Децата на изселниците в Турция все повече искат БГ гражданство

"Тука много се обърка, в България е по-добре“
3 апр 2021 00:01, Елка Василева
312
Децата на изселниците в Турция все повече искат БГ гражданство
Снимка: архив, БГНЕС

Засилен интерес към българско гражданство има сред младите хора - децата на изселниците от България, а влиянието на изселническите организации върху тях същевременно отслабва, предаде БНР.

За младите "голямата екскурзия" е само част от семейните истории. Не им се е налагало да напускат къща и да започват от нулата, казва Джеват Гюнеш - председател на Сдружението на балканските турци в Одрин. "Младите имат нови интереси, нови схващания за живота. Най-вероятно ние изпуснахме вече глобалния свят".

Още по темата

Не се и интересуват толкова от български избори, както родителите им. Не поддържат и силна връзка с изселническите организации, които бяха създадени през 90-те: "Историята за новото поколение най-вероятно не е много важна. Това, което ние преживяхме, те не го преживяха. Те живеят в по-глобален свят и най-вероятно техните интереси се смениха," казва Гюнеи.

За новото поколение - наследниците на изселниците от България, икономиката е най-важна: "Доколкото разбирам, в България е по-добре" - казва Хюлия Алтън и си спомня, че когато тя е дошла, преди 30 години, турската лира е била далеч по-скъпа, а сега цената й пада спрямо българския лев.

Младите, чиито баби и дядовци са дошли от България, искат да вземат българско гражданство, записват се на курсове по български език: "Искат да научат да приказват на български. Искат да вземат това гражданство да отидат в чужбина. Също така и поради Европейския съюз," казва Алтън.

Причината е изцяло практична. Турция загърбва идеята на Кемал Ататюрк за светска република, а паспорт на гражданин на Европейския съюз отваря много врати: "Като вижда, че в нашата държава има много други изселници от арабските държави. Тук много се обърка".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато са отивали в Турция през 1989 г., Турция е била 55 млн. души. Сега е 85 млн. души.България през 1989 г. е била почти 9 млн. души, сега е почти 7 млн. души.
152
3
 
4
 
! Отговори
А кой изгони преди 3 години
До анонименродителите им ...марсианците ли. Или онези дето и до днес направиха и правят 2 милиона българи невъзвръщенци.
151
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тези нахални като родителите си с двойното гражданство.Най-добре и тези турци в България да си заминат у майка си Турция.И да се прекъсне завинаги това *** ми, дойди ми,разкрачени между двете държави само да сеят раздори.Само тогава отношенията ни с Турция могат да бъдат нормални и добросъседски.
150
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Родителите им поне са родени тук, работили са, нерядко дълги години, а тези? И ще идват и да гласуват и да назначават управници в немалко области?
149
0
 
6
 
! Отговори
Му сай беее преди 3 години
Чалгарите настъпват!
148
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не, в никакъв случай двойно гражданство, защото внуците им, правнуци и тъй до безкрайност ще искат и ще ползуват същите права като нас, без нищо да са направили за страната и да са вкарали и стотинка.....
147
2
 
1
 
! Отговори
А България де е преди 3 години
До ИванВ Африка ли...или в Анадола,като гледам ,че сме последни в тази ЕС.
146
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Те отиват към Европа не България.
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия са 5 милиона турци.Да искат германско гражданство.Троянските коне на Еддоган и Меди Доган не са ни нужни.
144
7
 
8
 
! Отговори
Ами да си се върнат преди 3 години
До АнонименТурците и българите са си братя и имат общ произход. Дето комунистите направо онази мръстотия с разделенията и изселванията.
143
9
 
8
 
! Отговори
баста преди 3 години
Да си седят у Турция.Не ни трябват тук.Това двойно гражданство с Турция трябва най-после да бъде премахнато.
142
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре дошли, ама да не казват като старите турци из кърджалийско ,,тук сме си у нас,, Ходил дъм там, ако говориш български те гледат мръсно! Това си е нашета държава с нашия език и всеки който е на територията и трябва малко да се съобразява със законите и правилата в нея!
141
3
 
11
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
Според мен българското гражданство не трябва да се унаследява на деца и внуци .Следващото поколение което не живеев Бг и не знае български не трябва да му се дава гражданство . Може да кандидатства на изпит по Български език писменно и говоримо + история .
140
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без аллах акбар,Да научат български и са добре дошли.
139
2
 
14
 
! Отговори
toma преди 3 години
Добре дошли са всички с европейско мислене и привържениците на идеята на Ататюрк за светска република.
138
8
 
6
 
! Отговори
юруш на доматите преди 3 години
изключително неприятно впечатление прави в тази пандемия някакви турски коли да се мотат из българско.Разнасят само инфекции,тез малограмотници.
137
2
 
13
 
! Отговори
юруш на доматите преди 3 години
интересно с какво ще докажат,че са българи ,небългарите-турци??Може да им се разреши постоянно жителство както на запад,но за паспорт-10 г пребиваване в страната,плащане на данъци,изпит по български,история,законодателство..Тогава ще помислим-на лотариен принцип.Това е Европа!
136
3
 
9
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
Моля, грозотиите с плоски глави от Мордор да не се навират сред хората, нямат място в Европа. Толкова ли им е сложно да Спомнят, че не ги искаме, никой не ги иска.
135
1
 
14
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен: Белите турци не са плодовити ... като българите са :)Може би визираш кюрдите ? Те не са турци.
134
1
 
11
 
! Отговори
pbdan преди 3 години
Истината е, че ако имат българско гражданство не ги взимат в казармата. А момичетата пък гледат да отидат в Германия и да се омъжат за някой вече установил се турчин. Също така и да работят, учат все в Германия.