Борисов питал наши заводи да произвеждат лекарства с хинин

От Китай можело да ни доставят, имали добър ефект
194
Борисов питал наши заводи да произвеждат лекарства с хинин
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа.

Премиерът каза това на среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб.

Още по темата
По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство "Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство "Хлороквин" оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за възстановяване при инфекция с коронавирус.

Премиерът е разпоредил на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани.

Министърът на здравеопазването незабавно издаде заповед за забрана на износа на такива лекарства.

Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента "Хлороквин".

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат.

Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
22
 
! Отговори
Писна ми преди 4 години
Ами да се сетят и за амидофена и гранафорина?!?!?!
145
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До моето имеДжина е най-противната напитка,че е и с неприятен аромат.
144
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До началото на 90-те години имахме много силно развита Фармацевтика - "Фархим", по възрасното поление може да помнят това наименование!.Днес, не зная какво е останало от научните ни изследователски институти и лаборатории, и от фармацевтичната ни промишленост!
143
1
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
писах ви баба преди на 8ми март вземайте аналгинхинин никой не чу сега олеле мале това е лекарство от комунизма който нашите фармацефти спряха да си пробутват разни антибиотици от 20-30 лева а аналгинхинина струва сега 1 лев
142
2
 
5
 
! Отговори
моето име преди 4 години
Джин тоник брои ли се за лекарство в такъв случай, при наличието на хинин в тоника?
141
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАМЕРЕТЕ СИ АНАЛГИНХИНИН АКО ГО НЯМА В БЪЛГАРИЯ ТО ГО ИМА В РУСИЯ ПРОИЗВЕДЕН В БЪЛГАРИЯ МИНАЛАТА ГОДИНА
140
0
 
10
 
! Отговори
БИЛКАР преди 4 години
КАЗАХ ВИ ПРЕДИ 20 НАМЕРЕТЕ СИ И ВЗЕМАЙТЕ АНАЛГИН ХИНИН КОЙТО ГО СПРЯХА ФАРМАЦЕФТИТЕ ДА СИ ПРОБУТАТ СКЪПИТЕ АНТИБИОТИЦИ КОИТО НЕ ВЪРШАТ РАБОТА СЕГА ИЗВЕДЪЖ ДОЙДОХА НА МОЯ Е ЩО ТАКА БЕ МИМЕ!
139
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От повече от 15 години, всички активни съставки се внасят от Китай. Заводите в Европа само проверяват качеството(някой и това не правят), мереха различните съставки, бъркаха и стиковаха капсули и таблетки. Това ни е производството. Ако имаме химия да произведе хинин сега супер, ако не , на опашката да чакаме от Китай, ама тя опашката голяма и онези с многото пари се предреждат....
138
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименХинина се произвежда не само от кората на хининовото дърво,но и по химичен път.Така ,че не е необходимо да имаш хининова гора.
137
1
 
7
 
! Отговори
Джин с тоник преди 4 години
Тоникът е газирана безалкохолна напитка с разтворен хинин. Първоначално е използвана за профилактика срещу малария...Смесената напитка джин-тоник възниква в британската колония Индия, където британското население смесвало лекарствения хинин тоник с джин, за да го направят по-вкусен.
136
1
 
3
 
! Отговори
Синтетичен хинин преди 4 години
До Анонимения, който си мисли, че хининът е само естествен. От десетилетия се използва синтетичен хинин, никой не ползва хининивата *** ;)
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 131Не си ти когато си *** !!
134
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам една страхотна новина!!След тази епидемия много от простото население на тази държава ще си е отишло завинаги.
133
0
 
7
 
! Отговори
А бе Гешев преди 4 години
Те ти случай да разследваш Приватизаторите на фармацевтичните заводи. За жълти стотинки, гарантиратирана печалба без грам мисъл за националния интерес и за здравето на нацията.
132
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хининът се извлича от кората на хининовото дърво. Къде са ни дърветата, че да им вземем кората, че да извлечем хинина? Или братския ботсвански народ ще ни изпрати баш на нас?
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да питаш някого в заповедна форма. Това не ти е глаголът ask... Можеш да попиташ ДАЛИ произвеждат лекарства с хинин.
130
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алтерниращ веганистСтига лъга,бе!Парацетамола уврежда черния дроб и може да докара до рак,но не и аналгина.Защо спряха българските лекарства и хинина,а? За да си продават скъпите и вредни бо.к.луци!
129
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хинина е много евтино лекарство и го забраниха от запад щото конкурира техните скъпи и неефeктивни илачи пълни със много страничини ефекти ама опаковката продава пък вътре какво има нали пише Мийд ни Краваристан и кварталните тетки се подмокряха да се хвалят, че се лекували със тия химии.
128
0
 
19
 
! Отговори
11 преди 4 години
Яяяя, сетиха се най-накрая за хинина. Че това е истинското лекарство, а за пневмонии пеницилин, тетрациклин, доксициклин. Премахнаха ги защото лекуват.
127
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най-после се сетиха от 1месец китайци са дали информация че л-ва с-щу малария помагат със същото действие е и аналгин хининът и преди като дете са ме лекували с него и нищо ми няма до сега -изведнъж приеха ни в ЕС и евтините ни л-ва станаха вредни за да почнем да им внасяме скъпите л-ва -изчезнаха декарис-л-во за глиcти амидофена -изчезнаха още л-ва на нашия пазар Дано това изпитание доведе до извода трябва да си пазим бълг.пр-ство за Б-я преди всичко да консумираме бълг да се обличаме с бълг