това да защитава интересите на големите държавата няма никакъв проблем да съсипе хиляди малки и средни предприятия като им се меси.
16
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазарът е най-добрият регулатор, пазарът така е отрегулирал. България е модерна страна член на ЕС, цивилизованите страни не изполват въглища, няма нужда от мини, минаваме на възобновяеми енергийни източници. Тези трябва да се прекфалифицират, при капитализма трябва да си иновативен и адаптивен за да оцеллееш, капитализма е най-съвършената система, никой не е измислил по-добра. Може да изкарат курсове за фризьори или да отидат в Англия или Гърция да берат ягоди, сега сме свободни да пътуваме.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Долу ГЕРП
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо "работодателят" им все още не е набучен на кирки?!
13
2
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Всеки път преди избори Ковачки ги притиска по един или друг начин.
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми да копат картофи или да гледат прасета. Нали са от село. Хем ще е по-екологично.
11
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** клатят стабилността на Баце предизборно.Може би не са разбрали че комунизмът свърши.Държавата не дължи нищо на частно дружество.Освен това тези са наемни работници без образование, нискоквалифицирани кадри, така че не са в позиция да поставят условия.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как каква работа?! ПАк копане на метрото на Баце. Едно време копаха и търсиха дипломата на ТаТо!
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВсе още има работещи психиатрии и психиатри. Не е зле да потърсите помощ. От 20 години в България се вихри див капитализъм и ограбване на хората и държавните ресурси. Партийци от всякакви разцветки съсипаха предприятия, икономика, образование, здравеопазване, транспорт и каквото се сетите. Хората, които работят и наистина разбират от работатата си, не крадат и не лъжат са навряни в ъгъла да оцеляват или са в чужбина. Държавата прилича на градче от дивия запад, но без шериф.
8
3
 
13
 
! Отговори
маке преди 7 години
коко годин требе на министерството да реагира че на ората не са им плащани заплатисиндикати ала бала обрънахте ората на роби с продажната си политика
7
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали в държавата на Бойко хората просперират? Нямало безработни, били сме забогатяли, спестили сме мноооого пари. Ходили сме всеки уикенд по почивки, а лятото на море и планина. Бедни няма, всички имат при това премного. Питам:Защо протестират? Взели били 75 лв. аванс и 100 лв. изплащане. = 175 лв. месечна заплата. Еми това са много пари държавата на Б. Как не ви е срам да се оплаквате?