Отпуск без труд: След майчинството!

Работодатели искат да отпадне натрупването на дни отпуск
Обновена: 18 окт 2018 11:01 | 18 окт 2018 10:45,
286

Работодателски организации предлагат да отпадне възможността жените, връщащи се на работа след полагащия им се 2-годишен отпуск по майчинство, да могат да получават и платения си отпуск, които се е натрупал за този период.

Позицията на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Още по темата

"Много е важно това решение на съда на ЕС. Говори се за родителски отпуск, който може да бъде планиран. Отпускът за изглеждане на дете до 8-годишна възраст може да се приеме напълно за родителски отпуск. Трябва да се подебатира малко повече сред експертите", обясни бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Василев отбеляза, че дават възможност на управляващите да коригират грешка, за която от АИКБ са алармирали преди 10 години.

"Не може да се брои за отработени двете години отпуск по майчинство. Това е несправедливо спрямо останалите работещи в това предприятие. Става дума за поправяне на една несправедливост. Имаме най-дългото майчинство в целия Европейски съюз - 54 седмици. В същото време имаме най-ниската раждаемост", коментира Василев в "България сутрин".

Христова се съгласи, че заявеното от работодателите е коректно, тъй като според нея те не коментират правото майчинството да се зачита за осигурителен стаж, а претендират върху размера на отпуск по майчинство да се изчислява платеният годишен отпуск и да се изчислява обезщетение, когато работникът напуска.

По думите на Василев са малко хората, които вникват в проблема и го разбират. А исканията на майките той определи така: "Дайте, искаме още, но няма да работим!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредният подъл начин как българи да превиват ръцете на българи. Да попитам, въпросните "работодатели" имат ли семейства- жени и деца? Ако не, ясно се разбира, че са алчни и амбицирани използвачи и бо.клу.ци. Но ако имат жена и деца, тогава, защо предприемат такива действия срещу собствените си работници, които също като тях имат семейства- жена и деца? Без работници, няма и работодател и вървеш на търговията и производството.
249
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Любо" В България се работи толкова, колкото са парите. Тоест малко."Лъжеш като дъ.р.т ци..нин, Любомире. Българите работят много , НО получават МАЛКО пари, а това е НЕСПРАВЕДЛИВО. Май се вживяваш на бг чорбаджия, искаш от сънародниците ти да работят МНОГО срещу МАЛКО заплащане. И още нещо, нещастнико: в чужбина, хората работят МАЛКО и получават МНОГО пари, и въпреки това, НЕ се оплакваш, ако например магазините не рабоят дълго и бързо, но в България се оплаквша от българите.
248
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По комунизма майчинство то беше 3г ще искаме да се върне ама няма как
247
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фсички частници са пълни *** дано фсички частни фирми да фалират бел ден да не видят
246
10
 
9
 
! Отговори
До 251 жена преди 5 години
Ами работи бе маце, никой не те спира можеш днес да родиш и вечерта да почнеш "нощна" смяна!
245
5
 
14
 
! Отговори
Жена преди 5 години
До ТаткоАхАхХА, ГОСПОДИНЕ, а Вие дали сте раждал, за да ми давате съвети? Като родите ми пишете пак.
244
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТаткоИ що трябва да гледа сама дете без помощта на бавачки, майки или бащи? Пожелавате и да е самотна майка, или? Що за злобен чичи.
243
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТаткоТатко, а ти дали си раждал? По името ми се струва, че не си. Къде се вреш в женски теми.
242
10
 
8
 
! Отговори
Татко преди 5 години
До Жена 239. Госпожо вие, дали сте раждала ? По коментарите ви ми се струва, че не сте. Пожелавам ви да отгледате едно дете, но без помощта на мама и тати или платени бавачки и тогава се изказвайте професионално !
241
2
 
15
 
! Отговори
До 240 преди 5 години
"В България се работи толкова, колкото са парите. Тоест малко." Имаше един девиз по времето на соца: "Ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат" Комунизмът научи народа да не работи, а само да иска и да краде. Това ни оставиха в наследство другарите...Трябва да благодарим на тях! Сега те са работодателите и почти 90% от бизнеса е техен. Какви са им заслугите - пълна експлоатация на хората, най-ниски заплати в ЕС, не искат да дават нищо и т.н. Ами не им работете и ще видим...
240
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво сте се заяли за това дали майчинството да се брои за трудов стаж или не. Една майка когато неможе да даде детето на детска градина защото няма места ще си го гледа със или без трудов стаж. Това няма да я спре. Знаете ли колко българки правят ин витро процедури за да имат дете и по колко опита? Ако знаехте щяхте да си мълчите. Тези жени се борят за деца без да ги интересува дали ще получат нещо или не. По добре успорвайте помощите на *** за "самотни майки" които нямат и ден трудов стаж
239
2
 
23
 
! Отговори
Комунисти = Мафия преди 5 години
Мафиотите, мутрите и чалгата се пръкнаха от БКП/БСП след 1990. . То не бяха рекети и убийства при тяхното управление. . Разграбиха държавата с червените куфарчета.. Разбиха и ограбиха предприятията. . Разграбиха здравната каса и пенсионния фонд. . Изнесоха парите в офшорки и т.н. . Сега са милионери с хотели по морето (всички са техни) и из цялата страна. . Станаха рентиери и работодатели, като дават най-ниските заплати в ЕС. . Почти всички фирми са техни и изстискват българите до дупка
238
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЯнакиНякои професии се заплащат много добре, други- много зле. Както е навсякъде по света. Нищо не ви спира да придобиете нови по-добре платени умения, вместо да хленчите.
237
6
 
14
 
! Отговори
Янаки преди 5 години
Няма кой да работи защото не се плаща добре. А не се плаща добре защото държавата ограбва всички по 100 различни начина.
236
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учудващо е че има хора които смятат, че в този живот могат само да искат и получават, без отсреща да дават нищо. Нещата отиват към сериозна катастрафа, няма кой да работи, а армии от търтеи реват за още и още пари, не стига това, ами и медиите предствят това за тяхно изконно право и нещо много възвишено.
235
12
 
5
 
! Отговори
Любо преди 5 години
В България се работи толкова, колкото са парите. Тоест малко.
234
20
 
21
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Аз пък обичам да работя. Не го намирам за уморително и тягостно, напротив- човек има нужда от стимул в живота, различен от това да си отваря краката. 2 години затворена в къщи или по цял ден на кафе с приятелки биха ме смазали умствено и ми е трудно да разбера жените, които искат такъв лайфстайл. Че и да ми се дава допълнителна почивка към 2те години, в които съм си почивала. Странна работа.
233
8
 
14
 
! Отговори
До 233 преди 5 години
Ако Европа ти е еталон за раждаемост, значи за жалост си доста неумен човек. И никой не е тръгнал да държи родилки на работа, но трябва да има разум и умереност във всичко. 2 години майчинство е прекалено, пък и през това време работодателя да ти дължи отпуск е лудост, нищо общо със здравия разум. И аз не искам да работя, някой да ми плаща сметките и да дава джобни, но порастнах и разбрах, че това не е възможно и правилно, вземи и ти да надмогнеш инфантилността си.
232
16
 
7
 
! Отговори
2г отпуска преди 5 години
Хахаха, най-мързеливия народ. Ставаме само да се оплакваме и да чакаме някой да дойде да ни оправи или пусне парички. Кафетата са пълни от сутрин до вечер с млади хора които трябва да са в началото на кариерата си. Вместо това молчета и кафета от сутрин до вечер че е по-лесно.Майчендките в САЩ са 3 месеца, БГ защото е много прогресивна 2г ххаахахахах после защо сме последни в Европа и на ниво Сомалия.
231
4
 
0
 
! Отговори
Всеки 232 преди 5 години
Явно ви се свършиха аргументите и ви останаха минусите, хубав ден!