Доц. Чорбанов: Носенето на маски не спира вируса, а и крие рискове

Има резон в организираните протести срещу носенето им, смята той
281

През последните седмици се състояха протести на няколко места в Европа срещу носенето на маски - хора излязоха по улиците в Германия, Белгия и Швейцария, а този уикенд - и в Рим.

"Протестите в Европа срещу Ковид-маските са по-скоро логични и се базират на разнопосочната информация, давана от различни институции. От една страна, държавните институции настояват на строги мерки, изолиране, на всякакви предпазни средства. От друга страна - много научни екипи подхождат скептично, смятайки че тези мерки не предотвратяват нито разпространението на вируса, нито са ефикасни, но пък драстично влошават начина на живот", коментира в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Андрей Чорбанов от БАН, който ръководи българския екип, разработващ ваксина срещу коронавируса.

И в България много хора се оплакват, че носенето на маски за дълъг период от време ги кара да се чувстват некомфортно.

"Но тук става въпрос не само за комфорт, а за една постоянна влажна среда на устата, която от медицинска гледна точка не може да бъде много полезна. Носенето на маски крие рискове, защото нашата уста не е стерилна, в нас живеят хиляди бактерии и доста вируси, тази динамика може да бъде сериозно нарушена, поставяйки такива препятствия, каквато е маската, за дълъг период от време. Организмът не е предвиден да живее при тези условия, в един продължителен период от време, а на някои места приеха носенето им и на открито", коментира доц. Чорбанов.

"Аз няма да проповядвам въстание срещу държавата, доколкото има норми, които се спускат. Но не смятам, че маските възпрепятстват разпространението на вируса", каза ученият от БАН.

Докъде е стигнал прототипът на българската вкасина, надеждни ли са откритите досега и защо СЗО обърна позицията си - сочената с пръст Швеция вече е давана за пример в борбата срещу коронавируса - гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
към169ти правиш ли разлика между маска и шлем. Чул си за шлема нещо, ама маската си я добави от теб нали.
166
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София в магазините, в градския транспорт, в лечебните заведения и т.н. всички да с маски с редки изключения обикновено от хора от малцинството. Проблем е, носенето на маска под носа, както правят много хора. Явно не всички имат достатъчно сиво вещество между ушите, за да схванат, че огромната полза от маските е, ако се носят от всички и то правилно. За съжаление нямаме държава, която да обясни на хората как да носят маските и да им покаже какво става, ако нямат маски или ги носят неправилно.
165
1
 
0
 
! Отговори
До 171 преди 3 години
Теб да ти прави впечатление какви маски се носят навсякъде? Или смяташ че само в България ползмаме от плат.
164
0
 
2
 
! Отговори
до 169 преди 3 години
кое е това тук, тук някой научен център, изследователска лаборатория или що. Кои да тези учени, дай имена, институти, публикации, да прочетем оригинала. Ибаче бг журналистиката още от времето на списание БТА паралели ни залива с екзотични открития на учени,някакви си, от някакъв си университет, дрън дрън
163
3
 
2
 
! Отговори
до 169 преди 3 години
хайде уточнявайте се, веднъж вируса бил много малък и минавсл като през отворена врата, сега и аерозолните капки били много малки. Чудно хирурзите що ги носят тез маски, да се крият от пациентите ли. Акс си си направил самоделйклка от на баба ти дупчените кюлоти ,да няма да спира аерозолите от дишане,кашлица и кихане.
162
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безмислени са опитите да убедиш ковидиoтите, че е необходимо да носят маски. Знае се, че където убеждението не помага, се прилага принуда. В Швеция правителството посъветва, какво да се прави и какви правила да се спазват, всички спазваха съветите и те се оправиха без да им налагат ограничения. В България явно не става само със съвети.
161
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, организирайте си живота така че да не ви се налага да носите дълго маска !!!АДАПТИРАЙТЕ се !!!Така е в света който живеем.Неспособните да се адаптират УМИРАТ !!Естествен подбор.
160
8
 
1
 
! Отговори
До 166 преди 3 години
Само че миналата седмица тук имаше статия в която американски учени твърдят, че нито шлема нито маската спират аерозолните частици.
159
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
иво христов не случайно каза 80% са де...ли, 20 са нормалните. Махайте си маските поне да станете 100% и да се свършва с таз държава на крет е.и.
158
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В магазина днес всички бяха с маски, отпред имаше дезинфектант, нямаше човек, който да не си дезинфекцира ръцете, стремяхасе хората да спазват дистанция, доколкото е възможно. Браво!Значи не е толкова трудно, ако продължаваме така ще преборим тази пандемия относително с добри резултати, въпреки изявите на всякакви знайни и незнайни специалисти!
157
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова е безнадеждно... Просто изпитвам отчаяние от неспособността да се възприемат фактите. Южна Корея имаше в началото на март няколко хиляди АКТИВНИ заразени. Обаче, понеже носят маски и са дисциплинирани, а не като българските пищконосци, до момента имат общо 21000 случая, активните са колкото при нас - 4000. Населението им е над 50 милиона, гъстотата е много по-голяма, отколкото при нас. Толкова е ЛЕСНО да се види КАТЕГОРИЧНАТА полза от носене на маски в тази ситуация.
156
10
 
4
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Същото казва и д-р Росен Бакалов. Слушайте неговата лекция. Той казва, че маската е отворен камион, а вирусът е муха, която влиза в този отворен камион. Частиците на вируса са трилярди пъти по-малки от плата на маската и минават през мрежата. От шлема нулев ефект, тъй като отдолу и отгоре дишаш. Единствено има ефект от дихателните апарати. След време може да ни накарат като космонавти да ходим с дихателни апарати с бутилка с кислород.
155
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двата основни довода на умствено ограничените:-Маската не спира вируса;-Маската ви спира въздуха;... Ъъъъ кво??
154
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кoвидиоти сте вие от сектата на Свидетели на ковида. Пъхнете си по 10 парцала в устите и да не ви слушаме тъпотиите вече.
153
4
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
"доц. Андрей Чорбанов от БАН, който ръководи българския екип, разработващ ваксина срещу коронавируса." Хахахахахаха поредния търтей и хрантутник сипващ с черпака акъл, докато гребе с друг в публичната каца, крадльооо
152
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тънко ни подхлъзват към вездесъщата ваксина,съдържаща вещества за понижаване имунитета,при което наноелемента лесно ще се свърже с нервните влакна,ставаш послушен и изпълнителен на чужди идеи
151
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега имаме 17089 заразени, от които 676 са починали, а останалите 16413, ако останат живи, ще се мъчат да дишат през целия си останал живот.
150
12
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Проявяваш малко здрав разум и носиш маска, за да не заразяваш околните и малко да предпазиш и себе си. Другият вариант е да се правиш на ковидиoт, разпространяваш заразата, някои от близките ти умират, може и ти самият. Пораженията от заразяването си ги влачил цял живот, което прави живота ти жалко съществуване.
149
9
 
16
 
! Отговори
123 преди 3 години
Маски, каски, противогази. Всеки да носи каквото си иска. Ковида го измислиха за да контролират хората.
148
6
 
16
 
! Отговори
wer преди 3 години
Целия свят греши, а доц. Чобанов е най-умния!