Швейцария на Балканите? Засега не, просто управленска програма!

Приоритетите на властта изискват "работа всеки ден", ще я видим ли?
121
Швейцария на Балканите? Засега не, просто управленска програма!
Кадър от началото на заседанието на МС, на което бе приета програмата. Снимка: БТА

Няма съмнение – ако управленската програма на правителството, публикувана късно снощи, се реализира, страната ни ще стане малка Швейцария на Балканите.

В документа е помислено за всичко, което сме си пожелавали и сме се надявали да ни се случи като стандарт на живот. Редица подобрения са набелязани даже за културата, която обикновено е "на опашката" или поне така изглежда.

Програмата е силно амбициозна и ако ползваме обобщението на премиера Бойко Борисов пред министрите му, наистина изисква "работа всеки ден", да не кажем всеки час.

Още по темата

Както подобава на такъв важен документ, повечето от записаните мерки и приоритети са на "висок" административен език и няма да се занимаваме с тях, още повече програмата е публикувана за всеки, който има търпението да прочете всичките 128 страници.

Без претенции за изчерпателност отбелязваме някои от конкретните приоритети, които нямат нужда от допълнително тълкуване или мислене какво са искали да ни кажат авторите.

Най-точни и конкретни са нещата, свързани с инфраструктурата, което не е изненада. Сред тях са доизграждане на автомагистралите "Струма" и "Хемус", обхода на Габрово с тунел под Шипка, изграждане на АМ "Калотина София" и др. По-лесно трябва да излизаме навън по суша и съответно да се връщаме вкъщи с откриването на нови ГКПП по границите с Македония, Сърбия и Гърция и модернизация на съществуващите пунктове.

Често прокламираните приоритети - присъединяване към Шенген, към еврозоната и отпадане на Механизма за Сътрудничество и оценка, пък няма да изненадат никого с присъствието си в документа.

В областта на външната политика е посочено, че ще поддържаме и задълбочаваме отношенията с Турция на принципите на добросъседство, взаимно отчитане на интересите и ненамеса във вътрешните работи. За последното редица коментатори вече отбелязаха, че се надяват и на новия турски посланик, след като настоящият внесе напрежение в това отношение.

По мигрантския проблем се предвижда извеждането на бежанци от големите градове като София към малки населени места в непосредствена близост до границата, а при наличие на силен натиск - осигуряване на сглобяеми контейнери за настаняването им в транзитни центрове на МВР. Така ще се проверява дали не представляват заплаха за националната ни сигурност.

И като говорим за сигурност, видно е, че темата за казармата не е окончателно затворена. В програмата е записано стартиране на широк обществен дебат за въвеждане на "наборна военна служба" и разширяване на възможностите за доброволна военна служба. Въвеждането на военното обучение в училище също не е забравено, като неколкократно е подчертана необходимостта от патриотично възпитание на децата. Както и задължително обучение по български език за деца, чиито майчин език не е български.

В областта на жилищната политика се предвижда подобряване на жилищните условия за маргинализирани групи от населението. Тук има известни въпросителни как, с какви средства и на какъв принцип, но уточнения няма.

С бюджетни пари пък за четирите години управление трябва да бъдат обучени най-малко 50 000 безработни по списък с търсени от работодателите професии.

Вероятно редица мерки, обещания и предвиждания няма да бъдат изпълнени поради различни обективни и субективни причини. Но ни се струва особено важно да се реализират тези от тях, които ще променят конкретни човешки съдби, до които държавата не винаги стига.

Затова се надяваме осигуряването на подкрепена заетост на най-малко 3000 безработни с трайни увреждания и най-малко 4000 души с увреждания над 18 г. да започнат да търсят работа или да имат работа, да са мерки не само на хартия.

А иначе в края на мандата през 2021 г. очаквайте минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата до 1500 лв. Дано ни стигнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
27
 
9
 
! Отговори
гого преди 6 години
Няма по-мрънкащ народ. Ами изчистете си дворовете, измажете къщите, не хвърляйте *** по улиците, спазвайте правилата за движение... Тогава ще заприличаме на нормална държава и това е възможно без много пари
36
2
 
22
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Уважаеми читатели, на снимката виждате част от престъпния елит на България, който ни управлява.
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджук паша "оправи" матрияла!
34
2
 
24
 
! Отговори
Циклоп преди 6 години
Това е Гьобелсова пропаганда
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Швейцарски сметки на балканите , това е факт, но само за управници и бивши комунисти партийни лидери и техните отрочета. Партийните крадци могат и Бил Гейтс да сложат в малкия си джоб.
32
23
 
1
 
! Отговори
Байфидан преди 6 години
И като сте се изпразнили всички по-долу само с негативни коментари, което ВИНАГИ Е ТИПИЧНО ЗА ***, какво постигате? ВИЕ с какво сте помогнали, макар и мъничко, държавата да е по-добра, независимо кой управлява. Защото съм сигурен, че който и да беше на власт и омразната ви тиква да не беше се раждал, коментарите ви щяха да са същите. Нали, злобни, жалки мрънкачи? СТИГА!
31
1
 
19
 
! Отговори
Хасан Ахмедов преди 6 години
Господин борисов, тук в България сама старите хора знаят къде е Швейцария. А онези, младите, които са отишли на Запад никога няма да се върнат. Само като видят мутрите на тия около тебе, които родителите и бабите са им избрали.
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, бе да - и Банкя ще стане Цюрих.
29
1
 
19
 
! Отговори
Тиквократ преди 6 години
За светли бъднини, води ни партийо любима! Бат Бойко ви даде заплатки да харчат ръчичките малки!2021 г. след 14-годишно членство в ЕС минималната заплата ще бъде:... внимание!!!... ту-ду-ру-ду-ду-ду... 325 евро!Естествено, ако Боце не се чупи преди това, защото еврофондовете свършват 2020 г. и после: адио, Рио, донт край фор ми, Арджентина, човекът взе парите, каза чакай малко...
28
1
 
13
 
! Отговори
А суджука? преди 6 години
Пише ли нещо за "суджука" в тази програма? За да получиш държавна поръчка колко процента "суджук" ще взима ГЕРБ? А и още нещо? Колко милиарда трябва да открадне Тиквата, за да се засити?
27
1
 
14
 
! Отговори
мдаааа преди 6 години
Като свършат парите за управленската програма, тя спира.След нов заем от данъкоплатеца, управленската програма продължава с нова сила да "папка" пари и т.н..
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този дебел и изфирясал чичка наистина е болен. Няма ли един свестен лекар в екипа му или ще гледат как ни затрива, за да стои на власт докато започне да се напикава в премиерското кресло?
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе не му ли е топло с тия кила в тая жега?
24
4
 
19
 
! Отговори
Нека сме сериозни преди 6 години
1500 лева средна заплата в България няма да има. Поне докато управлява мутрата от милиционерското училище в Симеоново. Това е. Комунистите до 89-та ме лъгаха със "светлото бъдеще" и некси не мога да повярвам на Тиквун, който ме баламосва по същия начин.
23
2
 
25
 
! Отговори
Зевзек преди 6 години
Швейцария на Балканите или Бангладеш на Европа?
22
3
 
28
 
! Отговори
А Истинате е друга! преди 6 години
На Боковите алабализми вече вярват само хора с IQ под 100. Фактите - за 7 години Боко направи така, че от предпоследни в класацията за доходи в ЕС станахме последни. Благодарение на Тиквата и ГЕРБ дишаме праха и на мамалигите.ТОВА Е ИСТИНАТА!
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отдавна България е Швейцария, но за Тиквара, Цецка Мамата, унижена жестоко от Тиквара, Цецо Цървула, Краси Велчев, Караянчева, Влади Финансистчето, Главчо, Деси секса, Веждичката, десетина кмета на гробарите от големите градове, Свинетка, Борша,Социоложката и още от Гробарската шай;;ка.Цялото депесе, "елита" на БСП, Доган, Плевнята, Първанов и още мордори.Грабежа на българите продължава с помощта на ЕС. Знаят, че сме най-бедни и нищо. Удобен е Монокнижника, слушка.А просперитет ..може, но някога
20
1
 
15
 
! Отговори
Беър Ви Грилс преди 6 години
"С бюджетни пари пък за четирите години управление трябва да бъдат обучени най-малко 50 000 безработни по списък с търсени от работодателите професии."Дам - вземете ги научете хората да оцеляват в пустошта, че със заплатите които се предлагат в най-търсените професии ще се наложи. Поне проблемът с бездомните животни може да се смекчи (без да има връзка с първото изречение).А за инфрастрктурата - не се бийте в гърдите и стига лансирахте проекти от преди 30 години. Качество > количество.
19
3
 
20
 
! Отговори
777 преди 6 години
Средна заплата 1500лв. през 2021г. Това ще е горе-долу колкото румънската минимална заплата тогава. Жалка работа! Ако предвижданията в програмата са един вид мечти, то и мечтите ни са жалки! Минималната заплата трябва да стане около 800лв. веднага.
18
1
 
9
 
! Отговори
ЙОВКОВ преди 6 години
До Да не се лъжемДа сте чели случайно МЕЧТАТЕЛЯТ от Йордан Йовков?