Бизнесът ни отказва поръчки – няма кой да ги изпълни!

Министър: Проблемът вече не е в корупцията, а в работната сила
119
Бизнесът ни отказва поръчки – няма кой да ги изпълни!
Снимка: flickr

Бизнесът в България започва да отказва поръчки - няма кой да работи, призна министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му големият проблем вече не е корупцията, а работната сила.

Още по темата

"В момента у нас има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Въпросът е, че започват да отказват договори и нови поръчки, защото няма кой да работи", каза Караниколов пред bTV.

Той обясни, че краткосрочните мерки на пазара на труда включват да се обърнем към българските малцинства в съседните страни и да направим всичко възможно да ги върнем у нас.

В момента сме се насочили към малцинствата в Украйна, Молдова и Армения, отбеляза Караниколов.

Според министъра повишаването на цените на някои хранителни продукти, например на хляба, не е само заради увеличението на природния газ.

"Пшеницата се вдига на световния пазар, тъй като реколтата в световен мащаб беше лоша", изтъкна той. 

Караниколов допълни, че държавата трябва да мисли за социално слабите, които не могат да си позволят поскъпването на парното.

"Доходите трябва да растат повече, по-бързо и с по-голям процент, отколкото разходите на хората", посочи още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
2
 
! Отговори
Другаря преди 5 години
Колко високи 600-700 лв ли.това ако е висока.има доста работа извън България и добре платена всякаква работа но плащат хората за разлика от българските фирмаджии- Бай ***.в Англия за работа във фабрика без език вземаш 2000 паунда
107
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
когато вдигнат заплатите поне средната 2000лв тогава ще се намерят и работници
106
1
 
6
 
! Отговори
посмалете малко! преди 5 години
До Анонимен 114Пич, ти си платен ***. Това, което пишеш е заблуда, че заплатите в Бг били много високи. Разпознавате се троловете по форумите. Всеки ви разпознава. Безсмислена е тая пропаганда, която леете върху нас. Ние също живеем в Бг и знаем какви заплати получаваме ние, нашите близки, приятели, съседи.Депутатската заплата е над 3000лв. Ти твърдиш, че всички около теб получават депутатски заплати.
105
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 98Пич, никой от познатите ми не изкарва под 2000 леа в София. Аз самия изкарвам 4000 чисти. Тва, че били ниски заплатите е първо - щото работите някаква ниско платена работа дето и маймунa може да я върши. Второ - щото не можете нищо, което да изкарва пари. Трето - щото ви е шубе да си искате повече от шефа. Четвърто - щото си барате макарите по цял ден "на работа". Пето - щото ви е шубе да си смените работата или местоживеенето, когато не ви устройва заплащането.
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Шменти капели"Доходите трябва да растат повече, по-бързо и с по-голям процент, отколкото разходите на хората", посочи още министърът....А от кого зависи?!"Е...от шефовете ви, примерно. И от вас самите.
103
1
 
5
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Това вече е като виц - апоетеоз на герберската логика:"Корупция няма ,но не тя е проблема"Бизнесът отказва да приема поръчки от държавата и свързаните с държавата/Бойко/Златев/Черепа/Пеевски/... фирмета. Защото бизнеса (поне истинският) се научи ,че с такива корумпирани субекти бизнес не трябва да се прави.А Караниколов е една от многото труженички на Пеевски държани на каишка в правителството.
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много се радвам
101
1
 
10
 
! Отговори
Шменти капели преди 5 години
Доходите трябва да растат повече, по-бързо и с по-голям процент, отколкото разходите на хората", посочи още министърът....А от кого зависи?!
100
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Работодатели" който мислят не с главата си а с Дебелото черво, е това бизнеса в България!
99
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво малцинство в Армения? Тия съвсем изтрещяха. Истината е една:Пазарът е свободен и всеки може да си търси щастието в ЕС. Част от Бг бизнесмените-наследници на комунисти и пишман демократи са на принципа - Пари за заплати няма, но за яхти и екзотични екскурзии има. Добре, че не всички са такива.
98
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
@Министър: Проблемът вече не е в корупцията, а в работната сила***Ами то всичко от корупцията тръгва, господин Министре! Щом работника няма сигурност че ще си получи заплатата за какво да се мъчи?? Колко български работници не си получават заплатите и няма български държавен орган който да ги защити!? Още по лошо сте става, господим Министре!
97
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците ще оправят работата. Трудолюбиви са, умни, изпълнителни и образовани.
96
3
 
34
 
! Отговори
Вал преди 5 години
Вашето време свършва,другари РОБОВЛАДЕЛЦИ!!!Свърши 2014г.,когато българите получиха право на работа в ЕС.Сега трябва да се конкурирвате за работниците с бизнесмени от Запада,а вие за това не ставате,защото сте *** българи,бивши ***,бандити и тем подобна *** ограбила народното имущество от соца.Няма да ви помогнат нито украинци,сирийци и даже папуаси от бразилската джунгла.Вие ще бъдете смачкани от западния бизнес,защото той се грижи за своя народ,а вие сте просто едни кърлижи и лешояд
95
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не напишете как Велев, Синдикатите и управляващите се пазарят да НЕ увеличават МРЗ от 2019год.? А пишете, че плащали.
94
2
 
13
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Боже, доживях този ден.
93
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия дни ще има голяма борса по труда във Варна. Много работодатели от Западна и Източна Европа ще дойдат да търсят български работници и специалисти. Но Днес-а не отразява събитието.Чорбаджиите не харесват българския работник, но чуждия работодател ще наеме българи. Вече няма да се налага да ходим да си търсим работа в чужбина. На място ще дойдат да ни наемат.Айде, българския бизнес да 'оди да си търси раб. сила в Словакия, Полша, Унгария, Австрия, Германия... и да предлага добри пари!
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работодател 88Щом ще дойдат други хора, спрете да ревете, че нямало кадри.От няколко години все внасяте хора, ама нещо не ви се получава. Що така?
91
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът да се научи да плаща, после да реве, че няма кадри. 83% от работещите получават под средната РЗ. Само 17% получават средна или по- голяма от средната РЗ. Това значи масова бедност при работещите хора.Омръзнаха ни статиите за глад за кадри.И снимката пак от някой кол- център.
90
1
 
23
 
! Отговори
Ванина преди 5 години
Поредната статия, която повтаря мантрата за липса на кадри и ни подготвя за внос на работници от други по-бедни държави, вместо работодателите да помислят как да повишат доходите на работещите.
89
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам на всички некадърни и неуки работници, които за 18 години образование не могат нито да пишат, нито да работят, нито да мислят - да им даваме по 10 000 Евра заплата. Нали бизнеса трябва да се грижи за работника. Като е създал бизнес, работодателя трябва да е готов да посрещне всички нужди на своите работници и да се грижи за тях.