Запалиха крана, който демонтираше "1300 години България"

Сигналът е подаден около 3 след полунощ
Обновена: 9 юли 2017 13:26 | 9 юли 2017 10:56, Петя Славова
367
Запалиха крана, който демонтираше "1300 години България"
Снимка: Facebook

Запален е кранът, който трябваше да демонтира паметника "1300 години България". Това потвърди МВР пред "Фокус"

В 03.15 часа е получен сигнал за палеж на крана. При огледа е установено, че е счупено стъклото на кабината на крана. Работи се по изясняване на обстоятелствата около палежа и разкриването на извършителите.

Заради инцидента премахването на монумента се забавя.

Също така в социалната мрежа Facebook Пламен Даракчиев пише: "Около 3 след полунощ са атакували обект "Шестокрилия". Вероятно с коктейли "Молотов", тъй като е изгорял чисто новия 150-тонен кран на фирмата изпълнител на строителните работи по демонтажа на паметника. Щетата е най-малкото 1 млн, колкото струва кранът. Червените интелектуалци, вдъхновители на протеста в защита соцсимвола са абсолютно невинни. Най-малкото, заради причини от възрастово естество".

Още по темата

Решението на Столичния общински съвет за премахването на паметника "1300 години България" пред НДК датира от 2014 г., но бе неколкократно обжалвано пред съда от неговия автор. След дългогодишни спорове около останките пред НДК преди дни Столичната община започна премахването му.

Плановете на общината са на мястото на "1300 години България" да бъдат издигнати мемориални плочи на 1-ви и 6-и Софийски пехотни полкове, но до обявяването на конкурс за това, мястото ще е парково пространство.

Срещу събарянето на паметника се обявиха Съюзът на българските художници, Съюзът на архитектите,БСП-София и десетки граждани. През юни се състоя се и протест в защита на монумента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Паметлив158 Държавата си е на мястото и без БКП/БСП,което е по-важно.Остава сега, да премахнем и паметника на съветския окупатор-символ на отреченият от свободния свят,към който принадлежим,престъпен комунизам.
138
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Просто питам Какво значение има,чия е фирмата,решението е на държавата,чието правителство е избрано от болшинството българи.В процес сме на премахването, на последните символи ,на комунистическото мракобесие.
137
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо трябва да ме интересува колко струвал кранът? Предполагам, че е застрахован.Някаква от столична община разказваше, че спасяването на паметника щяло да струва 2-5 милиона лева (но не можа да обясни откъде идва разликата от 3 милиона), а демонтажът едва половин милион.Ми то 3 крана са едва ли не е колкото ремонтът на паметника!
136
5
 
9
 
! Отговори
баба Вуна преди 6 години
В най-скоро време; влакове ще се обират,мостове ще се взривяват и мандрите ще се нападат....Идат,червените ескадрони ....Ха ха ха :)
135
7
 
8
 
! Отговори
Просто питам преди 6 години
Фирмата дето разтуря паметника гербаджийска ли е или да?Щото не са се разбързали много-едни пари усвояват....Свалянето на металните конструкции беше за 3 дена работа,другото е къртене на бетона.5-6 ***.нг.ал.а досега да бяха приключили.
134
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народът спира да търпи евроатлантическия тероризъм.
133
6
 
12
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Демонтажът на 1300-годишната държава е проблема,а не на паметника за същата годишнина!Отиде по дяволите държавицата,добра или лоша!Да и остават 20-30г най-много.И няма да и помогнат ни ЕС,ни НАТО,ни Евразийския съюз ако щете.Проблемът си е чисто вътрешен.Иначе и балкански Ръшмор да направим с американските президенти+по-значимите от ЕС-все тая.....
132
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Роско Плевела 156 Тя ,хибриддната война си се води по света, от Путин,но това със стърчилото пред НДК си е престъпление.Виновните лица да се издирят и изправят пред съда по бързата процедура,подстрекателите,като Старчев и компания,също.
131
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полицията когато иска, намира извършителите до седмица. Ще бъде интересно ако иска :-)
130
10
 
11
 
! Отговори
ОТ ИСТОРИЯТА ! преди 6 години
КОМУНИСТИТЕ НИКОГА ЗА НИЩО НЕ СА БИЛИ ВИНОВНИ ! ВИНАГИ ВИНОВНА ИМ Е БИЛА ПРЕДИСТОРИЯТА ,ТЯ БИЛА ПРИЧИНАТА ! ТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ НЕВИННИ !
129
12
 
8
 
! Отговори
БАЛАНС И ПОЛИТФИЛОС. преди 6 години
ПРЕДИ ДА СЕ БУТНЕ БЪЛГАРСКИ ПАМЕНТИК.ДА СЕ БУТНЕ И СЪВЕТСКИ И ДА СЕ ПОЛУЧИ 1:1
128
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старчев и неговата "тайфа",да бъдат приведени за подстрекателство.Без тяхните изяви,това нямае да се случи.Лицата,запалили крана да се издирят и да бъдат съдени за унищожаване на държавно имущество и хулиганство.
127
1
 
11
 
! Отговори
Роско Плевела преди 6 години
На територята на паметника се води хибридна война!
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
взривявайте го, не си играйте, че още пари ще се дават, ако карате така! Завряният зет да не демонтира мраморните плочи и т.н. от мавзолея, взриви си го, че бързо и евтино!
125
2
 
8
 
! Отговори
Роско Плевела преди 6 години
Русия е виновна!
124
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запалиха кранА и запали се кранЪТ, уважаеми писачи
123
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Либерастията за 20 години затри 20 държави.
122
3
 
14
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Като чета статията, от заглавието ми е подсказано че крана е запален умишлено. Кой го установи? Ало, журналистите, спете с инсинуациите. По надолу други са абсолютно сигурни че БСП е автора. Е при тия факти, всякакво разследване е излишно. Още утре Нинова да е в затвора, като главен организатор. За съжаление,все още не правим разлика между свобода и свободия на словото.
121
3
 
6
 
! Отговори
Винету преди 6 години
До АнонименГошо тарабата прос ***,ама се е защитавал на чист немски.Конграчулейшън!
120
4
 
14
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Рушат тези, на които им е чуждо усещането за създаване