Борисов питал наши заводи да произвеждат лекарства с хинин

От Китай можело да ни доставят, имали добър ефект
194
Борисов питал наши заводи да произвеждат лекарства с хинин
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа.

Премиерът каза това на среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб.

Още по темата
По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство "Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство "Хлороквин" оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за възстановяване при инфекция с коронавирус.

Премиерът е разпоредил на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани.

Министърът на здравеопазването незабавно издаде заповед за забрана на износа на такива лекарства.

Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента "Хлороквин".

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат.

Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай си произвеждат, не е проблем и ние да си прозведем едно време го произвеждахме. Браво с Китай и Русия напред да преборим вируса.
125
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСпоред мен,вируса е пуснат,за да унищожи икономиката на държавите и най-вече китайската икономика.В Италия вируса е в икономическия район на Италия,които търгуват също и с Китай,на юг,където са бедните италиански райони и няма икономика,няма и вирус.
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питал наши заводи дали могат да произвеждат лекарства! Могат ама друг Път,*** пример Софарма без внос на субстанция от Китай не могат да направят един *** Аналгин! ТАКА че забравим с ПРАВЕНЕТО!
123
0
 
17
 
! Отговори
ЪУГЙИК преди 4 години
Единния европейски пазар и партньорство се оказаха едно голямо нищо. Купуваме от Турция, търсим Русия, внасяме от Китай...къде са ви европейските партньори
122
1
 
11
 
! Отговори
ЪУГЙИК преди 4 години
Едно е ясно, без производство сме за никъде...А ние нямаме такова, видя се че на ЕС не може да се разчита.
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До вагиниращия алтерМного не се зъби тоя вирус не е случаен туй е като щама ХИВ-1 обаче удря белия дроб по-слабите около 2-3% ще умрат ама тия дето се спасят малко или много прoдължителността на живота ще се намали. Някой има интерес да не получиш пенсия, че глобалния дълг е към 265 трилиона долара имаш ли си на идея туй колко пари са. Човечеството е работило поне 2 000 години за да натрупа тия дългове
120
0
 
15
 
! Отговори
asd преди 4 години
Може ли някой да каже защо европейските ви партньори не помогнаха на Италия и търсим всичко от Китай. Защо Европейските ви партньори, като Германия, изнасяят хапове за САЩ, а няма за европейците...Къде са ви евроатлантическите ценности и взаимопомощ
119
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнете също и българския ФУРОТАЛГИН!
118
0
 
12
 
! Отговори
До поправка преди 4 години
Забрави и добрият Кодтерпин,ама някой го "обвини" че бил използван за дрога и го спряха,не че дрогата сега не може да се намери на всеки ъгъл!
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гоу веган плодовете и зеленчуците не страдат от вируси и после на гей-парад.
116
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аналгин-хинина,действително беше много добро лекарство,но на фармацевтичната мафия по света и у нас, не им трябват,добрите стари лекарства,на тях им трябват "нови"гръмко рекламирани и страшно скъпи"хапове"
115
0
 
11
 
! Отговори
поправка преди 4 години
До АнонименВърнете старите български лекарства - аналгин,хинин,амИдофен,нифазолин,капките за нос и уши,българските антибиотици!
114
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВКААААА
113
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дааа, а някога имаше аналгинхинин, който много помагаше и беше евтин!
112
1
 
12
 
! Отговори
Първо преди 4 години
За тези, които много се чудят , защо хинин. Първо през 1957 г е имало пандемия от Азиатски или китайски грип. В света са си отишли над 3милиона души. За САЩ 70000. У нас също много хора са си отишли. Не знам с какво са се лекували, но след това са ни лекували с хинин, а после с аналгин хинин. В Китай, а после във Франция и в Италия също са установили подобрение на пациентите след прием на антималарийни лекарства. Този който не вярва да прочете чужди сайтове.
111
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алтерниращ веганистХинина е точно за вируси,а също и за настинка,а и убива бактерии,може да не е идеалното лекарство,но е подходящото лекарство!Няма как да се изобрети идеалното лекаство за вирус създаден в лаборатория!
110
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен,който твърди,че .."Ако падне бойко барабойко.."..Авер,душо,КУКЛО,по-голями КРАДЦИ и некадърници от Боковата Хунта нашата история НЕ познава!!!!!..дано да ви плаща добре Де Била за резила,който ..макар и "анонимни" ,трупате върху себе си с тия дефинирани дивотии дето блъскате!Например:-когато Разбойко узурпира властта в 2009-та,държавния дълг на България,оставен от "крадците преди него" ,беше 13..ТРИНАДЕСЕТ процента от БВП!!!За десет години с Тиквата на власт стана 30 и нагоре пр
109
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАко падне Бойко,ще се върнат на власт най-големите крадци,заради които България е бедна държава,те в момента не са в управлението и целия натиск и атентати срещу ГЕРБ са, за да се върнат те отново на власт и грабят!
108
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хининът е по-силен от хлорохина при малария"Хининовите препарати остават лечението на избор за тежка тропическа малария, причинена от щамове, устойчиви на хлорохин, пириметамин / сулфадоксин, мефлоквин или многорезистентни щамове на Plasmodium falciparum"
107
0
 
18
 
! Отговори
мимоходом преди 4 години
до коментар 88 "мн. здраве от Тато"Вместо немибацин си купете сулфатиацол на прах, използвам го и ми трябваше преди месец - имаше го в аптеките за около 1,60 лв.Аналгин хиниът беше много ефикасен, както и невралгинът при възпален нерв, който също вече го няма.От глупост и алчност ни усложняват живота.