Пациенти с лупус и артрит останаха без лекарства заради COVID-19

Още преди кризата те са се снабдявали от Гърция, Турция и Румъния
23 мар 2020 15:49,
11
Пациенти с лупус и артрит останаха без лекарства заради COVID-19
Снимка: Pixabay

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България изпрати сигнал до началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски за проблем с лечението на пациенти с диагнози системен лупус, системна склероза и ревматоиден артрит.

Тези пациенти лекуват състоянието си с медикамента Плакенил, който е обаче нерегистриран в България. Те няма друга алтернатива, тъй като през 2019 г. е спряно от производство друго лекарство - Резохин.

При това положение пациентите у нас остават без алтернатива и се ориентират към снабдяване с Плакенил от съседните ни държави.

"Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България още през миналата година предприе редица действия, за да може пациентите да имат достъп до Plaquenil 200 mg в България, но без особен резултат, поради незаинтересованост на производителя да го регистрира на българския пазар. Наясно сме с тежките, бавни и скъпи административни процедури по регистрацията, но смятаме, че това не трябва да е причина за лишаване на пациентите от достъпно лечение", пишат от организацията.

Те отбелязват, че на фона на пандемията от COVID-19 този медикамент стана изключително търсен и, вече има недостиг в предлагането му във всички страни.

"Същевременно над 4 000 хил. души в България (по наши неофициални данни) го приемат ежедневно и благодарение на него са живи и допринасят за икономиката и обществото. За тях става невъзможно да намират и да си доставят в България хидроксихлороквин сулфат, защото страните, от които обичайно го купуват, въвеждат ограничения за продажбата му и приоритетно обезпечават нуждите на собствените си граждани. В Турция, от 16.03.2020 г. вече се изисква рецепта, издадена от местен лекар, за да бъде отпуснат медикаментът на чуждестранни граждани, показват сигнали на пациенти, подадени към ОПРЗБ. Ситуацията в Гърция е подобна, както и във Франция, Англия, Германия. От Италия доставките са невъзможни в момента", обясняват от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания.

Тази ситуация принуждава много хора да прекъсват своето лечение, а това ще доведе до обостряне на основното им заболяване, риск за живота им и спешни хоспитализации, които в условия на пандемия е добре да бъдат избегнати.

Пациентите с ревматологични заболявания искат съдействие за намиране на механизми за осигуряване на активната съставка хидроксихлороквин сулфат в условия на пандемия от COVID-19 за пациентите с ревматични заболявания, които са на лечение с него. Допълнително се търси и помощ за регистрация на медикамент, съдържащ хидроксихлороквин сулфат на българския пазар, за да могат всички нужадещи се от него да имат свободен и сигурен достъп до медикамента.
ю

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
jojo преди 4 години
Пациентите с лупус и ревматоидни заболявания страдат вече година и нещо. Ревматолози и пациенти сигнализираха ,че са останали без нужните им лекарства ,но никой не направи нещо за да се пуснат отново в бг Резохин. Има и други терапии ест. но при всеки човек е индивидуално от това от което ще се повлияе....дали биологични или НПСВС и пр. Сега създалата се ситуация може да влоши още повече положението ,защото не можем вече да си набавяме лекарствата от Турция и Румъния.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не смятам че трябва пациентите с лупус и др автоимунни заболявания да страдат от възникналата ситуация и смятам че бълг.ревматолози и лекари няма да ги оставят без л-ва а ще алармират ако се стигне до такава ситуация досега поне в ефир не сме чули такава информация .Надявам се тези пациенти да се лекуват ако им се прекъсне л-ние да информират медиите които излъчват ефир
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убийте всички хора, само защото има риск да се заразим от един грип. Нещастно правителство и *** мерки!
5
0
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СИГУРНО ИМА ПРОБЛЕМИ С ДОСТАВКИТЕНО ПОЗНАВАМ ЧОВЕК КОЙТО ИМА РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ И ТЯ ПИЕ ХУЛИО ДАВАТ И ГО БЕЗПЛАТНО И НЯКАКВО ПРОЛИЯ БРЪКВА СЕ ЗА НЕГО 200 ЛЕВА НО Е НА 6 МЕСЕЦА
4
0
 
4
 
! Отговори
jojo преди 4 години
Плакенил в Турция ти струва 5-6 лв. но за 20 бр. таблетки( хайде да си говорим истината)Резохин си купих последно в бг май месец 2019г. на цена от 26 лв. за 100 бр. таблети .Все още имам запас от него ,но не знам до кога. Така като гледам, няма да мога скоро да си купя отново....и не ми се иска да мина на метотрексат отново.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се ослушват, чакат коронката да освободи малко НОИ от изплащането на пенсии и когато ножът опре до кокала, ще го внесат. За техни хора е осигурен вече, другите кучета ги яли
2
0
 
6
 
! Отговори
Не се ослушвайте преди 4 години
като св.иня у просо. Колко пъти да казвам - спешно преговори с Турция и внос на лекарството. Последно купувах хидроксихлорохин фосват/пречистен Резоксин/ от Одрин декември миналата година и струваше 5 /пет/ наши лева.Каквито мита, данъци и каквото там се начислява, дори и да завишат цените комшиите, бягайте да преговаряте.Спряхте и резоксина, който беше 3-4 лв.Какво още чакате, казаха ви, че и срещу короната се използва.Още си правите оглушки и лечението пак ще е според пациента.Знам, че следите
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента ако си болен от нещо друго оставаш на заден план.