41% от посетителите на нощни заведения с коронавирус

Това е най-високият процент в сравнение с офиси
56
41% от посетителите на нощни заведения с коронавирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Сред хората, посещаващи нощни заведения, има най-голям процент на заразени с COVID-19. Няма много епидемиологични взривове в нощни заведения, но където има – процентът е твърде висок, 41%. Това е най-високият процент в сравнение с офиси и предприятия“, обясни пред бТВ заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Още по темата

По думите ѝ, ако след две седмици спадне процентът на новозаразени, заведенията ще се отворят, но ако има ръст – те ще останат затворени.

Според нея ваксината за грип е специфична и не може да повлияе срещу коронавирусната инфекция. От друга страна заразяването с грип отслабва организма и той става по-податлив за други вирусни инфекции.

Държавата прави поръчка за противогрипни ваксини една година предварително, а в България традиционно имунизационното покритие е слабо, обясни тя липсата на препратите в аптечната мрежа.

По думите ѝ у нас от години има кампания, която осигурява безплатни противогрипни ваксини за лицата над 65 г., като за 2020 г. са поръчани повече бройки в сравнение с миналата година.

"Огромният интерес е заради COVID. Само че миналата година нямаше такава идея. И независимо, че бяха поръчани десетки хиляди повече дози – се оказа, че ваксините не са достатъчни“, обясни проф. Христова и допълни, че държавата води преговори за осигуряването на още бройки.

Проф. Христова обясни, че няма цялото население да преболедува коронавирусната инфекция, защото около 5% имат имунитет срещу заразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: заведениякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
19
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 10Не дуфус. Като се окаже, че си болен те разпитват с кой си бил контактен и къде си ходил. Така са разбрали, че 41% са ходили на дискотека.
11
8
 
13
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До TotenkopfСтани и ти професор тогава, щом е толкова лесно? Или викаш "няма нужда, така съм си добре, основно ми стига" :D
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В заведенията ли ги тествахтеАман от глупости
9
9
 
13
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Хахаха всички знаят как се става професор тук, сега вече се вижда от космоса, като почнаха да говорят, с тия знания и дипломи, без държавната хранилка, клатикурниците и за портиери няма да сколасат.
8
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе да.. Поръчкова статия. Поредната. Даже няма да я чета до края.
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората на по 60-70 години да не ходят по нощни клубове. И нека клубовете да си работят, не разбирам защо да са затворени?
6
3
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До Totenkopfсъс сигурност е доооооооста по-умна от теб :D За справки си виж дипломите и професията ....
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня Алибегов какво се изцепи че нямало нито един заразен.
4
1
 
17
 
! Отговори
МАУ-БАУ... преди 3 години
РИЧАРД ПЪРВО ДА СИ УМИЕ *** И СУРАТЯ ....ЩОТО И ТОЙ Е БАЦИЛОНОСИТЕЛ...ХА,ХА,ХААААААААКО ИСКА ..И ЕДИН ИБРИК ШЕ МУ КУПИМЕ...ХА,ХА,ХААААААААА...НЕМА ПРОБЛЕМ!
3
2
 
32
 
! Отговори
Просто Човек преди 3 години
Като се има предвид що кууууррррволяк и мутроляк ходи по тези дупки...и без корона са си ПЪЛНИ с вируси...особено в Студентския град ;)))
2
6
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
"Проф. Христова обясни, че няма цялото население да преболедува коронавирусната инфекция, защото около 5% имат имунитет срещу заразата." Господи, колко е умна!
1
4
 
17
 
! Отговори
Бау преди 3 години
онази шматка Ричард не е съгласна ... :D