Огласиха имената на биячите зад колоните на протеста

На 4-ма от тях са наложени дисциплинарни наказания
24 авг 2021 17:30, Нели Христова
309
Огласиха имената на биячите зад колоните на протеста

 Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани оповести имената на полицейските служители, участвали в охранителните мероприятия на 10.07.2020 г. под колоните на Министерски съвет. Това са Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов, определени във въпросната вечер за работа със задържани лица. На 4-ма от тях са наложени дисциплинарни наказания за упражнено насилие върху протестиращи. Гл. инспектор Андонов е санкциониран със „забрана за повишаване в длъжност“ за срок от 2 години, мл. инсп. Стоименов – за 1 година, а мл. инспектори Димитрова и Алиев – с „порицание“ за срок от 6 месеца.

 Преписка № 29254/2020 по описа на СРП, вх. № 785500-4770/2020 г по описа на ДВС-МВР е образувана по сигнал на Тодор Бойчев, препратен по компетентност от АП гр. Пловдив. С постановление от 27.07.2020 г., прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура възлага на СДВР да извърши предварителна проверка по случая. Към преписката е присъединена и друга - с № 513000-36056/2020 г., съдържаща материали от извършена вътрешна проверка, касаеща същия инцидент. В хода именно на тази проверка са идентифицирани 7-те полицейски служители, участвали в охранителните мероприятия на 10.07.2020 г. при колоните на МС, установени са 4-та служители, упражнили насилие, снети са обяснения и са им наложени дисциплинарни наказания.

 Според информацията, предоставена на комисията от дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, в хода на проверката е извършена експертиза на записи от камери пред МС. Според вещите лица, кадрите позволяват „лицево-идентификационно изследване, при наличие на сравнителен материал“. Проверявани са материали от камерата на журналиста Иво Божков, посочен като свидетел на събитията от един от арестуваните, камерите в 3-то РУ, където арестуваните са отведени след задържането им, както и „оптичен носител с надпис Verbatim DVD-R, 4.7 GB, поставен в прозрачен найлонов плик тип „джоб“, съдържащ записи от видеонаблюдението пред сградата на МС от 22:30 до 23:30 часа“. Последният съдържа 2 файла, на които се наблюдават „действия по задържане на граждански лица, едно от които от женски пол. Спрямо лицата видимо е използвана физическа сила и помощни средства“, се посочва в документа. Там е записано още, че на въпросните кадри е извършено видео-техническо изследване, обективирано в експертна справка № 26-Ф/2020 г. по описа на ОЕКД при СДВР, а материалите от извършената проверка са изпратени в СРП, на вниманието на прокурор Вероника Трифонова, за вземане на отношение по компетентност.

 „Това означава, че тези кадри са били на разположение на прокурор Трифонова. На тях ясно се вижда извършващото се полицейско насилие над оковани в белезници лица. Това е престъпление, недопустимо за военнопленници, камо ли в уж цивилизована държава и уж демокрация“, коментира председателят на парламентарната комисия Николай Хаджигенов. Заповедите за наказание са подписани от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски за един от полицаите и от директора на СДВР за останалите трима – те знаели ли е за какво са наказани служителите им или не са знаели, подписвайки заповедите, реторично попита адв. Хаджигенов. Той цитира и показанията на един от младежите с белезници, че „под колоните полицаите са се гаврили със задържаните, пускайки им газ“, което не се вижда на кадрите и точно заради това от комисията ще поискат експертиза на записа зад колоните, заради съмнения че той е манипулиран.

 „Те водят война срещу собствения си народ - не говоря за конкретните служители, те са изпълнявали заповеди. Говоря лично за Борисов и Гешев, които са отговорни за този срамен акт пред вратите на Министерски съвет“, категоричен бе адв. Хаджигенов, който припомни, че записите бяха извадени от нечие дълбоко чекмедже след 13 месеца упорито дълбаене, „като китайска капка“, случаят да получи истинско разследване и да има справедливост. „Искам справедливост не само за пострадалите ни деца, защото това са нашите деца, а за всички хора на площада, които не позволиха протестът да бъде смазан в зародиш и поведоха битка с властта. Искам я и заради тези, които в бъдеще ще излизат по площадите. 116 дни протести и сега, в парламента, водим същия бой срещу тиква, каскет и техните ботуши. Той далеч не е приключил и ние ще продължим да го водим – стъпка по стъпка“, заяви още Николай Хаджигенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те се съзтезавали кой може да бие повече. Да не се излагат пред групата. В българия така, всеки в група се мисли за велик, ама като са сами мълчат. А белите страни, масово на богатите нямат охранители, защото не им трябва. България славна държава ...
178
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като нападат полицаите, вие какво искате - полицията да ги черпи с кафе ли?! Работата на полицията в ЦЕЛИЯ СВЯТ е да въдворява ред и да пази нормалните хора от изперкали хайлякчии и безделници.
177
11
 
17
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
Както заявява уважаемият Д-р Менгел, в пост 23, полицията НЕ бие своеволно, а когато някой (някои) нарушават правата на гражданите и/или нападат полицията: затворени улици, площади, мятания на предмети - понякога камънаци - и прочее. Хората, които работеха не можеха да отидат на работа, спирани от шайка *** излезли в защита на юмручестия Зеленочорап/off, дето Гешев Му арестува ДС шпионите. Въпросните бяха подскокоросвани да създават хаос и нищо положително. Трябваше да ги спрат.
176
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Садисти!
175
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са убийци в униформи! Срам!
174
20
 
26
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 2 години
Пореден автогол за Фигуранта и неговата шайка от улични ***! В историята ще бъде запомнен като президента пилот, който остави държавата на автопилот! За по-малко от половин година институциите бяха разпердушинени, блюстителите на реда хвърлени на кварталните гангстери, болниците обезглавени, бюджета опоскан, народа кучета го яли!
173
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На 4-*** от тях са наложени дисциплинарни наказания" -- това са някакви подигравки, трябва да бъдат дисциплинарно уволнени и след това да им се повдигнат дела за причиняване на телесни повреди върху беззащитни. В полицията явно работят ниско квалифицирани хора, получават заплати и не знаят за какво са назначени там.
172
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БобиЗабрави да споменеш митичния бай-Ставри, той щял да ги оправи всичките.....хихихихихи :))) Този бай Ставри, още не е виждал политик у затворо, да се надеваме, че до остатъка на живота му ще види некоя дребна рибка, подхвърлена за да се потуши напрежението....хахахаха :)))))
171
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истукан Ще страдате защото правораздаване не се прави само за едната страна.
170
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ельоменат ГЕРБ ги няма, узакони ли си бизнеса вече :)))
169
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Митко Садовски май си е наследствен Садист!
168
14
 
28
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Добре, че не станах полицай, това лицемерие и нито един началник да не се застъпи за тия хора, които бяха бити, удряни, заплашвани, плюти полицаи....защо тях не показвате???гнусни лицемери Хаджибоклуков
167
14
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Няма го Бойко да ги спаси.
166
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паралелната реалност герб. Можете ли да минавате през стени? Трябва да го проверим.
165
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да носиш пагон в България е позор! Срам за децата си и за майките си сте мутри със значки!
164
25
 
20
 
! Отговори
Кога? преди 2 години
Вече прекалихте. А кога ще огласите имената на протестиращите, които палиха слама пред полицаите, които ги удряха с дръжките на знамената, които ги хващаха за слабините, замеряха ги с павета, с бутилки пълни с вода?
163
0
 
2
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Как се казваше оня дето стреля по Доган?
162
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз чакам вкарването на бойко разбойника в затвора, а те миличките пак щели да организират избори и разбойникът пак се гласял да управлява и определя бъдещето ни.
161
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я сега покажете и разкажете за онази полицайка дето си загуби окото от един футболен хулиган (2021 година наричан студент). Винаги има две страни на монетата, освен това ако аз съм полицай няма как първо да не се корумпирам, второ да не съм наясно къде има камери и прочее.
160
8
 
7
 
! Отговори
Ельоменат преди 2 години
И отговорите на герберопитеците бяха до тук. След като им свършат опорките почват с обидите. Всички до един са с килийно образование като вожда им.