Доц. Чорбанов: Носенето на маски не спира вируса, а и крие рискове

Има резон в организираните протести срещу носенето им, смята той
281

През последните седмици се състояха протести на няколко места в Европа срещу носенето на маски - хора излязоха по улиците в Германия, Белгия и Швейцария, а този уикенд - и в Рим.

"Протестите в Европа срещу Ковид-маските са по-скоро логични и се базират на разнопосочната информация, давана от различни институции. От една страна, държавните институции настояват на строги мерки, изолиране, на всякакви предпазни средства. От друга страна - много научни екипи подхождат скептично, смятайки че тези мерки не предотвратяват нито разпространението на вируса, нито са ефикасни, но пък драстично влошават начина на живот", коментира в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Андрей Чорбанов от БАН, който ръководи българския екип, разработващ ваксина срещу коронавируса.

И в България много хора се оплакват, че носенето на маски за дълъг период от време ги кара да се чувстват некомфортно.

"Но тук става въпрос не само за комфорт, а за една постоянна влажна среда на устата, която от медицинска гледна точка не може да бъде много полезна. Носенето на маски крие рискове, защото нашата уста не е стерилна, в нас живеят хиляди бактерии и доста вируси, тази динамика може да бъде сериозно нарушена, поставяйки такива препятствия, каквато е маската, за дълъг период от време. Организмът не е предвиден да живее при тези условия, в един продължителен период от време, а на някои места приеха носенето им и на открито", коментира доц. Чорбанов.

"Аз няма да проповядвам въстание срещу държавата, доколкото има норми, които се спускат. Но не смятам, че маските възпрепятстват разпространението на вируса", каза ученият от БАН.

Докъде е стигнал прототипът на българската вкасина, надеждни ли са откритите досега и защо СЗО обърна позицията си - сочената с пръст Швеция вече е давана за пример в борбата срещу коронавируса - гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 118Хирурзите носят маски по време на операция за да може да се предотвари замърсяване на оперираното място. Например падне ли сoпол върху това място това може да е зле за пациента
126
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До горката полиция!Ако два има с черни маски и единия е замерил полицията с камък то ще бият и двата - така е според неписания протокол.
125
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антихристите искат да носим маски и да загубим вярата си в Бога и също в имунната и дихателната си система.В момента хората трябва да устоят на това изпитание.
124
2
 
8
 
! Отговори
горката полиция! преди 3 години
Как ще разпознава образите на криминално проявените?
123
2
 
9
 
! Отговори
презервативи и маски преди 3 години
Спин и КоронавирусОт предервативи преминахме на маски............
122
1
 
5
 
! Отговори
алла- балла преди 3 години
До Д-р Ханибал Лектъркьорфишеци. Стадо овце сме!
121
2
 
6
 
! Отговори
Д-р Ханибал Лектър преди 3 години
Доцент Чобанов, ако си излъгал, ще те намеря.
120
4
 
7
 
! Отговори
До 124 преди 3 години
Ами защо ползваш маски , докато заваряваш стоманени тръби.То тия маски пазят ли ви?
119
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д-р Иванов , ами давай и шофьорите да карат без книжки! Мого елементарно изказване...
118
2
 
14
 
! Отговори
До 128 преди 3 години
,,във всяка болница ще го приемат доброволец,,Доста е съмнително. Правят се интервюта.Доста хора отпадат, защото санитарите трябва да имат определен IQ ,за да могат да се справят със задачата, да ползват дезфектантите, а и доста емпатия се изисква.Едно е да сменяш памперси на здрави хора, друго е да пипаш инфектираните екскременти.
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шефа също каза да не пишем да ходят в ковид отделенията да се заразят. Много било изтъркано.
116
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колеги, оставете маските. Шефа нареди да пишем за хладилни камиони.
115
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя синодален старец ,бесепар, да не бълва простотии.По цял свят лекарите ползват маски, той решил да ги отмени.Ясно. БСП като вземе властта,ще кара медиците ни да работят без лични предпазни средства.
114
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато медицинската сестра отиде да заварява стоманени тръби, тогава може и заварчикът да отиде да и върши работата. И в двете дейности има маски, ама сестрите реват , че трудно им било. НЕ ИМ ВЯРВАМ!!!
113
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава защи лекарите и хирурзите си слагат маски,бе "Умник"?Или те не са компетентни според теб,относно медицината?
112
2
 
1
 
! Отговори
До 123 преди 3 години
,,Щом (знаем) има обяви...,,означава,че сме ги чели.А не питаме по форумите за телефони.Хванахме ли ви на тясно.
111
1
 
3
 
! Отговори
tt преди 3 години
До АнонименИскаш , ама само на клавиатурата. Във всяка болница ще те приемат доброволец, пробвай.
110
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабикян е голям здравеняк.Пие,пуши,те си вие ръцете,общува без дистанция и без маска.Как не пипна някоя заразна болест.Браво.Като вземе властта,ще разформирова Ковид отделенията
109
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисирките от медиите защо не се престрашат по примера на западните си колеги и да влязат в някое КОВИД Отделение да направят репортаж с болните?Не е зле да влязат в Интензивен сектор и да снимат. Юридически може да се уреди с разрешение на близките на болните, А близките едва ли ще имат нещо против.
108
0
 
2
 
! Отговори
До 110 преди 3 години
Ако ти не се възползваш от обявата, други ще го направят То работата с болни си е призвание.Което не значи, че трябва да я омаловажават