Ръстът на минималната заплата вдига праговете с 2.6%

Синдикати и работодатели не отстъпват от позициите си
18
Ръстът на минималната заплата вдига праговете с 2.6%
Снимка: архив, БулФото

Средното увеличение на минималните осигурителни прагове през 2017 г. ще с 2,6 на сто спрямо предходната година. Това коментира за БТА председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Още по темата

Той уточни, че увеличението се получава заради сегашната ситуация, при която няма подписано споразумение в нито една икономическа дейност, а тригодишната бюджетна прогноза предвижда увеличение на минималната заплата за 2017 г. на 460 лева от сегашните 420 лева. Така ще се наложи в някои дейности административно да се увеличат минималните прагове.

Работодателите остават категорично на позицията, че минималната заплата за следващата година не е съгласувана в тристранен диалог, а е определена под натиска на синдикатите. От бизнеса искат да се договори механизъм за определяне на минималната заплата незабавно. Те настояват да има преговори за минималните заплати по икономически дейности.

По думите на Велев КНСБ е променила това предложение с настояването преговорите да се водят и по категории персонал за 2018 г. Велев допълни, че работодателите не подкрепят такъв вид преговори, защото не сме били планова икономика.

Германия не е планова икономика, но има тарифни договори, опонира лидерът на КНСБ Пламен Димитров, като отбеляза, че визира детайлизиран механизъм за формиране на заплащане по професии. Димитров е на мнение, че преговорите могат да започнат сега, но не е реалистично да има от 2017 г. нови механизми за формиране на минималните заплати.

Предлагаме минималната заплата още от догодина да се договаря и да е различна за различните икономически дейности, каза Велев. Сега в IT-сектора средна заплата е близо четири пъти по-висока от тази в туризма - хотелиерството и ресторантьорството, и не е нормално при такива разлики на средните възнаграждения минималните да са еднакви за всички икономически дейности.

По думите на Велев съотношението - минимална към средна заплата, става 80 на сто в някои икономически дейности като - хотелиерство, ресторантьорство, охрана, производство на облекло и текстил. Така се губят стимулите за повишаване на квалификацията, защото и хората с ниска квалификация, и тези със средна, получават еднакви възнаграждения, коментира Велев.

Освен това с рязкото увеличение на минималната заплата става трудно наемането на нискоквалифициран персонал, а това е предпоставка за ръст на безработицата или на сивия сектор, допълни той. Ако договарянето на минималната заплата става по икономически дейности, ще се преодолеят и двете негативни възможности, смята Велев.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров отхвърли аргументите на Велев по отношение на сивия сектор и безработицата заради увеличаването на минималната заплата, позовавайки се на многократно оповестявани от синдиката данни, и ги определи като несъстоятелни.

Според Пламен Димитров отказът на работодателите да преговарят показва неразбиране на ролята на минималните осигурителни доходи. Те обаче остават, макар и с минималното увеличение от 2,6 на сто заради вдигането на минималната заплата, като механизъм за изсветляване на икономиката, допълни лидерът на синдиката.

Пламен Димитров съобщи, че ще бъде изпратено писмо до работодателите за среща, на която да се уточни как се формират базовите равнища на заплащането в страна. Ще си сверим часовниците за това дали минималните заплати по икономически дейности и/ или по икономически дейности и категории персонал са по-добрите механизми, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Как така се получава??? Бизнеса реве няма пари за заплати , а милионерите в В-г се увеличават!!! Аз ли съм *** или те искат да съм такъв !
17
0
 
10
 
! Отговори
kiko преди 7 години
Когато се плацикат във ваната някой си мислят, че са водолази. Ей това са нашите "работодатели". Същото е ръждясала газена лампа да се мисли за морски фар.
16
2
 
8
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Никакво вдигане на минималната заплата в България,поговорката беден и неук народ лесно се управлява нали занете.Гърч до дупка за българина без право на мърморене.
15
8
 
1
 
! Отговори
чорбаджия Бг преди 7 години
Аз на мойте хъ***би утре в цеха им казвам повече от 350лв. не давам ако ще 1000лв. да ви я направят ходете си търсете останалите пари от тия дето са го приели! Къде ще мърдат!? Няма къде! Казвам им това е на мегдана! Дето не им отърва да затворят вратата зад себе си или замълчат за винаги!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намаляването на крайната бедност и глада е цел 1 сред целите на хилядолетието за развитие, определени от ООН през 2000 г. Докладът на Ilda Figuerdo отбелязва, че бедността и социалното изключване представляват посегателство над човешкото достойнство и нарушение на основните човешки права.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес Светът отбелязва Деня за изкореняване на бедността. Над половината деца в България живеещи в лишения. През 1948 г. е подписана Всеобщата декларация за правата на човека, за да отдадат чест в памет на жертвите на крайна нищета, насилието и глада. Със своя резолюция, приета на 22 декември 1992 г., Генералната асамблея на ООН обявява 17 октомври за Международен ден за изкореняване на бедността и призовава всички държави на насочат усилията си към това.
12
2
 
10
 
! Отговори
чорбаджия Бг преди 7 години
Ако си пилея парите за заплати на работниците как ще се возя на последните модели джипове и ще водя чалгесата си на Дубай!? Тия синдикати въобще мислят ли като вдигат тия заплати!?
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега в момента един бежанец струва на Бг колкото запларите на 3 минимални работника! При това от него няма никаква полза и никога няма да има!В момента брутната мин.раб заплата е 420лв. след облагането и т.нар осигуровки става 320-330лв.след вдигането ще стане 350лв. Много африкански и азиатски страни ни водят а там е и вечно лято няма сметки! Това ли е проблема на бизнеса храната на робите!?
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви работодатели сте като не можете едни 360 - 370 лв. чисти пари да платите!? Кой в Европа дори ще седи за тези пари! Ами вината че се изравнява средната с минималната е ваша! Вдигайте на квалифицираните и не оставяйте другите да мрът!
9
0
 
15
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Минимална заплата в БГ през следващите 3 години в размер на 460 лева(235 евро),Македония (която не е част от ЕС)16 000 денара(261 евро),Румъния догодина 1450 леи(316 евро),Сърбия(не е в ЕС) 28 430 динара(252 евро),Черна гора 288евро. Целият ЕС ще увеличи минималните си заплати в следващите 3 години(с изключение на Гърция 583 евро -14 пъти годишно и Словения 791 евро)при нас правителството начело с Бойко ги замразяват,под диктовката на Кирчо гела и др. работодатели.После не слушал олигарсите.
8
0
 
17
 
! Отговори
ьх преди 7 години
Минималната заплата трябва да е заплата с която работника да покрива основните си нужди-храна,дрехи,транспорт,здраве и образование.В БГ издръжката на човек е 538 лева по данни на НСИ-т.е. 538 лева нето ,а бруто 686 лева това трябва да е минималната заплата. Който не може да плаща такава заплата поне ,не трябва да се прави на работодател.Все реват че ще настане безработица ако се вдигат заплатите ,пък безработицата падна под 8%.След 5 години да не ревете че няма кадри!!!!!!!!!!!!!!!!
7
0
 
15
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Да се направи като на запад минимално заплащане на час примерно 3 лева по 8 часа дневно и заплащане в края на седмицата (както в Англия),и като инспекцията по труда мине и установи че работника работи повече часове или в събота ,работодателя да се глоби 3 минимални месечни заплати,при второ нарушение (рецидив) от 1 до 3 години затвор.Недопускането на синдикати в частния сектор да се наказва със затвор.Никой не може да ме убеди че в София при 550 бруто 400 чисто работят продавачките в центъра.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОСЕГА НЕ СЕ ЧУВА ОТ СИНДИКАТИТЕ ДА СЕ ЗАСТЪПЯТ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ С НИСКИ ПЕНСИИ.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ МИСЛИШ ЛИ ЧЕ С ТИЯ 4-500 ЛВ.СЛЕД ГОДИНИ ЩЕ ПОЛУЧАВАШ ЖАЛКА ПЕНСИЯ, АКО ТОГАВА ВЪОБЩЕ ИМАМЕ ДЪРЖАВА, КОЯТО ДА ПЛАЩА ПЕНСИИ.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работя като оператор на ММ на минимална работна заплата, и за да имам доход от около 420/500лв работната ми седмица е 60часа, като разликата ми се плаща на ръка. Таса е в България!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nischto ne e nula sravnenie s deput. Ministr presid. Saplati daite im po 5 lv kakto unijihte rioditelite ni pensioneri kak prof ot med institut vsima 9000 lv na mesez kasaha go pri dikov v bit tv a lekar pensioner vsima. 185 lv m. Besobrasie e boiko goranov mogst li s 185 i s 286 lv da jivejat zazeva ninova moskov glav4ev si jivejat jivota fandakova skap djip schofior ja vosi pavlova komisionii v djoba a bg narod da *** supata na grtb milionetite kalfin lajeza
2
1
 
16
 
! Отговори
реалист преди 7 години
МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА Е ЕДИН ВАРЕЛ С НАФТА.Е НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
1
1
 
30
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Минималната работна заплата трябва да е съобразена с издръжката на едно лице. Всеки да има работа. Толкова е просто! Минималната пенсия също. Ако нямате пари за пенсии и заплати - не вдигайте цените! Толкова е просто!