Медицинските сестри излъгани – увеличение на заплатите няма

Правителството отпусна 50 млн. лева, които не стигнаха до тях
Обновена: 3 окт 2019 07:14 | 3 окт 2019 07:10, Нели Христова
79
 Медицинските сестри излъгани – увеличение на заплатите няма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

След протестите на медицинските сестри от 10 април правителството издаде постановление, с което отпуска до 50 милиона лева субсидия за болниците. Ала средствата така и не стигнаха до болниците, съобщават от bTV.

Причината – месец след като кабинетът одобри субсидията, издаде ново постановление, с което редактира старото. И сумата е намалена от до 50 млн. лв. на до 6 млн. лв. – или повече от 8 пъти. Новата сума е дадена на общински болници, на такива, които оказват психиатрична помощ, и които лекуват пациенти с туберкулоза. От Лекарския съюз твърдят, че не знаят за редакцията.

"Нямам представа какво се е случило, защото в крайна сметка постановлението наистина беше до 50 милиона, разпределени по правилата на наредбата на министъра, заяви пред bTV д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Наредбата определя критериите и реда за субсидиране на лечебните заведения за дейности извън задължителното здравно осигуряване. Съответно по нея не се дават пари на всички, нито пък се дават директно за заплати. Т.е. още в началото е било ясно, че това не е механизъм за пряко увеличение на възнагражденията, казва медицинската сестра Надежда Маргинова.

Тя работи в сливенската болница, а в почивките пътува до София, за да продължи да протестира – пред здравното министерство. По думите й, "Много колеги повярваха, че това ще се случи, защото все пак от такова високо ниво като се направи анонс, трябва да се изпълни".

И въпреки че през май кабинетът редактира решението си, през септември премиерът продължава да твърди, че парите са дадени.

"Ние сме ги пратили тези 50 милиона. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме, а те не са 50, а са 86, да се оправдава той къде са", коментира на 12 септември министър-председателят Бойко Борисов.

”Парите са отишли в лечебното заведение, но, разберете, те отиват на базата на заработката, която са направили. Министърът на здравеопазването не увеличава заплати, министър-председателят не увеличава заплати, ние определяме правилата, по които най-справедливо да се разпределят парите за възнаграждения" - обясни Ананиев на 18 септември.

От здравното министерство обясняват, че заради отпуснатите по-рано през февруари 30 милиона лева, лимитът за субсидия към болниците е достигнат. Затова постановлението на кабинета е редактирано и сумата значително намалена.

Остава обаче неясно защо тогава първоначално са одобрени допълнителни 50 милиона лева. "Това беше една лъжа, това беше откровена една лъжа", коментира медицинската сестра Надежда Маргинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
24
 
! Отговори
Сестра преди 4 години
Безочливи. Лъжци. Няма ли мед одити да се самосезират елате вижте 2ра мбал София. 670 лв ЗАПЛАТА на сестра в интензивно отд. Срам и позор Геноцид над мед сестрите Пари. ИМА ОТИВАТ В ОТДЕЛНИ ДЖОБОВЕ ДИРЕКТОРА ДАВА НА СВОЙ ХОРА НА ГРАЖДАНСКИ ДОГОВОРИ ХИЛЯДИ НЯМА ЛИ КОНТРОЛ
32
1
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
"Ние сме ги платили тези 50 милиона. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме, а те не са 50, а са 86, да се оправдава той къде са"..! Лъжа! Наглост! Безочие от страна на Вожда Боко! Сега на изборите, на лъжите на ГЕРБ трябва да сложим край. Кражби от магистрали, кражби от саниране,кражби от....., и от здравеопазване..!
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите знаят, че времето им изтича и почнаха да крадат като за последно. Вече дори не си правят труда да прикрият следите си.
30
2
 
15
 
! Отговори
Мистър 10% преди 4 години
Другара Доктор Бибитков - доайен в пожарникарските науки, да бъде така добър да обясни къде по дяволите са се дянали парите за колегите му!
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има напредък! Преди лъжеха на дребно, а сега на едро! Изберете ги пак, за да ви докажат, че може и по-зле!
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама иначе търчат да гласуват за мутротиквата. Той ги лъже в очите те пак нещо не разбрали
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ревем за някакви си 50 или 100 милиона??? По времето на Дянков бяха изтеглени милиард и половина от здравната каса и до днес никой от управляващите не обясни какяво стана с тези пари, къде отидоха, как така се изпариха.
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом преди толкова важни избори се лъже, а после пари няма, не искам да си представям след изборите каква наглост ще бъде.
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После пак да изберете крадливата *** на бойко
24
1
 
22
 
! Отговори
Сестра преди 4 години
Лъжат безочливо от най високо ниво пари дадени отпуснати изчезнали а ние сестрите изнемогеаме срам и позор министър и министър председател ЗАСРАМЕТЕ СЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ СПРАВИ ТЕ С ПРОБЛЕМА ЯСНО Е
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако им носиш торби и им даваш пари се грижат за теб.Ако не - въобще не те поглеждат.
22
3
 
23
 
! Отговори
1234 преди 4 години
За първи път ли е да ги излъжат? Защо няма синдикати като в гърция и франция? Там е проблема, държавата разби синдикатите
21
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беден лекар и медицинска сестра не съм видял.Всички карат скъпи коли и ходят по няколко пъти на почивка в чужбина.Отворете Фейса и ще се убедите.
20
2
 
4
 
! Отговори
Оху преди 4 години
С много осъдени престъпници също сме един народ- анонимниците значи предлагат да защитим и тях, още повече че те са поне 10 пъти повече от медсестрите!
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Което беше кадърно отдавна замина навън.Тук останаха некадърниците да си избират Суджуците.
18
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до ОхуЕ заради такива изказвания като твойто не върви България напред.Разделяш хората на малки и големи,на други и различни и така ни шляпат наред.Днес са сестрите,утре си ти,нищо,че се имаш за друго мнозинство.Това болшевишко мислене ни дърпа назад.Утре когато ти започнеш да пискаш за нещо ще ти светне лампата какво ти казвам,ама ще е късно.Сега трябва да защитим сестрите,утре теб в другиден други и нищо,че са нищожно малко всички сме един народ!!!!
17
8
 
2
 
! Отговори
Оху преди 4 години
А кои са безгласните анонимници та да слушаме тях?
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно тоя тетки ни натресоха Тиквата и Шайката му.
15
12
 
6
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Всички контрабандисти с бастисан "бизнес" пишат и беснеят срещу ГЕРБ!
14
6
 
28
 
! Отговори
--- преди 4 години
някой ще ми каже ли как един *** програмист дето една свещичка не може да сложи взима 5хил лева ,а една сестра дето ти зависи здравето от нея всима 500?