2% от БПВ годишно губим от катастрофи на пътя

НПО представи учебни симулатори за кандидат-шофьори
Обновена: 8 юли 2019 16:28 | 8 юли 2019 15:38,
26

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Неправителствената организация "Институт за пътна безопасност" представи днес нови учебни симулатори за водачи на моторни превозни средства с изкуствен интелект.

Председателят на Института Богдан Милчев обясни, че симулаторите са възприети преди повече от 10 години в целия Европейски съюз, предава Агенция Фокус.

Той отбеляза, че в България повечето курсисти не провеждат обучение на магистралите поради отдалечеността на градовете от тях, а симулаторът дава възможност за такова обучение.

"Ние от ИПБ изучихме международния опит и симулаторите в Германия се използват като възможност до 4 часа от практическото обучение. Автошколите, които използват такова обучение, имат със 7% по-голяма успеваемост на своите курсисти", добави Милчев.

Той беше категоричен, че данните на Института за пътна безопасност показват, че страната ни губи по около 2% от БВП годишно от пътни инциденти. Богдан Милчев преметна, че това са почти 1,8 милиарда лева на година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Аз само да ви питам, колко % от БВП губим заради пътна полиция и любимият й въпрос - И ся ко прайм - ше почерпиш ли или да пишем? Айде сметнете си това, уволнете си 90% от персонала и да видим, какво остава като теглим калема. Рушвет-милиционера май взема превес, а? И друго - като искате симулатори, купете ги с парите от глобите, не с пари от бюджета, да видим колко сте на ти с математиката тогава.Не излиза нещо май, а? Аре ся ходете да правите кат вятъра.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди да коментирате, прочетете визитките на "експертите" в неправителствената организация "Институт по пътна безопасност" и ще си отговорите на много въпроси.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а от некачествени ремонти колко са загубите?!
18
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 4 години
в програмата на симулатора има ли ги ония в храстите с камерата? че ми е любопитно дали е като реалното все пак? сигурно на по старита версия те спират и те питат и ко прайм ся?
17
0
 
4
 
! Отговори
Видял преди 4 години
Пак ще гушнат милиони от тези симулатори. Нали вкарваха камери по изпитите, пак се купуват книжки, нали всичко се прави на таблет и пак няма резултат. Но за тези придобивки някои хора от МТИТС и пътна полиция и политици взеха доста кинти. Сега ще стане същото и с тези симулатори. Полигон да се върне е добра идея, но полигоните са застроени и/или не са пипани от 20 години или няма достатъчно.
16
0
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 години
Това е пълна лъжа. Ние не губим и 0.000000000000000000002% от БВП на пътя, а губим 5% от БВП на година от *** регулации за безопасно движение на пътя.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато ,бат Бойко въведе задължително светлините през деня каза,че катастрофите ще спаднат. с около 20%.
14
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Вместо симулатори и изкуствен интелект, моля включете в някои от рекламните блокове неща като: на нерегулирано кръстовище десностоящият е с предимство или на кръстовищата, пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите или паркирането на пешеходна пътека е забранено и т.н.
13
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Катастрофите са много, когато нарушенията са много и пътищата са калпави.Нарушенията са много, когато няма контрол.Това е.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този институт от колко човека е, аз знам само трима....Бившия полицай, една кака и един младеж с фотоапарат ..Търсят и те своето място на държавната хранилка
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да се върнат полигоните и повече практическа подготовка. Ето ви работни места от които има полза.
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простите българи само немски полицай ги оправят.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такова нещо като 2% БПВ - НЯМА
8
1
 
5
 
! Отговори
Я Я преди 4 години
пак налагате цензураама така е в бг това е
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде сега и симулатори ще се купуват. Няма симулатор, който да свърши работата на КАТ. Като знаеш, че можеш да правиш глупости безнаказано, ги правиш. Проблемът е в КАТ, и в липсата на контрол. Колкото и да си ***, ако има адекватен и достатъчно всеобхватен и некорумпиран контрол, ще внимаваш какво правиш.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я пак1 800 000 000 лв на година ?!?!средно по 600 загинали на година в бг имасложи още 1200 инвалидамакс 2000 човекакоето е много за нашата държавано дори по 2000 човека на година да губим то пак това не се равнява на 2%да не говорим че най-вероятно по 2000 на месец емигрират от държавата
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
я, почнаха да го гледат като загуба на пари, щом е така може да започнат превантивни мерки някой ден.До сега мислеха само как да взимат пари от хората с измислени глоби, явно ще се сетят че трябва и другите да спасяват, не само да ги скубят.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да подпишат обаче, че ако след тия симулатори катастрофите продължат или станат още повече тия от ИПБ ще покрият щетите. Щом гарантират да внесат 1,8 млрд лв гаранция в бюджета първо.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оооо, с това оправия няма.Българина е тоталлно некадърен шофьор с огромно его и самочувствие.Никой не може да пребори простотията българска.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много катастрофира туй БВП бе.