Добра идея ли е да караме целогодищно със зимни гуми?

Икономически - да, практически - не
Обновена: 7 ное 2019 12:38 | 7 ное 2019 12:33, Нели Христова
93
Добра идея ли е да караме целогодищно със зимни гуми?

Добра идея ли е да караме цяла година със зимни гуми? На пръв поглед в това има известна икономическа логика. Но съществуват и няколко сериозни практически проблема.

Още по темата

Приблизително пет години - толкова ще ни послужат гумите ако сменяме редовно зимни с летни. Ако използваме най-популярните размери у нас, 16-цолови гуми, то за тези пет години ще похарчим около 1800-1900 лева, без да включваме разходите за съхранение на излишния в момента комплект.

Но ако заложим на това да караме само със зимни гуми, комплектът ни ще издържи средно две години и половина. Сумата, която ще похарчим, е с 400 лева по-малко - няма да мислим за съхранение, зимните ви гуми ще се износват доста повече през лятото, но пък ще ги подменяте по-често, така че всичко изглежда наред.

Но ето къде идват проблемите.

Заради дълбоките си канали за отвеждане на вода летните гуми (вляво) са по-неподатливи на аквапланинг от зимните. И пак заради тях са несравнимо по-зле върху сняг и лед

Първо, зимните гуми не са особено добри в сухо време, а и са по-податливи на аквапланинг, защото нямат толкова широки канали за отвеждане на водата.

Второ, по-меката им смес означава, че се износват доста по-бързо и специфичните ламели по протектора се заличават.

Какви още проблеми има при целогодишното използване на зимни гуми четете на сайта на Аутомедия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
5
 
! Отговори
Алфа (Итал Пауър) преди 4 години
До избирател Карай си ТИР-а из Швабско и не пиши за машини, които си виждал само на картинка. Ако искаш да видиш ретро класика, произведена в Торино, спри в някое село в Сърбия и помоли да ти покажат. Нищо лично, южняк съм и кораби в автомобилистроенето не харесвам.
40
17
 
31
 
! Отговори
СТАЛИН преди 4 години
При бай Тошо карахме ЧИСТО НОВИ ЛАДИ с едни гуми цял живот не се изтъркваха ни зима ни лято помпиш и бензина евтин, ся много разбирачи летни гуми зимни гуми хаха много знаете от какво се правиха гумите тогава и днес
39
9
 
13
 
! Отговори
07.11. 22 градуса преди 4 години
Земна гума през лятото е абсурд за кратко време протектора се "изпича" от високите температури и става твърда "свири" на завой и вече не е зимна по логично е през зимата да караш с летни гуми при 10-20 градуса както е в България.
38
4
 
22
 
! Отговори
хипер гъз.аря преди 4 години
Аз пък карам 3 коли през годината - със зимни, с летни и с Фсесезонни през есента и пролетта. Фсе пак са преходни сезони (нито зима, нито лято). Сменям ги точно на есенно и пролетно слънцестоене. Кат им мине сезона ги хвърлям заедно с колата. Ми нямам къде да държа тез коли.
37
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
със зимни гуми се кара там където има зима или температурата е постоянно под 7 градуса! всичко друго е опасно, дори не ми е ясно защо се изискват зимни гуми за райони като созопол или бургас, където почти винаги е над 7 градуса и вали през зимата. ама нашите кратунковци от парламента карат на конвейр.
36
4
 
2
 
! Отговори
Гошо от Toronto преди 4 години
Зимните гуми не са само за сняг както някои мислят. На ниски температури летните гуми стават твърди заради материала от който са направени и сцеплението им намалява значително. Аз карам много - по 40 000 км на година. Винаги със зимни гуми през лятото. Имам две коли - и двете са с по 2 комплекта джанти - на едните със зимни а на другите с летни. 2 пъти в годината сменям гуми на колите - като си имат собствени джанти е много по лесно и не трябва да се балансират всеки път.
35
4
 
15
 
! Отговори
човек преди 4 години
Ми пробвал съм като две от гумите са ми зимни и ги карам целогодишно.Не са мръднали, а не помня кога ги купих, във всеки случай доста повече от две години.Може би от порядъка между 4 и 6 годишни са и си имат грайфер над 4 милиметра. Вижда се с просто око. И в най-големите жеги не са мръднали, колата спира, тръгва, никакви проблеми!
34
8
 
11
 
! Отговори
Z.GUMI преди 4 години
15 г. карам само със зимни гуми и ги сменям на 2 или 3 години , без да гледам грайфера.Минавам около 10-20к. км. годишно.Никога досега не съм видял гума да се разпадне.Освен моята карам и служебни коли с "правилните" летни гуми,няма разлика в спирането и летните са по-шумни.Зимните са 20-30% по-скъпи , какви икономии ви гонят.Нека коментират само хора , които шофират, ама не в NFS;)
33
7
 
10
 
! Отговори
ПФ преди 4 години
Със зимни гуми може да стои колата през лятото ако стои в гаража до есента. През юли и август тез гуми са чао за много малък пробег.
32
1
 
22
 
! Отговори
яверт преди 4 години
Добра идея е да имате 2 коли едната с зимни едната с летни. Или карайте камион там няма зимни гуми.
31
1
 
6
 
! Отговори
Лудко преди 4 години
Аз карам с всесезонни от ноември до март. взимам си асиметрични подходящи за кал и сняг за в града, а за балкана си имам вериги щото там друго не помага.Лятото с летни с много канали за дъжд.
30
3
 
5
 
! Отговори
Итал.Пауър Фиат 125 преди 4 години
До избирател ГАЗ на северозападналско.Само се пречкахте по пътищата с тия комунделски каравели.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАрах стара вече кола 10 години със зимни гуми. Задните ми бяха закупени след това и ги карах 7 години.Е за това време ми втръсна от тях, и след този период имах огромен грайфер и можеха да изкарат още доста време. Съвсем друг е въпросът че бяха станали твърди (летните също се втвърдяват леко след 2 лета....)и поради това ги махнах.Факт е че задните се хабят по прнцип по-бавно, но моля само да не говорите глупости за.износване.Равносметката - никога не съм имал проблем с тях без значение сезона
28
5
 
11
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Всичко зависи от стила на каране на водача!Аз карам само със зимни и ги сменям след като направят кръгло 3 години. При това грайферите са си все още в норма, но поради овехтяването на самата смес стават по-твърди и предпочитам да ги заменя.Има колеги които съсипват същите гуми за една година!Всеки трябва да си прецени сам как кара и кое ще му е по изгодно!
27
1
 
17
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Леле мале,като чета коментарите и ток ме бие.От гуми и спирачки не пестете да не ви е яд после.
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, те хората не случайно са измислили зимни и летни гуми, ама нали сме си "сиромах човек, жив дявол", та все гледаме да спестим, ама точно от гуми да пестиш май си е като игра на руска рулетка, ососбено ако караш много и то извън града. Че в града с 40 км и да стане нещо ще спреш или най-много да оправяш ламарирни, ама при 120 на магистрала?
25
1
 
22
 
! Отговори
Континентал преди 4 години
Драги зрителЕ,Дали някой от вас изгледа клипа и видя спонсора му?!Въпреки, че и тази марка прозвежда всесезонни гуми, не споменаха изобщо за тази опция в клипа си. Защо ли? Знам, че сега гумаджиите и търговците ще ме нахейтят яко. Чувал съм и аргументи от типа - ботуши през лятото и чехли през зимата. Знам и че всесезонната гума е донякъде компромис. Но!Изгледайте тестове на всесезонки. Не е необходимо да са и скъпи марки.Карайте плавно и зиме и лете. Бъдете колегиални. Ще видите ефекта сами
24
0
 
4
 
! Отговори
От мен преди 4 години
Това лято реших да доизкарам зимните гуми на служебната кола, защото така или иначе щях да ги хвърлям понеже бяха стари, нищо че имаха още грайфер. Минах с тях около 5000км. само градско и преди седмица ги смених, защото едната предна гума се разпадна и започна да спада.
23
4
 
11
 
! Отговори
Да сменяш или да не? преди 4 години
Кое е по-изгодно? Да купувам зимни гуми веднъж на 5 години или да ги съсипя още първото лято на 40 градуса и всяка есен да се налага да купувам нови? Защото нещо не ми се вярва да изкарат 2, 5 години при много каране в жегите. А както знаеме лятото се ходи на почивки, шофира се повече. Та ще си съсипеш зимните гуми доста бързо.
22
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луди ли сте и искам това с фаровете да отпадне през деня освен когато е мъгла и дъжд или сняг смятам през другото време е излишно