Швейцария на Балканите? Засега не, просто управленска програма!

Приоритетите на властта изискват "работа всеки ден", ще я видим ли?
121
Швейцария на Балканите? Засега не, просто управленска програма!
Кадър от началото на заседанието на МС, на което бе приета програмата. Снимка: БТА

Няма съмнение – ако управленската програма на правителството, публикувана късно снощи, се реализира, страната ни ще стане малка Швейцария на Балканите.

В документа е помислено за всичко, което сме си пожелавали и сме се надявали да ни се случи като стандарт на живот. Редица подобрения са набелязани даже за културата, която обикновено е "на опашката" или поне така изглежда.

Програмата е силно амбициозна и ако ползваме обобщението на премиера Бойко Борисов пред министрите му, наистина изисква "работа всеки ден", да не кажем всеки час.

Още по темата

Както подобава на такъв важен документ, повечето от записаните мерки и приоритети са на "висок" административен език и няма да се занимаваме с тях, още повече програмата е публикувана за всеки, който има търпението да прочете всичките 128 страници.

Без претенции за изчерпателност отбелязваме някои от конкретните приоритети, които нямат нужда от допълнително тълкуване или мислене какво са искали да ни кажат авторите.

Най-точни и конкретни са нещата, свързани с инфраструктурата, което не е изненада. Сред тях са доизграждане на автомагистралите "Струма" и "Хемус", обхода на Габрово с тунел под Шипка, изграждане на АМ "Калотина София" и др. По-лесно трябва да излизаме навън по суша и съответно да се връщаме вкъщи с откриването на нови ГКПП по границите с Македония, Сърбия и Гърция и модернизация на съществуващите пунктове.

Често прокламираните приоритети - присъединяване към Шенген, към еврозоната и отпадане на Механизма за Сътрудничество и оценка, пък няма да изненадат никого с присъствието си в документа.

В областта на външната политика е посочено, че ще поддържаме и задълбочаваме отношенията с Турция на принципите на добросъседство, взаимно отчитане на интересите и ненамеса във вътрешните работи. За последното редица коментатори вече отбелязаха, че се надяват и на новия турски посланик, след като настоящият внесе напрежение в това отношение.

По мигрантския проблем се предвижда извеждането на бежанци от големите градове като София към малки населени места в непосредствена близост до границата, а при наличие на силен натиск - осигуряване на сглобяеми контейнери за настаняването им в транзитни центрове на МВР. Така ще се проверява дали не представляват заплаха за националната ни сигурност.

И като говорим за сигурност, видно е, че темата за казармата не е окончателно затворена. В програмата е записано стартиране на широк обществен дебат за въвеждане на "наборна военна служба" и разширяване на възможностите за доброволна военна служба. Въвеждането на военното обучение в училище също не е забравено, като неколкократно е подчертана необходимостта от патриотично възпитание на децата. Както и задължително обучение по български език за деца, чиито майчин език не е български.

В областта на жилищната политика се предвижда подобряване на жилищните условия за маргинализирани групи от населението. Тук има известни въпросителни как, с какви средства и на какъв принцип, но уточнения няма.

С бюджетни пари пък за четирите години управление трябва да бъдат обучени най-малко 50 000 безработни по списък с търсени от работодателите професии.

Вероятно редица мерки, обещания и предвиждания няма да бъдат изпълнени поради различни обективни и субективни причини. Но ни се струва особено важно да се реализират тези от тях, които ще променят конкретни човешки съдби, до които държавата не винаги стига.

Затова се надяваме осигуряването на подкрепена заетост на най-малко 3000 безработни с трайни увреждания и най-малко 4000 души с увреждания над 18 г. да започнат да търсят работа или да имат работа, да са мерки не само на хартия.

А иначе в края на мандата през 2021 г. очаквайте минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата до 1500 лв. Дано ни стигнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
18
 
! Отговори
мечтатели преди 6 години
фантазьори
56
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой питаше по-долу КОЙ го избира тоя три пъти при положение че постовете са тотално негативни към него.Ще му отговоря.Избират го "шведите, на които Цв.Цв. плаща КЕШ.Избират го медиите на Пеевски които ви облъчват ДЕНОНОЩНО.Избират го нискоинтелигентни и прости индивиди.Ето КОЙ го избира.
55
1
 
21
 
! Отговори
Темида преди 6 години
Важното е за съда да не се споменава нищо. Той простия народ нали ЯВНО не вижда къде е проблема. Никой не протестира срещу тоталната безнаказаност. Защо се питате протестират срещу небостъргач, но не и срещу несправедливостта и безнаказанопстта.Отговора е - ЗАЩОТО БГ СГАНТА Е ПРОСТА И ЗАСПАЛА!!!!!!!!!!!!!
54
8
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
До Анонимен60Ама ти си плюй,само че си объркал географските посоки.Вместо да заминеш за цветущият ИЗТОК,си се настанил в загниващият ЗАПАД.Тя и г-жа ЛЪЖА като теб,децата и тук около мен някъде.
53
1
 
17
 
! Отговори
Ал Тиквоне преди 6 години
И Швейцария ли е толкова пропаднала и мизерна като България ?Горките швейцарци...Боко да им предложи да бачкат камериерки и сервитьори на Слънчака, да видят и те кво е в най-стабилната държава на балканите.Швейцария вече ни диша прахта, време е да влезем във висшата лига и да задминем титани като Зимбабве и Еритрея
52
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе боко нема ли да излиза лятна отпуска,че ми омръзна да му слушам дивотии*те?
51
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Mr.STARBUCKS 55В Лондон няма ни Бузлиджа ни чинии но атова не ми преча да плюя по тоя който разсипа БългарияА такива като теб дудуци са за бесене по стълбовете.
50
2
 
15
 
! Отговори
само питам преди 6 години
Нещо сте объркали приоритета, не работа всеки ден, а СУДЖУЦИ всеки ден!
49
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти го плюеш то си мисли че роса го роси.Ето това са българите.Боко *** и разсипва държавата. Народа измършавял от мизерия ама си го избират ли избират докато им свали и последната риза.
48
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов върви към съдбата на Тодор Живков - собствените му хора може да се окажат по-опасни за него от обикновеното население.
47
2
 
25
 
! Отговори
КОРУПЦИЯ И БЕЛЕНЕ преди 6 години
Хайде и тези вкараха БЕЛЕНЕ (голямата корупционна дупка) в програмата си. СЛАДКО СЛАДКО ЩЕ ЯДЕМ Най-бедната държава няма шанс да се оправи. Крадци я управляват и такива ще останат. Най-гот е лятото, *** на Море а политика краде.
46
25
 
7
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
До DidkoНе се чуди,това е сайта на червените плачковци .Взаимно си пишат коментари и си слагат плюсчета.На мен например, само минусчета :)Около 30-35 ,бузлуджански кибика,денонощно са тук.
45
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В главата на БиБитко сега е третото платно на магистрала Тракия. От там ще се усвоява още, да му стигне за 10 живота. За програмата трябват първо честни и почтени хора. После образовани, отговорни, с достойнство, с познания и качества. Вие кого видяхте около него с такива качества? Бъчи ли, енергийната министърка, Цецо Ентелектуалеца, любов преди д-р Менгеле, кой? За парите се знае, отлитат още преди програмата да започне. Такава е традицията създадена от Падишаха. И тя се спазва вече 15 години.
44
3
 
19
 
! Отговори
Българина преди 6 години
След 30г балканите без България просто българи няма да има, защото началниците са ни отредили за ци ните
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SUGJUKA VINETU POLUDE
42
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DidkoС гласовете на държавните чиновници и техните семейства. Затова никой не пипа броя на чиновниците и затова всички те са "наши хора"
41
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябва да се отбележи, че борисов-3 е вдигнал летвата високо ...да видим ...
40
2
 
26
 
! Отговори
Didko преди 6 години
Като чета коментарите се чудя как изобщо го избраха тоя
39
0
 
23
 
! Отговори
нека преди 6 години
До БайфиданНека де, иска ми се да сме в грешка и да бъдем ние кривите, че не се доверяваме на политиците. ОБАЧЕ... ние сме хората които плащат данъци, здравни, работим и се опитваме да градим нещо. Активни сме в обществото, правим оборот в магазини и заведения, консумираме. Заради нас съществува държавата, която да работи за НАС.От нашия колективен труд се краде и се строят палати. От него се купуват депутатски мерцедеси и почивки в Евксиноград. Положението е за преврат пореден, ама за чий?
38
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, приемаме, че програмата е добра но за нея трябват пари. И как да се изпълни като крадат до 80%? Ще спрат да крадат или той ще спре? Той докато е жив ще лъже и краде. Неговите знаят но мълчат. Има и за тях но много по-малко, но има. И как без пари ще се осъществи тази програма? С лозунги и рязане на лентички ли? Смехотворни работи. И остана ли някой да Му вярва?