Махат догодина паметника "1300 години България"

Тогава започва и ремонтът на НДК, а паркът ще бъде довършен
27 окт 2016 20:09,
42
Махат догодина паметника "1300 години България"
Снимка: Архив, Булфото

Паметникът "1300 години България" при НДК ще бъде демонтиран през 2017 г. г. Тогава ще започне ремонтът на сградата на НДК и ще се довърши обновяването на парка, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред "24 часа".

"Знаете колко дискусии се водиха за този паметник. Минаха всички процедури и има взето решение. Готови са проектите за демонтиране. Главният архитект трябва да обяви процедура за избор на изпълнител", заяви Фандъкова.

Пластиките ще бъдат запазени и експонирани, а на мястото му ще се направи настилка, която се вписва в парковото пространство. Там има идея за възстановяване на Мемориала на първи и шести софийски пехотни полкове. Но инициаторите на тази идея все още не са регистрирали сдружението си, уточни столичният кмет.

"Затова, докато това стане, разработваме и проект за настилката", обясни Фандъкова.

Малък парк със сцена за културни мероприятия ще има при Западната порта на Сердика. Той също ще е готов през 2017 г.

Общината работи и по проект за експониране на находките от преди 8000 години при неолитното селище в "Слатина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Борис преди 7 години
ЗА премахването на абсурда Паметник на Съветската армия. Нека този, който е против да каже каква роля има за добруването на народа ни!
32
1
 
4
 
! Отговори
Грешка преди 7 години
До ЕдинПетиъгълния щесто*йник е нелегалното име на този грозен мастодонт. Ще се радвам да изчезе от лицето на София, както и паментника на съветските окупатори, който е най-високата точка в центъра на София- откуде накъде?!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-накрая ,мечтата на кореняк Софиянеца е да се върнат войнишките паметници на 1ви и 6ти пехотен полк.
30
3
 
2
 
! Отговори
Един преди 7 години
Паметникът е по-известен като Петоъгълния шестоъгълник или още Туча пред НДК.
29
3
 
1
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
За компенсация направете паметник 8500 години България, но ако обичате нека е по-красив и с повечко естетика. Наистина е грозен. Срам и смях.
28
3
 
4
 
! Отговори
th преди 7 години
Този паметник, въпреки че е част от историята ни, просто е неподходящ. Нека го махнат, какво толкова, на никой няма да му липсва. В сегашно време, при желание, може да се създаде доста по-добре изглеждащ монумент. Друго ми е интересно - как може да имаме паметник на българските летци, защитавали небето ни, а в същото време да имаме паметник и на жертвите на българските летци - американските? После да кажат, че не сме толерантни.
27
4
 
4
 
! Отговори
нил-атс преди 7 години
Демокрация!? Ако беше едно време, отдавна паметникът да беше разрушен, а авторът му обесен! Макар и бавно първото ще се изпълни! А второто?
26
4
 
3
 
! Отговори
ок преди 7 години
Тролчета, паметник "1300 години България" не заслужава да е такава купчина желязо и камъни.Това нещо отдавна не трябваше да го няма в тоя вид.
25
5
 
7
 
! Отговори
ФХ преди 7 години
Най-после.
24
9
 
12
 
! Отговори
dp преди 7 години
Стига плакали ***, отдавна си му беше време на петохуйника.
23
10
 
10
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Паметника не е 130 г. София или 200Самоков а1300 години България такаче сам9ковската даскалица не и влиза в компетенцията да го бута.По добре да доиде да бутне складовете в центъра на Пловдив те наистина за нищо не стават.
22
17
 
22
 
! Отговори
Трол преди 7 години
Седи кухото българско племе и гледа с безучастен поглед как рушат 1300 годишната му история с предтекста, че паметника бил грозен, правен от комунисти и дрън, дрън. Не виждат овцете символиката в новите паметници, които се правят- Самуил, царя, който с военните си провали доведе до 200 г. робство и съответно направен с наведена глава, какъвто е българският мишок. А очите светят да покажат слепотата на мекотелите пред новото еврейскоо робство.
21
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доживяхме! Трябва да се направи паметник на Първи и Шести Софийски Пехотни полкове! Това грозилище трябва да се махне да не се излагаме пред хората.
20
16
 
18
 
! Отговори
Деси преди 7 години
Да разрушиш паметник с името "1300 г България", за мен е грях. Все едно да искаш да разрушиш самата България. Не че и това не е на път...Четвърт век не се намерих пари да го оправят, но сега има за събарянето му и за нов. Надали стягането му би излязло много по-скъпо.
19
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Хубаво е да има паметник посветен на създаването на България,но не са му дали правилно име.1300 е не постоянна величина и все ще расте.Сега сме на 1335г.по-добре да се изгради паметник на основателя на българската държава,хан Аспарух.
18
5
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
ee, доживяхме.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сакън 632, ако вземем да споменем тая година, ще требва иза Крим да говорим..... и за Волжките българи
16
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време комунистите та да си намерат повод да надъхват материала измислиха 681 година и истриха близо 50 години от нашата история, 632 година другарре, набийте си го в главата
15
3
 
29
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
Паметника е най-редно да се премести пред Народното събрание за да виджат драгите ни депутати на какво дередже е държавата
14
2
 
13
 
! Отговори
Шуменец преди 7 години
Псевдоархитектът на този паметник-*** е псевдопрофесорът Крум Дамянов. Същият *** но с по големи размери е сътворил и над град Шумен.