Каква е равносметката от началото на прехода?

Алексения Димитрова: Прочитът на документите е любопитен
Обновена: 8 ное 2019 22:43 | 8 ное 2019 22:42, Веселина Йорданова
32

30 години от началото на прехода! Каква е равносметката и поучихме ли се от грешките?

"Бих искала да имаме повече свидетелства какво е било преди 30 години. Много интересни, нови неща излязоха в докладите на американския посланик по онова време - Сол Полански. Американските дипломати в София са били много изненадани от събитията на 10 ноември", каза в студиото на "Денят ON AIR" журналистът от вестник "24 часа" Алексения Димитрова.

По думите ѝ има доклад, който е пратен от България и в него се казва, че "Москва има пръст в 10 ноември".

"В докладите, изпратени след 10 ноември, един от източниците на информация на Полански е Шарапов. Те двамата са били в абсолютни идеологически различия няколко дни преди това. Любопитен е този прочит на документите, защото подкрепят нещата с факти", коментира журналистката пред Bulgaria ON AIR.

Димитрова обясни, че има документи, които е искала преди 9 години, а ги е получила това лято.

"Има един доклад от 16 или 17 ноември, в който Полански пише за своя среща с Луканов. В него пише "Луканов се опита да каже, че обядът ми с Петър Младенов е катализирал процесите и Прехода, но не смятам, че това е така", разказа Алексения Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя била изненадана и от доклад на Уилям Монтгомъри, който е озаглавен "1988 г. - Събужда ли се спящият?"

"Полански е бил по-малко информиран дори от заместника си - Монтгомъри за случващото се. В Съюза на българските журналисти имало пререкания между Милко Балев и Соня Бакиш. Това е една от първите податки, че нещо бушува в интелектуалните среди", каза още журналистката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
Никаква равносметка не може да се направи,най-младия комунист управлява държавата,а с него и останалите комунисти,нищо не правят,държавата ни е в дъното на всички класации ,в ЕС,с тези факти,каква равносметка може да се направи.
30
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Щерю тъпунгера не разбира че интересчиите на власт могат да се пишат всякакви. Днес комунисти, утре фашисти и да ни залъгват с всякакви демагогски лозунги докато си уреждат внуците.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Равносметката е 30 % загуба на население в България. Загуба на 3 милиона от 9 милиона.Равносметката е обърната: "Пазарни избори" и "Политическа икономика"Изборите станаха пазарни и платени, а икономиката стана политическа и непазарна.
28
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Прекалено много продажници и комунисти във всички ръководни структури! Ако не бяхме такива продажници на бившите комунистически шефове сега заплатите масово щяха да са 1500-2500 лв.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време имаше Милиция и нямаше Битова престъпност, Ало измамници, Майстори на покриви рекетьори ь ДНЕС има Полиция която регистрира броя на престъпленията!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време имаше ДС а Днес децата на ДС имат държава.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Topli socialisticheski jilista na komunisticheskata partizanska aristokracia da dojivieat svetloto komunistichesko badeste pod zlatni pokrivi s izraiski bibleiski tekstove...
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки нормален българин на по-голяма възраст помни простотията на социализма. Лошото е, че възрастните в България не могат да променят манталитета си от времето на режима.
23
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И НА СЕВЕР И НА ЮГ СОЦИАЛИЗМА Е ***.
22
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РАВНОСМЕТКАТА Е ПРОЦЪФТЯВАЩА СВОБОДНА ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА ЗАГЪРБИЛА ГНИЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ, КОРУПЦИЯТА, ПРОСТОТИЯТА, ПРЕСТЪПНОСТТА.
21
1
 
15
 
! Отговори
К1 преди 4 години
Промените започнаха много преди 10.11.1989г. Наследниците на комунистическата номенклатура искаха да живеят , като наследниците на кастата със синя кръв на запад и като принцовете на изток , но нямаха тяхната подготовка.След 10.11.1989г. те се насочиха към икономическата власт , като си създадоха и преторианска гвардия от спортистите за тормоз на инициативните , които могат да застрашат техния монопол.
20
8
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Социализма е като цигарите, откажеш ли го не ти вреди.
19
7
 
9
 
! Отговори
Според мен, преди 4 години
през последните 30 години в България бавно беше ликвидиран "социалистическия" начин на труд в т.н. "трудови колективи".Работливи и мързеливи, кадърни и некадърни работеха заедно и получаваха еднакви заплати. Това демотивираше работещите да се стараят.Кариера в работата правеха само членовете на БКП.Днес работодателите назначават хора след провеждане на интервю. После има изпитателен срок, да те видят "колко струваш".Затова днес мнозина некадърници и мързеливци въздишат по времената на СОЦА.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мислех да драсна два реда, но всичко вече е написано.
17
0
 
5
 
! Отговори
Механджийски преди 4 години
До 11 Жената на Станко Тодоров, шеф на парламента при Бай Тошко.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
появи се бай *** великия партиен връзкарски некадърен бизнесмен и полуидиотите които му ръкопляскат и способните се изнесоха
15
6
 
23
 
! Отговори
Равносметката преди 4 години
За 30 години демокрация България загуби 3 милиона души население избити или прогонени от родината ни със здравен и икономически геноцид срещу българския народ.Това е равносметката.За сравнение във всички войни които България е водила през последните 150 години сме загубили 550 хиляди т.е. половин милион мъртви по бойните полета за 150 години.
14
13
 
10
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Всичко е по гот.С 2000 лева в София съм по добре от с 2000 евро в Мюнхен.Купона е по як и п..ките са по яки.
13
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 1939 България беше разсипана унизена окупирана държава с три фалита.Сега,макар и въпреки упоритата съпротива на комунисти и рашисти сме част от християнската цивилизация.Никога Българите не са живели по добре.
12
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакъш преход не е имало. За 30 години комунстите построиха от селска една индустриална държава. Грешки естествено е имало. Сега всички по-кадърни се изнасят от България. Територията се опразва и рано или късно ще се заеме от Турция.