Добра идея ли е да караме целогодищно със зимни гуми?

Икономически - да, практически - не
Обновена: 7 ное 2019 12:38 | 7 ное 2019 12:33, Нели Христова
93
Добра идея ли е да караме целогодищно със зимни гуми?

Добра идея ли е да караме цяла година със зимни гуми? На пръв поглед в това има известна икономическа логика. Но съществуват и няколко сериозни практически проблема.

Още по темата

Приблизително пет години - толкова ще ни послужат гумите ако сменяме редовно зимни с летни. Ако използваме най-популярните размери у нас, 16-цолови гуми, то за тези пет години ще похарчим около 1800-1900 лева, без да включваме разходите за съхранение на излишния в момента комплект.

Но ако заложим на това да караме само със зимни гуми, комплектът ни ще издържи средно две години и половина. Сумата, която ще похарчим, е с 400 лева по-малко - няма да мислим за съхранение, зимните ви гуми ще се износват доста повече през лятото, но пък ще ги подменяте по-често, така че всичко изглежда наред.

Но ето къде идват проблемите.

Заради дълбоките си канали за отвеждане на вода летните гуми (вляво) са по-неподатливи на аквапланинг от зимните. И пак заради тях са несравнимо по-зле върху сняг и лед

Първо, зимните гуми не са особено добри в сухо време, а и са по-податливи на аквапланинг, защото нямат толкова широки канали за отвеждане на водата.

Второ, по-меката им смес означава, че се износват доста по-бързо и специфичните ламели по протектора се заличават.

Какви още проблеми има при целогодишното използване на зимни гуми четете на сайта на Аутомедия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
7
 
! Отговори
опел астра 98г. преди 4 години
От 2014 та карам целогодишно с едни зимни гуми Ласса препоръча ми ги гумаджията,навъртях 50 000 км и тая зима пак ще съм с тях.
60
3
 
10
 
! Отговори
Социопат преди 4 години
Едно време карахме само с еднин вид гуми ,но колите вдигаха само до 120км/ч, а и пътищата се чистиха здраво. Ако не е чист пътя виновника го пращаха в Белене да бели краставици...
59
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИМА НЕ ЕДНА СТАТИЯ В НЕТА , ЧЕ ЗИМНИТЕ ГУМИ СЕ ПОВРЕЖДАТ ПРЕЗ ЛЯТОТО И ПОСЛЕ НЕ СТАВАТ ЗА ЗИМАТА ОТНОВО!ИМА СИ ЦЕЛОГОДИШНИ ГУМИ
58
0
 
2
 
! Отговори
Буба преди 4 години
Не е добра идея.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПлавникПърво зависи от размерите. Една 16-ка кофти размер може спокойно да мине и 300 лв за Дънлоп или нещо от сорта. Евтините са по 200та. Та 8 гуми по 200 лв и смените им с баланс идва точно около 2к лвПреди 3 дни си взех Дънлоп по 213 лв парчето или 900 с монтажа
56
5
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
добре де,както и да е-зимни,летни..Важното е БИЗНИСА с гуми да процъфтява..Аз обаче пак ще попитам:-Като си правим "застраховка" "Гражданска отговорност"../ХВАЛА НА ТОЯ "ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ",който е дефинирал ТАКА тая "БУХАЛКА"/,защо след изтичане на срока на застраховката НЕ Я ПОЛУЧАВАМЕ ОБРАТНО?!?!?!?!Нали застраховката се състои в това:-Внасяш някакви пари и ако не сгафиш през срока,за който си се подписал,ти я връщат обратно...опа,сфинете!..За момент забравих къде се намирам..Извинете /ф
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няколко пъти ми се е случвало да карам със зимни гуми цяло лято, не е голяма драма. Така или иначе като си купиш евтини гуми ги сменяш на 2 години, така че все тая с какво караш, особено ако не караш много.
54
6
 
15
 
! Отговори
Язека преди 4 години
Дайте нещо за идеята да караме целогодишно с включени фарове... Тебе и ние да погалиме тиквата по ***, да не е запазена територия само за папите.
53
0
 
17
 
! Отговори
Деян преди 4 години
До високДа, те скоро ще пускат статии: Трябва ли да се кара с гуми от миналата седмица?
52
1
 
27
 
! Отговори
Деян преди 4 години
да, пак даойде времето за реклама на гумаджиите...писнахте вече с тия платени статии!само карате хора да си купуват нови гуми - без да е необходимо
51
1
 
21
 
! Отговори
Плавник преди 4 години
Днес.бг какви са тия златни губи 16 цола, които струват 1900 лева за 8 гуми? Сигурно говорите за Мишелин и Континентал, които си ги купуват богаташите и престъпниците, а не читателите на сайта ви. Гуми от среден клас, например Firestone, които са унгарски излизат около 800 лева за два комплекта, т.е. за 5 години както сте записали в статията.
50
0
 
21
 
! Отговори
висок преди 4 години
Аз зимните ги сменям с пролетни, после слагам летните, после есенните гуми!!! И като падне снега пак зимните....
49
2
 
7
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Всички разбират от зимни гуми даже и нелито христова...то аз не знам българина от какво не разбира ...да се чудищ защо все в лллайната си стои при толкоз рабиране от всичку...
48
0
 
37
 
! Отговори
Джо преди 4 години
За да продават повече гуми производителите ще измислят 12 вида за всеки месец от годината. "Не карайте с априлски гуми през август!" То вече зима няма. Има глобално затопляне заради загубите на Топлофикация по трасето.
47
3
 
18
 
! Отговори
Помня преди 4 години
При соца не знаехме какво е това зимна гума, ама си карахме и през зимата.Имаше Георги Димитровки- София , дето можеш да се прибереш със спукана гума и виденки, малко по добри.Абе мани , мани !
46
1
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До човек 38 Само дето зимните гуми през лятото "свирят " на завоите, при бавна скорост в града.
45
4
 
16
 
! Отговори
Дедо ви инструктор преди 4 години
А помислихте ли, че зимните и летните гуми имат различен състав и пропорции на материала от който са направени? Едните са за горещо време без да си променят качествата, другите са за температури по-ниски от 7-8 градуса!
44
1
 
23
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
не,не е добра идея!..Най-добрата идея е да караме със.."тримесечни " гуми-на всеки три месеца да купуваме и караме с нови...И като стана дума:-От почти 30 години ВНАСЯМ "осигуровки" "Гражданска отговорност"..-Доста тлъсти суми....До сега НЕ съм направил нито едно "ПТП"...Та ща не ща,си задавам въпроса:-КЪДЕ ПОТЪНАХА ХИЛЯДТЕ,които ме ЗАДЪЛЖИХА да внасям по сметките на..БУХАЛКАДЖИИТЕ?!?!?!?!?!
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до СТАЛИНДа ама москвичи и жигулки а днешните с големите обороти се пързалят като шейни!А и скоро не е падал голем снег да ти опре душемето да те видя!!!
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се кара само в града или по изчистено да отлична идея но пак на всеки 4 години най-много ще трябва нови гими да се купят.

Спонсорирани публикации