Борисов разпореди: Зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират

Смъртността в страната намалява, отчете Ангел Кунчев
19 фев 2021 11:23, Александър Попов
264
Борисов разпореди: Зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Едновременно с четвъртата ваза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, разпореди министър-председателят Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което той свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър.

Премиерът беше категоричен, че на първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран. Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат ваксинирани.

"Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави", категоричен беше министър-председателят.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че общо към 18 февруари 25 441 са ваксинирани с втора ваксина и 90 514 са общо ваксинираните с първа доза на ваксината.

Още по темата
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че в края на днешния ден се очаква доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната.

"Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Информацията, която имаме за месец март от производителите и от Европейската комисия, е поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план“, докладва Кирилов. Той добави още, че Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина - на компанията „Джонсън и Джонсън“.

„Беше предоставена допълнителна информация на медицинските специалисти, също така - експертни становища по всички специалности, така че всички медицински специалисти, които поставят ваксини, да бъдат спокойни за официалната информация, свързана с трите ваксини“, изтъкна още Богдан Кирилов.

В рамките на работното съвещание главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете спад на смъртността в страната.

„Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават“, отбеляза Кунчев и добави: „може да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване на заболеваемостта, но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система“. Председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски също отбеляза спада на смъртността в страната. По думите му това е резултат както от натрупания опит на медицинските екипи при лечението на COVID-19, така и заради намаления натиск върху здравните заведения. „Има възможност всички болни, които постъпват, дори и в тежко състояние, да получат адекватни грижи. Това е важното“, категоричен беше Мутафчийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: Бойко Борисовваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
8
 
17
 
! Отговори
гледайки го тоя преди 3 години
разбирам защо е имало народен съд
141
4
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
Кво значи зелен коридор?
140
8
 
18
 
! Отговори
Финансист преди 3 години
Борисов си мисли, че вече е министър на здравеопазването, а не министър - председател. Само след месец ще е безработен лидерп на партия. Възможно е да е отиде на гости при тези, които охраняваше. Имам предвид Тодор Живков или Симеон Борисов. Все пак, с последния имат нещо общо, а то е в името ! Борисов, продажна мутро, още ли не си си подал оставката ?
139
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси провала! За къв беше тоя пран за ваксиниране след кото за 2 месеца боцнахме едва 90 000 т.е. ваксинирани 45 000. Мале мале какъв провал.
138
5
 
14
 
! Отговори
Гневен преди 3 години
И тези зелени коридори ще са пунта мара като ония за пазаруването на възрастните.Хаосът е тотален,празни приказки,кипрене по медиите,наливане от пусто в празно и глупост след глупост. "Светилото гений" сега заповядало някакви си коридори при доказано социологическо изследване,че около 60% изобщо нямат намерение да се ваксинират,а други 27% се колебаят.Минаха всички допустими граници с идиотщините си!!! Крайно време е да разберат,че здравият разум на народа ни ще спре пъклените им планове!!!
137
14
 
12
 
! Отговори
Жужету Водка преди 3 години
Боцеее...!Купи от наща Сплутник 5 и да видиш кви опашки ще се зависнат пред кабинетите от чугунени комунистически глави неуврели
136
6
 
12
 
! Отговори
Ядосан гражданин преди 3 години
Борисов да се ваксинира и тогава да дава разпореждания!!!!!
135
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
nai-vajno e da si proizvejdate sobstveni miniaturni meki nesta...v vashite si fermi...poneje prirodata prazno ne tarpi...vie kato ne si proizvejdate vashi si micro meki nesta, vij kak barzo barzo vi gi dostaviat s eli expres posta par avion, par raketa, par kometa... firma hamazon numer bir i na mekite i tvardite...nesta
134
7
 
15
 
! Отговори
Почетен преди 3 години
Бойко Разпореди: шкафчето ми е празно, да се напълни.
133
6
 
20
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Абеее.......аз така тука тъй да попитам плахо, този РАЗПОРЕЖДАЩИЯТ се, дали се е ваксинирал вече?
132
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Буци къде скри парите от шкафчето , оставка суджук
131
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Т.ШакАко щеш бе, много важно какво мисли "умната ти глава.
130
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През лятото ще има опашки за ваксини, когато всички хукнат на почивки.
129
6
 
31
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Ега ти! Насила направиха хората антиваксъри!А ние всъщност харесваме ваксините. Аз например си имам всички задължителни плюс няколко доброволни. Тая обаче няма да си я сложа по няколко причини: 1. Не я смятам за безопасна, защото не е тествана в разумно дълъг срок. Това е нова и недоказала се във времето технология, така че - не, благодаря!2. Отвратен съм от внезапната показна "загриженост" на управляващите за здравето ни. 3. На инат, защото ни карат насила.
128
4
 
5
 
! Отговори
както при СОЦА преди 3 години
Каквото каже байТошо / Б.Б. / !
127
2
 
8
 
! Отговори
Генчо Лорда преди 3 години
До анонимен 148Ти боцна ли се?
126
2
 
11
 
! Отговори
Велмази Атанасовски преди 3 години
До Атанас ВелмазовКаво точно е Автеназиране?!
125
2
 
14
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
Все пак този коридор ще е оцветен ли в зелено или е някаква метафора това?!
124
1
 
8
 
! Отговори
А4 преди 3 години
Нищо не разбрах! Ако искам да се ваксинирам , но не съм нито от четвърта или трета фаза, мога да отида да се наредя пред РЗИ и да чакам някой да не отиде да се ваксинира и да ползвам неговият ред.
123
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купете руска ваксина и ще има много желаещи