Държавата не дава: Маргарита Хранова без пожизнена награда

След 3 г. чакане: Певицата не е одобрена за награда за заслуги
147
Държавата не дава: Маргарита Хранова без пожизнена награда
Снимка: архив, БулФото

Държавата остави Маргарита Хранова без пожизнена парична награда за заслуги към нацията.

Идеята на отличието е да осигури старините на десетките изпълнители, актьори, творци и спортисти, които получават малки пенсии или изобщо нямат такива.

Маргарита Хранова е изпяла едни от най-обичаните български песни. Преди три години се пенсионира с 352 лева на месец. Тогава Съюзът на музикалните и танцови дейци издига кандидатурата й за пожизнена парична награда за особени заслуги към държавата.

Певицата все още чака отговор от Министерството на културата, предаде bTV.

"Трябва ли човек да грохне, за да му дадат такъв вид пенсия, пожизнена. Чувствам се безкрайно досадна. Така ми се струва, че е много обидно, да звъниш и да питаш: Абе, какво става? Тия мойте документи, като че ли просиш някаква награда", заяви певицата.

Наградите се определят от 15-членна комисия към министерството, в която има представители на всички артистични среди. Маргарита Хранова не попада сред тези наградени творци.

За пожизнена награда до 700 лева са кандидатствали 133 души, от тях одобрени са 47.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
13
 
26
 
! Отговори
олеле преди 4 години
Народа масово е яко ***. Информирайте се преди да ръсите мозък. Естрадните певци преди 89г. са изкарвали пари за държавата, от всички концерти по чужбина в държавата е влизала така ценната цужда валута, а изпълнителите са получавали жълти стотинки. Концертна дирекция е обирала всичко. Същата тази концертан дирекция не ги е осигурявала и по това време нямат стаж. Та сега на 90% от изпълнителите ни не им стига стажа. А след 90-те хората са си се осигурявали. Как пък на военните не затриха даните
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца не се работеше частно."Работодател" беше Концертна дирекция-държавна административна служба..Значи държавата носи отговорност .Освен ако не е сменена държавата.
71
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Певците и артистите през соца бяха на граждански договор.След всеки концерт те получаваха хонорар от концертна дирекция.Е,че не са се осигурявали си е техен проблем.Аз с 42 години стаж получавам 281 лева пенсия,а Хранова с 32 години стаж 350 лева? Що ли тъй?
70
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички творци заслужават награда, невинаги творчеството трябва да носи пари и творците да са мениджъри и счетоводители.
69
5
 
4
 
! Отговори
Воняев преди 4 години
Каналджията на какво-на дрога или емигранти?
68
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А каналджията, който работи във вонята за да живеем нормално, не е заслужил, така ли?
67
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е.Вместо да си е напъвала гласните струни и да забавлява населението,да е рботила като чиновничка в дс или пожарната,примерно и няма да имаше проблем.И тераса щеше да има.
66
13
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
не че не заслужава...просто държавата няма пари...
65
4
 
9
 
! Отговори
мангалезич преди 4 години
След тях и таксиметровите шофьори ще поискат пожизнени пенсии за заслуги!
64
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на социализма негодувахме срещу привилегиите на някои. Сега същата работа.
63
4
 
12
 
! Отговори
хотел Юнона преди 4 години
До так не можеНа Слънчев бряг по времето на Златния Орфей цялото жури се изреди във стаята и!!!Така и беше определена една от първите и награди и започна нейния стаж-кариерата!
62
4
 
22
 
! Отговори
Зилав преди 4 години
Не заслужават според мен такава пенсия, не са направили кой знае какво чудо, има много по-стойностни хора, които не показвате изобщо
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 73И как така точно техните документи изчезнаха.
60
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я виж ти, трябвало май да се плащат данъци и осигуровки. Не било достатъчно само да се вика демокрация. А бай Тошо на певците и артистите раздаваше апартаменти и после те първи го оплюха.
59
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Като вдовици...:Добра певица е Хранова,но като почти всичките певци не се е осигурявала за пенсия, нито по Тошово време,нито сега при демокрацията...."Не е така. Като не знаете нещо не се изказвайте. От много дълго време е ясно че :"Наградите бяха създадени след серия репортажи за Борис Гуджунов. Той, както и всички естрадни изпълнители, се оказаха без платени осигуровки за повече от десет години, тъй като документите, пазени от някогашната Концертна дирекция са изчезнали.
58
2
 
24
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Правят се на лисици всичките. Хранова е изкарала един куфар пари през годините. Сигурно има няколко апартамента и прибира наеми в София. Каква пенсия, какви 5 лв. да си е заделяла през годините
57
3
 
20
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
В нормалните държави, които ни дават за пример онеправданите звезди, за такива случаи има разследване за данъчни престъпления и присъди, не пожизнени награди. Само казвам...
56
7
 
13
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 4 години
До Анонимен Греда в окото ми ..виждащ ли? Тошовата власт ухажваше тия Андрешковци и не им придиряше да се оситуряват. Каквото изкарваха го...накарваха,т.е. го изпиваха най-вече и вееха капата. Аре гледал съм ги по Тошово време какви пиянски изцепки правеха певци и артисти. После симулираха пожар в Канцертна дирекция,та уж документите им изгорели....Дрън-дрън ярина.
55
3
 
12
 
! Отговори
Като вдовици... преди 4 години
Добра певица е Хранова,но като почти всичките певци не се е осигурявала за пенсия, нито по Тошово време,нито сега при демокрацията.То не са само певците и певиците. Огромна част от популацията ,която след 1989г. се юрна да става търговец,предприемач,таксиджии,тираджии и въобще частник не се осигурявяше за пенсия. Царот лиш или добър поне въведе минимални осигуровки за тия папльоци. Сега е дишли или наближава времето да се пенсионират и гледам почнаха да рИват като вдовици за . . й без пенсии.
54
1
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Жо-жо, жо-жо, безспорно някак си се изчислява 352 лв пенсия. По-важният въпрос е за какво ти стига тя, ако живееш в държава-мащеха