COVID-19 активен върху банкноти 24 часа, върху стъкло - 72

Монетите задържат заразата 30 часа
123
COVID-19 активен върху банкноти 24 часа, върху стъкло - 72
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Безопасната дистанция спрямо другите, която ни спасява от заразяване с коронавирус, е 2 метра. Това показват последните изследвания, разкри ръководителят на Катедрата по хигиена в Медицинския университет професор Емил Воденичаров пред bTV.

Още по темата
Ученият сподели съвети как да се предпазят от инфектиране с COVID-19 в условията на пандемия.

Според професор Воденичаров коронавирусът се задържа и оживява различно време върху различни повърхности.

Върху гладки повърхности като стъкло може да оцелее до 72 часа, върху мед – 3 часа, но върху банкноти той е активен 24 часа, а върху монетите – 30 часа.

Изключително важно е, когато се приберем вкъщи, да съблечем дрехите си и да ги поставим да се проветрят на слънце, а ако не е слънчево, може да ги минем с парочистачка. Обувките задължително трябва да се оставят навън.
Сапунът е изключително ефективен срещу коронавируса.

Според последното изследване на доктор Пали Тондерсън от Нови Южен Уелс в Австралия това се дължи на факта, че сапунът съдържа амфифили, които са подобни на покритието на поктритието на самия вирус и той го разпознава като „свой“, но като троянски кон, когато тези амфифили проникнат в COVID-19, разрушават неговата структура.

Професор Воденичаров смята, че това става чрез повишаване на налягането, а също така разрушава белтъците и лепидите във вируса.

Може да си приготвим дезинфектант и вкъщи, използвайки спирт над 80%, дестилирана вода и глицерин, съветва професор Воденичаров. Друг отдавна забравен дезинфектант, който може да използваме е разтвор на хлорна вар.

Също така в борбата срещу коронавируса може да се използват и ултравиолетови лампи.

Тяхната светлина го унищожава, но трябва да се внимава да не изгорят кожата ни и очите ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те в Китай затова си дезинфекцираха и парите. Абе...няма отърване от вируса, само дано го изкараме леко.
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко време седи върху шофьорска книжка и служебна бележка за пътуване, че на КПП-тата доста опипват на денонощие.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 63 Ами някой който е заразен на опашката преди теб и си даде дебитната карта на служителя и т0й я мушне в терминала, след това ти с твоята карта в същия терминал не можеш ли да пипнеш вируса и ако си избършеш носа или лицето няма се заразиш, бе?
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вариантите да се зарази човек са стотици...може би..Вируса не се вижда. Нямаше да има нужда от защитни облекла, ако може да се спре по друг начин това заразяването. А ситуацията е много сложна. Щом напредналите държави не се справят, значи наистина има сериозен проблем за решаване.
58
5
 
11
 
! Отговори
Лековит извор преди 4 години
Внимание, парите сеят смърт. Затова предлагам уникална услуга: унищожение на вируси по пари. За целта внимателно съберете всички пари които имате. изтеглете и тези в банките. Внимателно ги опаковайте в торбичка. Обадете ми се като сте готови, и не чакайте много. Аз ще мина и ще събера всички пакети. По този начин вие няма да се заразите и ще продължите да живеете. Побързайте, времето ви изтича. Ето, вече имам обаждания, тръгвам да спасявам животи.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Касетофоните нямат нищо общо със свободата за разлика от средството за разплащане.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 63Банкнотите и монетите минават през всякакви ръце и понякога са пипани и от болни хора.Например, ако някой болен даде 50 лева на банкнота в аптеката, то има шанс да зарази продавачката. Иначе всеки, както предпочита, така да плаща. Никой нищо не е забранил.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 57 Малко разграничавай нещата...Ако БНБ продължава да печата банкноти- винаги ще има хора които да плащат с тях. А видеокасетите и видеата спряха да се произвеждат, защото дойдоха новоте технологии.... дискове , компютри и т.н. и вече не се купуваха старите защото новите бяха по- качествени! Но аз а съм сигурен и че много хора предпочитат плащането в КЕШ, защото няма възможност да ти източат сметката разни шарлатани. Но един ден за жалост всичко ще е по електронен път.
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма пари в брой, някой зад компютър някъде ще решава можеш ли да си купиш хляб. Ако не живееш както властта иска, няма да купиш. Сега все още можеш да извадиш някоя заразена банкнота и да нахраниш семейството си.
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако пипате неща навън в никакъв случай не си пипайте лицето, носа или очите без да сте си измили ръцете преди това. Ако следвате тона правило шансовете за заразяване намаляват.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен ми прави впечатление, че в Израел има около 1500 регистрирани, много повече отколкото в Гърция. Нали евреите бяха най-умни, най-добри лекари, команарят света за всичко.
51
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54Не е нужно да се забраняват парите в брой.Постепенно 99% от потребителите ще престанат да ги ползват.Ще изчезнат, така като изчезнаха видеата, касетофоните с касети и тн
50
3
 
8
 
! Отговори
Cc преди 4 години
По цял свят ситуацията с коронавируса е овладяна, с изключение на СВРЪХ модерните държави като Сащ и страните от ЕС.
49
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По парите има и куп други бацили. Нищо ново не се съобщава.
48
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баща ми миналата година през лятото изкара тежка двустранна бронхопневмония, отделението беше пълно с възрастни мъже като него. Може да е изкарал ковид без да сме знаели
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незабавно трябва да изследват всички хоспитализирани болни с двустранна бронхопневмония за "КО-ВИД" 19. Едва тогава ще стане ясна клиничната картина в страната!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНали казаха да си проветряваме дрехите на простора и стаите да проветряваме- за да се унищожи във въздуха вируса. Още не беше въведено извънредното положение и съветът за магазинерите беше- проветрявайте, за да излезе вирусът навън и да умре. Явно са били бабини трънкини
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако не може да се плаща с пари, понеже е опасно, да ни оставят да си вземаме каквото искаме без пари..как мислите?
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименумира при 56 градуса.
43
1
 
8
 
! Отговори
Как преди 4 години
Го доказахте да не би да имате вирус в епруветка и сте го сложили на банкнота.Странна работа.