Българи в Германия: Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят

Стотици българи в германско месопреработвателно предприятие са били третирани като модерни роби
17 яну 2020 07:00, Елка Василева
148
Българи в Германия: Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят
Снимка: архив, БГНЕС

Стотици българи в едно германско месопреработвателно предприятие са били третирани като модерни роби. В същото време мениджърите, наели ги на работа, са прибирали милиони. Сега със случая се занимава германски съд, пише Дойче веле.

Предполагаемите престъпления са извършени преди повече от десет години, но хвърлят ярка светлина върху тъмната страна на месопреработвателния бранш. Обвиненията гласят: незаконна заетост, дъмпингово заплащане, неправомерно извличане на печалби, възлизащи на милиони, както и предполагаемо грубо преследване на личния интерес.

Тези обвинения на прокуратурата в Олденбург са отправени към двама мъже, които между 2007 и 2010 година са наели стотици български работници, изпратени на работа в едно германско месопреработвателно предприятие.

Милиони на гърба на български работници

Става дума за седем случая, в които различен брой българи са били наети за работа при разфасоването на животни и при пакетирането на месото. Фирмата на двамата обвиняеми играела ролята на един вид посредник между месопреработвателното предприятие и различни български фирми, които набирали хората в България и им взимали такса за посредническата услуга. Работниците дори трябвало сами да финансират транспортните си разходи.

Българските фирми вписвали заплащане между 6,50 и 7,50 евро на час, а от германското месопреработвателно предприятие били изисквани 10,30 евро. Работниците обаче получавали много по-малко - по всяка вероятност под 5 евро. Принципно те били наети само за определена дейност - разфасоване, подправяне или опаковане, с която се ангажира фирмата-посредник и единствено тя би трябвало да се разпорежда с работниците.

Ситуацията с българите обаче е съвсем различна, смята прокуратурата: те работели редовно като всички останали работници със съответните чипове и лични номера. Плащано им е не за килограм обработено месо, както изискват договорите, а на час. Тоест, не става дума за наемане на работници за определена дейност, а за класически трудови отношения, за които обаче към този момент е било необходимо специално разрешително. Причината: Германия отвори трудовия си пазар за българи и румънци чак през 2014 година. Предполага се, че чрез тази схема е била спестена огромна част от разходите за заплати и осигуровки - сумата възлиза на милиони.

"Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят"

Докато съдът в Олденбург се занимава с този случай, в град Дийпхолц, също в провинция Долна Саксония, един германски пастор изнесе разтърсващ доклад за условията, в които живеят и работят българите и румънците, наети на работа в германската месопреработвателна индустрия.

"Хора за изхвърляне" - така пастор Петер Косен описва съдбата на стотиците българи и румънци в Дийпхолц. 12-часови смени, шестдневна работна седмица, мизерно заплащане - така изглежда техният живот в Германия, разказва проповедникът, който си е поставил за цел да избави тези хора от неволите им.

"Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят", обяснява пасторът и добавя: "Брат ми е лекар и често приема в кабинета си трудови мигранти от Румъния, България и Полша. Чува и вижда ужасяващи неща: болни и напълно изтощени хора, които вече нямат никакви сили. Но нямат право на болнични, защото знаят, че който се появи с болничен лист, може директно да си ходи".

Петер Косен изброява и други аспекти на експлоатацията: "Карат ги да плащат между 300 и 400 евро за матрак в обща стая с още няколко души, удържат им посреднически такси за започване на работа, има дори такси за ползване на общите помещения за почивка. А "по-бързо" е първата дума, която трудовите мигранти научават в Германия", разказва пасторът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
22
 
! Отговори
пецата преди 4 години
ние в момента сме в робство, престъпно правителство сложено от запада обслужващо тяхни интереси, пари има обаче върхушката не ги дава за да сме постоянно на"червено", цяла европа върви напред а ние назад , но нямаме сили и дух за да се отървем от това робство затова им се получава, психологическите характеристики на този народ са идеални за управляване това е такова т.по стадо което без овчар не може , затова ще е така още 5 века
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки нелегален емигрант е заплашен от такова отношение към него.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мерцИдва ит конкуренцията. Заплатите в тези места не са и 1/15 от общия разход. Даже и да станат двойни, покачването няма да е фраоантно ... ама видиш ли CEO-Тони компания искат 7-8 цифрени бонуси тая година!!!
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Кажи беее! Ко малчи уееее!!!КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ! КАЖИ!(Не съм гомкопипействал - нарочно го направих така)
55
2
 
56
 
! Отговори
Мерц преди 4 години
Хора, отнасяйте се с уважение към "бачкаторите"! Защо пишете толкова жлъчно? Като си купувате месо, кайма или колбаси, гледате да е евтино, нали? Откъде идва ниската цена, замисляте ли се?Не всеки има шанса да се роди в добро семейство и да бъде обгрижван от любящи родители. Не всеки е имал шанса да расте в хубава градска среда, да учи езици, да получи добро образование и т.н. Тези нещастни хорица са отишли почтено хляб да вадят, а не да крадат. Защо ги плюете, защо ги унижавате?!
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До А Бахме МладиАниии ще си научим бе! Ще отнеме врем! Ще е трудно! Ще има глад, билка, болести, мизерия им прочие ... но накрая ше се справим! Не ни трябват други държави и глоспти! Можем и смао!!!
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама и децата им прибират нещо напоследък
52
2
 
9
 
! Отговори
дада преди 4 години
ама това продължава и сега - куриерските фирми в Германия - БГ подизпълнителите им спират тока на хората от разнасяне на пратки - туй знам има още много сфери с подобни гешефтарски тарикатлъци
51
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо става дума за необразовани хора които освен да прости бачкатори друго не стават. И кво? Да страдат? Да ти вършат тежката работа за без пари, докато ти взимаш 10-15 пъти повече за седене на стол, лъжейки себе си и света, колко важна ти била работата, докато трупаш капитали, акции и прочие, а на 35 се пенсионираш, зщото си вече в 1-ви процент, който нямаше да може да съществува, АКА НЕ БЯХА ТАКА МРАЗЕНИТЕ ОТ ТЕБ РАБОТНИЦИ!!!!Така ли бе!!!! КАЖИ БЕ!
50
2
 
19
 
! Отговори
тук е по зле преди 4 години
Като тук е нетърпима мизерия какво да правят хората!Пример: на Лъвов мост в безистените ,незаконен цех за дограма плаща по 300-400 лв. на работниците(робите)!
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поведе се кампания, заедно с тая статия за Норвегия, да кара бегета да си седят у бегету.
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където и по света да идат бачкаторите ще се гаврят с тях, на всякъде състемата е направена така, че да бъдат в мизерията и да не могат да изплуват. На последък заради един проект се наложи да пътувам често до Англия, седя си на пейка в парка и случайно слушам двама наши гастербайтери отсреща, единия се жалваше, че в Теско чисто му давали само 1200 лири, и като плати неговата част от наема на малкото апартаментче в Лондон където живее с още двама му оставали 800, другия път в канализацията 2000
47
2
 
18
 
! Отговори
Швестер Велко преди 4 години
Името на един български посредник трябва да го за помните - Меркез!!! Турчин от Гоцеделчевско, ИЗПРАТИЛ там и експлоатира хиляди бедни хорица от този район....,, Меркез".... Близък на ДПС и БСП- безкруполен и алчен....,, МЕРКЕЗ"!!!
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми тези тарикати хубаво са експлоатирали нещастните хорица, ама сега германският съд ще намери достатъчно доказателства и "бизнесмените" отиват да търкат наровете, като преди това ще им вземат и последния цент.
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А също и чат пат им зимат бебетата!
44
3
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Тук някои с умират да превъзнасят колко добре е било през турско. Направете най-проста справка и вижте само сградите в Европа по това време, метрото в Англия още преди Освобождението и ще видите, че тук е било кално село. Нима не е ясно, че сме прескочили индустриалната революция тогава, защото сме били в теократична империя. Комунистите не са стока, но тук са били 45 години, заразлика от Османската империя. И не е било робство, а зависимост. Робството е унизително!
43
1
 
6
 
! Отговори
СПАСЕНИЕТО преди 4 години
До ВСЕ НИ Е ЕДНОВсички членки на ЕС да се наричаме европейци - от съответния произход както в САЩ
42
3
 
7
 
! Отговори
до 39 преди 4 години
До АнонименВсичко ни национализираха и кооперираха насилствено. Отнеха ни инициативата!Не работехме а само заемахме длъжнасти и винаги ни плашеха с ТИ КЪДЕ РАБОТИШ?
41
3
 
30
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Публикацията е вярно, но това е капитализма, драги братя и сестри. Обикновено посредници са сърби, хървати, албанци и всякаква друга с.в.о.лоч. Трудът на месарите е тежък, неприятен, неквалифициран и лошо платен. Колкото до "лошите германци", има и такива, но много рядко. Вършиш ли си работата, те уважават и ти плащат честно и почтено. Колкото по-ниско квалифициран е даден труд, толкова е по-голяма експлоатацията. Ако си инженер, лекар, айти специалист, това е друга бира.
40
9
 
3
 
! Отговори
ВСЕ НИ Е ЕДНО преди 4 години
Дали българин или европеец ще ни управлява! Нали вече сме едно цяло - европейци!Няма нищо срамно! Нали се освободихме от турците и пишман станахма?