Да пропътуваш хиляди километри, за да умреш у дома, до майка си

34-годишен българин се върна вкъщи с помощта на Червения кръст в Италия
Обновена: 21 сеп 2019 21:11 | 21 сеп 2019 17:00, Веселина Йорданова
53
Да пропътуваш хиляди километри, за да умреш у дома, до майка си
Снимка: IFRC

Терминално болен българин, лекуван в Италия, реши да пропътува 1400 км до родината си, за да умре в нея и до майка си. Това стана с помощта на Червения кръст от Милано, който му предостави линейка.

Покъртителната история за последното пътуване на българина е разказана на сайта на медицинската организация от Милано, съобщи "24 часа".

34-годишният Николай, както е наречен фиктивно, бил баща на двегодишно момченце. Заедно с него и жена си живеел в Италия. Но всичко се преобърнало, след като Николай бил поразен от тежка болест, която го парализирала. Лекарите от болницата, в която се лекувал, само констатирали, че не подлежи на операция и е безнадеждно болен.

На българина останала една-единствена надежда – да види родината и майка си за последен път, преди да умре. В неговото състояние обаче полет със санитарен самолет бил изключен, още повече че семейството не можело да поеме разходите за него. Затова Николай се решил на друг вариант – напуснал болницата по свое желание и заедно с жена си и детето им решил да поеме към София с автобус от Милано.

Лекарите били против, защото пътуването можело да се окаже фатално за изтощения му организъм. Николай обаче искал на всяка цена да види майка си за последно. Тук настъпил обратът.

На 7 септември в 13,30 ч миланският Червен кръст получил обаждане от клона в Болоня, на който пък се обадило българското консулство от Милано, за да сигнализира за ситуацията с Николай. Българинът бил решен да тръгне само 90 минути по-късно с автобус за родината си.

Само няколко минути преди тръгването на международния автобус съпругата получила обаждане, че италианският Червен кръст ще му осигури безплатно линейка, за да го откара до София. Разходите поело седалището на организацията в Милано.

На 9 септември сутринта линейка с италиански санитари взела Николай и семейството му и през нощта пристигнала до дома на майката в околностите на София.

Няколко дни по-късно Николай издъхнал, но заобиколен от най-близките си хора в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
17
 
! Отговори
Анелия Димова преди 4 години
Светла памет на българина,за който последното пътуване е било до родината,последната глъдка въздух в България, при близките!Никой не знае какъв е бил живота му и защо е бил в Италия,не съдете! Бог да ви е на помощ за думите и злобните реплики.Червеният кръст в Италия заслужават уважение и благодарност за жеста.
39
3
 
0
 
! Отговори
да някой по долу преди 4 години
Разбира се че в Италия печели само 4000 на месец.В този сайт само Синди Афстралопитека, и Гущера могат са се похвалят с 5-6 цифрени заплати., за останалите не повече от 5 хиляди и то само ако си в Германия.
38
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв ,,българин,,?Родоостъпник
37
0
 
41
 
! Отговори
киреза 72 г. преди 4 години
Тъжна история....майка му го е родила,тя го е и погребала....никому не пожелавам такова нещо....редно е децата да погребат родителите,а не обратното...тъжно...А на италианците поклон...човекът е починал с успокоена душа.....Когато живеех в чужбината се боях че може да лежа в чужда земя....
36
2
 
18
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До House M.D.Разбира се че не плаща данъци върху парите изпратени от чужбина....но според теб къде се харчат тези пари...а позна в България...т.е. това са преки инвестиции в икономиката на България....от 2млн. българи 500 000 всеки месец да пратят по 200 евротова са 100 млн. евро всеки месец....а пратените пари са повече това е само пример.
35
1
 
27
 
! Отговори
Почивай в мир. преди 4 години
Дано Архангел Михаил отвори портите си за теб и бог да прости. Почивай в мир.
34
0
 
46
 
! Отговори
Трогателна ... преди 4 години
...история!Бог да прости човека! Съболезнования на близките му и почитания за хората от Италия, наистина много човечна реакция!
33
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог те обича, ЧОВЕЧЕ! БЪДИ БЛАГОСЛОВЕН, БРАТКО! Нямам думи ....(::::::.
32
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
майката - това е свято!Без думи за смелостта на Николай, детето му и жена му; за всички хора които са му помогнали да види човека който му е дал живот.БЕЗ ДУМИ и С МНОГО СЪЛЗИпочивай в мир смелчаго
31
0
 
35
 
! Отговори
Лия преди 4 години
Толкова гадости се пишат. Може би човекът е усещал, че действително ще почине и предпочел да спести на жена си и детето парите по пренасянето му, или жена му е решила да се върнат и останат у нас за да и помагат близките.Жестока съдба за него и близките му. Бог да го прости!
30
0
 
98
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поклон пред усилията на всички помогнали на човека в трудната му участ и искрени съболезнования на близките му!
29
1
 
72
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
По молба на българското консулство в Милано до Червения кръст е осигурена линейка.Не е самоинициатива на италиянците,но жеста е очевиден,както и транспортните разходи!
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Само 4000Е ли? Кажи че изкарваш 100000.
27
4
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала на италианците, тука ще те оставят да умреш като куче, а там за чужденец пращат линейка до София.
26
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нуну 26Да бе, за да се прероди пак в *** - мерси!
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D. 27Чакай малко, че то повечето българи работят на минимално осигуряване или кеш на ръка! При това положение, дори и 2та милиона българи да се върнат пак ще е същото дередже.
24
18
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
До #15:Колега, работата е там, че върху тези пари, които изкарвате в Италия /или където и да е в чужбина/ не се плащат осигуровки и ДДФЛ в България. Ерго, познайте от кого държавата ще вземе пари, за да плати пенсията на родителите Ви. ДДС не е единственият данък, който българите в България плащат. И няма никакво значение колко пари пращате на родителите си, щом върху тях не се плащат осигуровки и ДДФЛ.
23
13
 
68
 
! Отговори
Нуну преди 4 години
Никой не иска да умре в чужда държава. Всеки живее с последна мисъл да се прибере в родината си и сред близките си.
22
24
 
10
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Тука някой пишат, че не може да остави детето си, за да прегърне майка си. Не не може а трябва. Детето е създаване на още един ***, чрез съблазняване и това което в ада наричат любов. Отношението към детето може да бъде само дълг, а към майката която е дала дълга си и то в тежките години на България, ответната реакция може да бъде вече истинска любов, като тази след смъртта.
21
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немили, недраги! Това е тъжната реалност!