Медицинските сестри излъгани – увеличение на заплатите няма

Правителството отпусна 50 млн. лева, които не стигнаха до тях
Обновена: 3 окт 2019 07:14 | 3 окт 2019 07:10, Нели Христова
79
 Медицинските сестри излъгани – увеличение на заплатите няма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

След протестите на медицинските сестри от 10 април правителството издаде постановление, с което отпуска до 50 милиона лева субсидия за болниците. Ала средствата така и не стигнаха до болниците, съобщават от bTV.

Причината – месец след като кабинетът одобри субсидията, издаде ново постановление, с което редактира старото. И сумата е намалена от до 50 млн. лв. на до 6 млн. лв. – или повече от 8 пъти. Новата сума е дадена на общински болници, на такива, които оказват психиатрична помощ, и които лекуват пациенти с туберкулоза. От Лекарския съюз твърдят, че не знаят за редакцията.

"Нямам представа какво се е случило, защото в крайна сметка постановлението наистина беше до 50 милиона, разпределени по правилата на наредбата на министъра, заяви пред bTV д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Наредбата определя критериите и реда за субсидиране на лечебните заведения за дейности извън задължителното здравно осигуряване. Съответно по нея не се дават пари на всички, нито пък се дават директно за заплати. Т.е. още в началото е било ясно, че това не е механизъм за пряко увеличение на възнагражденията, казва медицинската сестра Надежда Маргинова.

Тя работи в сливенската болница, а в почивките пътува до София, за да продължи да протестира – пред здравното министерство. По думите й, "Много колеги повярваха, че това ще се случи, защото все пак от такова високо ниво като се направи анонс, трябва да се изпълни".

И въпреки че през май кабинетът редактира решението си, през септември премиерът продължава да твърди, че парите са дадени.

"Ние сме ги пратили тези 50 милиона. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме, а те не са 50, а са 86, да се оправдава той къде са", коментира на 12 септември министър-председателят Бойко Борисов.

”Парите са отишли в лечебното заведение, но, разберете, те отиват на базата на заработката, която са направили. Министърът на здравеопазването не увеличава заплати, министър-председателят не увеличава заплати, ние определяме правилата, по които най-справедливо да се разпределят парите за възнаграждения" - обясни Ананиев на 18 септември.

От здравното министерство обясняват, че заради отпуснатите по-рано през февруари 30 милиона лева, лимитът за субсидия към болниците е достигнат. Затова постановлението на кабинета е редактирано и сумата значително намалена.

Остава обаче неясно защо тогава първоначално са одобрени допълнителни 50 милиона лева. "Това беше една лъжа, това беше откровена една лъжа", коментира медицинската сестра Надежда Маргинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце е прибрал комисионната и за сестрите не е останало нищо...
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 10 години ли разбрахте,че се управлявате с лъжи продължавайте така .Поздрави от EU.
11
30
 
3
 
! Отговори
Оху преди 4 години
Медсестрите са абсолютно малцинство- къде видяхте толкова много медсестри? Старите се пенсионират,нови почти няма- за какво спорим тогава,като активно работещите медсестри в цяла България са по-малко от 7-8 хиляди? Това е колкото една селска община- и вие занимавате целия народ с нейните проблеми!
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сестрите трябва да излязат и да не спират да стачкуват до гласуване и получаване на исканата заплата,иначе няма да стане.Демокрация се извоюва не е даденост от правителството.Не са само заплатите обаче.Трябва да има модел при който да има избор за здравно осигуряване а не монопол на една социалистическа каса.Защо когато имаше излишък в НЗОК Дянков изтегли милиард и половина и още не са върнати тези пари?Това са наши вноски за здраве с как може да си позволява да ги пипа някакъв министър?!!!
9
0
 
18
 
! Отговори
11 преди 4 години
Парите стигнаха до болниците, но не и до които трябва
8
5
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Няма лъжа. Щом в постановлението пиши ДО 50 млн. лева ,значи не е нарушено. Сестрите да са чели внимателно постановлението и да продължат протестите.
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какъв здравен министър е този ? Най- обикновен счетоводител. Касата я източват който както си иска.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същото каквото се случва с парите за здравеопазване като цяло. Пари има, даже много, но не отиват по предназначение, а се разпределят (крадат) между определени хора без да стигат до работещите и пациентите. Колкото и милиони и милиарди да отпускат, без контрол нищо няма да стане
5
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е брутална подигравка с труда и здравето на хората. За самолети се намериха милиарди, а в същото време хората по малките населени места изнемогват. Никакво толериране на некадърността, лъжите и простащината
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме ли здравен министър?
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е Боко да ги излъже, иначе няма да е Боко! Докато му се мазнят и въздишат по неговата престорена мъжественост ще е така. Да си признаят колко от тях са гласували за смотаните гербери!
2
3
 
38
 
! Отговори
Излъгано камилче преди 4 години
Ама вие сериозно ли повярвахте, че на някой от управляващите му пука за вашите заплати?
1
4
 
33
 
! Отговори
Оффф преди 4 години
Че то някой повярва ли тогава? Блажени са вярващите..... Доказан лъжец и престъпник,не си спазил обещанието и хората са учудени ... Честно ми отговорете ,някой изненадан ли е?